Οι έξι μεγάλοι «γρίφοι» στις φετινές φορολογικές δηλώσεις
Προφανώς, το πρώτο ερώτημα έχει να κάνει με το χρονικό διάστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Έξι βασικά ερωτήματα σχετικά με την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων από τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να εισπράξει περισσότερα από 3,7 δις. ευρώ για να βγάλει τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ζητούν άμεσες απαντήσεις.
Μέχρι το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας –κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει πλέον μετά το Πάσχα καθώς η προθεσμία της 1ης Απριλίου έχει χαθεί οριστικά (ούτως ή άλλως δεν θα είχε και νόημα μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα) θα πρέπει να έχουν ξεκαθαρίσει όλα τα ζητήματα που μέχρι τώρα παραμένουν «ανοικτά».
Προφανώς, το πρώτο ερώτημα έχει να κάνει με το χρονικό διάστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Το να μην υπάρξει φέτος παράταση, θεωρείται περίπου αδιανόητο από τώρα καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να υποβληθούν τα 6,5 εκατομμύρια των φορολογικών δηλώσεων μέσα σε 2,5 μήνες.
Η πρώτη εκκρεμότητα έχει να κάνει με τους φιλοξενούμενους και με αυτούς που φιλοξενούν. Ένας καινούργιος κωδικός που προστίθεται στο φετινό έντυπο Ε1 αποκαλύπτει τις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών να κάνει περισσότερες διασταυρώσεις σχετικά με το ποιοι είναι οι φιλοξενούμενοι και ποιοι φιλοξενούν. Η πρώτη «ζημιά» για όσους εντοπιστούν με φιλοξενούμενους που δεν έχουν δηλώσει θα είναι –πιθανόν- η απώλεια του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ.
Η δεύτερη εκκρεμότητα έχει να κάνει με το πώς θα δηλωθούν τα εισοδήματα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb. Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ξεκαθαρίσει αν οι ίδιοι φορολογούμενοι θα αναλάβουν την ευθύνη να δηλώσουν από μόνοι τους τα σχετικά ποσά ή αν θα γίνουν ηλεκτρονικές διασταυρώσεις με την εταιρεία.
Η 3η εκκρεμότητα έχει να κάνει με τα αναδρομικά που έχουν εισπράξει οι συνταξιούχοι τον Δεκέμβριο λόγω των εισφορών υγείας. Κανονικά, τα χρήματα αυτά που αφορούν σε περισσότερες από μια χρονιές θα πρέπει να δηλωθούν το κάθε ποσό στη δήλωση του έτους για την οποία εισπράχθηκε. Θα παραβιάσει αυτό τον βασικό κανόνα το υπουργείο Οικονομικών για λόγους απλοποίησης; Είναι κάτι που θα φανεί στην πράξη.
Η 4η εκκρεμότητα έχει να κάνει με τις ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών. Ο κωδικός θα είναι προσυμπληρωμένος από το υπουργείο Οικονομικών με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για τις λοταρίες, ή θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να έχουν μεν μια εικόνα μέσω της εφαρμογής για τις αποδείξεις που τους αναλογούν αλλά θα μπορούν να δηλώσουν από μόνοι τους το τελικό ποσό; Το πιθανότερο σενάριο είναι το δεύτερο.
Η 5η εκκρεμότητα αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολουμένων. Πώς θα δηλωθούν οι εισφορές όσων απασχολήθηκαν με μπλοκάκι και μοιράστηκαν τις εισφορές με τον εργοδότη τους; Θα ζητήσουν βεβαίωση από τον εργοδότη για τις εισφορές που τους παρακράτησε όπως συμβαίνει και με τους μισθωτούς; Θα δηλωθούν οι εισφορές στο Ε3 όπως συμβαίνει με τους ελεύθερους επαγγελματίες; Κανείς δεν ξέρει προς το παρόν.
Η 6η εκκρεμότητα αφορά στον κατά πόσο θα υποβληθούν τελικώς ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις από τους παντρεμένους. Η πολυπλοκότητα του συγκεκριμένου ζητήματος είναι τόσο μεγάλη που εκτός απροόπτου η προσαρμογή στη δικαστική απόφαση του ΣτΕ θα γίνει από την επόμενη χρονιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου