Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Η πώληση επιχειρηματικών δανείων ξεκλειδώνει τις νέες χορηγήσεις Τράπεζες: «Πακέτο» ύψους 1,5 δισ. ευρώ ετοιμάζει η Εθνική - Χαρτοφυλάκιο μαμούθ 6,3 δισ. ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου

Η πώληση επιχειρηματικών δανείων ξεκλειδώνει τις νέες χορηγήσεις

Τράπεζες: «Πακέτο» ύψους 1,5 δισ. ευρώ ετοιμάζει η Εθνική - Χαρτοφυλάκιο μαμούθ 6,3 δισ. ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου
Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018 13:25
Από την έντυπη έκδοση 
Της Ειρήνης Σακελλάρη
esak@naftemporiki.gr
 
Το χαρτοφυλάκιο των επιχειρηματικών δανείων θα αποτελέσει όπως όλα δείχνουν το κλειδί για να ανοίξουν αν όχι οι «πύλες του παραδείσου», σίγουρα τα ταμεία των τραπεζών προκειμένου να χρηματοδοτήσουν νέα projects επιχειρήσεων.
Τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας χρειάζονται λίγη εξωστρέφεια παρατηρούν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες, που σημειώνουν πως οι τράπεζες πρέπει να τρέξουν με γρηγορότερο ρυθμό τις πωλήσεις εξασφαλισμένων επιχειρηματικών δανείων και τούτο διότι οι διασφαλίσεις έχουν αφήσει σχετικώς πίσω τις προβλέψεις που έχουν ληφθεί για τα δάνεια αυτά. Μάλιστα, προς αυτήν την κατεύθυνση αναφέρουν το παράδειγμα της Κύπρου.
Νέο πακέτο πάντως προς αυτήν την κατεύθυνση ετοιμάζει, όπως όλα δείχνουν, η Εθνική Τράπεζα,ΕΤΕ-2,73% με σύμβουλο τη Morgan Stanley. 
Το προφίλ του πακέτου δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, όμως οι γνωρίζοντες στην αγορά μιλούν για 1 δισ. προς πώληση επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις. 
Κάποιοι λένε πως το ύψος του πακέτου μπορεί να ανέλθει και στο 1,5 δισ. ευρώ.
Σε εξέλιξη ασφαλώς βρίσκεται και το χαρτοφυλάκιο της Alpha Bankμ το γνωστό και βαφτισμένο ως «Jupiter», ύψους 1 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει επίσης επιχειρηματικά NPEs με διασφαλίσεις και οι διαδικασίες πώλησής του εκτιμάται πως θα ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο. Την πώληση του χαρτοφυλακίου τρέχει ως σύμβουλος η Citi.
 Alpha Bank απηύθυνε πρόσκληση, σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπου 10 funds προκειμένου να υποβάλουν προσφορές. Κάποια από τα μεγάλα ονόματα που δηλώνουν συμμετοχή είναι η LoanStar, η CenterBridge, η Apollo.
H έκπληξη ωστόσο έρχεται από τη Μεγαλόνησο, η οποία φαίνεται πως επιθυμεί να αναστηλώσει με γρήγορους ρυθμούς το τραπεζικό της σύστημα. Έτσι η Τράπεζα Κύπρου έχει εκδώσει προς πώληση ένα επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο «κόκκινων» δανείων με διασφαλίσεις ύψους 6,3 δισ. ευρώ. Και η ονομασία αυτού, «Helix» (Έλικας), με σύμβουλο τη Morgan Stanley. 
Οι ενδιαφερόμενοι χαρακτηρίζουν το χαρτοφυλάκιο αυτό ως «γίγαντα». Αποτελείται από μεγάλα και μεσαία επιχειρηματικά δάνεια και ενδιαφέρον εκδηλώνουν οι Αpollo, η LoanStar και η Pimco.
Είναι αξιοσημείωτο πως τα NPEs στην Κύπρο είναι 22 δισ. ευρώ.
Το μεγάλο ερώτημα για το ύψος των παραπάνω χαρτοφυλακίων είναι πόσο θα πουληθούν, κάτι που εξαρτάται ουσιαστικά από τις προβλέψεις που έχουν οι λάβει τα πιστωτικά ιδρύματα σε σχέση με τα δάνεια αυτά, τα οποία φέρουν σχετικώς σημαντικές διασφαλίσεις.
Επειδή όπως η διασφάλιση στις περισσότερες περιπτώσεις λειτουργεί κατά της πρόβλεψης, το ύψος των διαγραφών που θα υποστούν οι τράπεζες διαμορφώνει και τις προσδοκίες τους για το τίμημα.Καθώς πάντως σταδιακά «χτίζεται» μια αγορά, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν πως όσο περισσότερα είναι τα προς πώληση χαρτοφυλάκια τόσο θα πιέζονται και οι τιμές. Από την άλλη τούτο θα έρθει να αντισταθμιστεί από τα πολλά και μεγάλα Funds που δραστηριοποιούνται στην αγορά των «κόκκινων» δανείων και τη διάθεσή τους να αντιμετωπίσουν ομογενοποιημένα σε επίπεδο Ευρώπης τα NPEs που αγοράζουν.
Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για το status των προς πώληση «κόκκινων» δανείων θα παίξουν και τα ενέχυρα και κυρίως τα ακίνητα, καθώς στις αγορές ακινήτων συντελούνται εκ νέου σημαντικές αλλαγές.
Το πρώτο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο με διασφαλίσεις που πουλήθηκε επιτυχώς είναι το Amoeba της Τράπεζας Πειραιώς. 
Στα στοιχεία που σταδιακά θα διαμορφώσουν τη δευτερογενή αγορά «κόκκινων» δανείων ας προστεθεί και το γεγονός πως σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι νέοι στόχοι: θα τεθεί ο πήχης ψηλότερα από τον SSM, όπως σημειώνουν κυρίως όσοι σχετίζονται με την αγορά αυτήν, ή θα υπάρξει μια σχετική χαλάρωση με δείκτη ασφαλείας ώστε να μη διαλυθούν οι τράπεζες σε χώρες όπως η δική μας, η Κύπρος αλλά και η Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία, καθώς τέτοιο προβληματισμό φαίνεται να εκφράζει το τελευταίο διάστημα η ΕΚΤ ανοίγοντας το σχετικό διάλογο.
Στη σκακιέρα για την τραπεζική ένωση εν όψει συνόδου
Θέσεις στη σκακιέρα της διαπραγμάτευσης λαμβάνουν οι χώρες-μέλη αλλά και οι θεσμοί εν όψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα κρίσιμα τραπεζικά θέματα. Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι βάζουν στο τραπέζι τόσο την ασφάλεια των καταθέσεων όσο και τον τρόπο διάσωσης των τραπεζών. Αιχμή του δόρατος μια συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια.
Και ο πλουραλισμός καλά κρατεί σε ό,τι αφορά τις απόψεις που επικρατούν στο κρίσιμο θέμα της αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων μετά την πρόσφατη προσέγγιση Ντράγκι, που φαίνεται να δείχνει διάθεση σχετικής χαλάρωσης του τρόπου αντιμετώπισης του σύνθετου προβλήματος είτε με τη λογική της ανά περίπτωση διαχείρισης (κλάδοι - τράπεζες) είτε με παράταση του χρόνου στον οποίον θα εκτείνονται οι προβλέψεις των τραπεζών είτε με συνδυασμό όλων των παραπάνω λύσεων. Την ίδια στιγμή η επόπτης Ντανιέλ Νουί ζητά δίχτυ ασφαλείας στις όποιες λύσεις.
Ωστόσο, Γαλλία και Γερμανία δείχνουν ένα μάλλον αυστηρότερο πρόσωπο, αφού τα μείζονα προβλήματα σε ό,τι αφορά τα NPEς τα αντιμετωπίζουν οι τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου.
 Οι τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να μειώσουν το απόθεμα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων τους σε επίπεδο που δεν θα ξεπερνά το 5% του συνολικού τους χαρτοφυλακίου, αναφέρουν η Γερμανία και η Γαλλία σε κοινό έγγραφο που συντάχθηκε εν όψει της συνόδου κορυφής, διαμορφώνοντας κατά τον τρόπο αυτόν ένα ανώτατο όριο που θα υποχρέωνε την Ιταλία και άλλες χώρες της Ε.Ε. να επιταχύνουν τα σχέδια για ρευστοποιήσεις προβληματικών χαρτοφυλακίων, σημειώνει σε τηλεγράφημά του το Reuters.
Ας επισημανθεί ωστόσο πως το διεθνές πρακτορείο στο τηλεγράφημά του δεν καθορίζει τον χρονικό ορίζοντα αυτής της μεταβολής που είναι εξαιρετικά σημαντικός για την πρόταση που φαίνεται να καταθέτει ο Γαλλογερμανικός άξονας. 
«Οι αρμόδιες αρχές θα καθορίσουν ατομικές στρατηγικές για τη μείωση των αποθεμάτων μη εξυπηρετούμενων δανείων για τις τράπεζες», ανέφερε το έγγραφο, όπως λέει το Reuters.
Το μέσο ακαθάριστο άνοιγμα μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ιταλικές τράπεζες είναι 11,1%. Στην αποπληθωρισμένη Ελλάδα είναι 44,9% και στην Κύπρο το μέσο ακαθάριστο άνοιγμα μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι 38,9%, αναφέρει το δημοσίευμα. Όπως όλα δείχνουν, πάντως, ο πήχης  ανεβαίνει ή κατεβαίνει αναλόγως των επιδιωκόμενων. 
Η Γερμανία και η Γαλλία βλέπουν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως θέμα αποφασιστικής σημασίας για την πρόοδο της τραπεζικής ένωσης της Ε.Ε., η οποία θα περιλαμβάνει ένα κοινό δίχτυ ασφαλείας για ένα ταμείο που θα αφορά τις προβληματικές τράπεζες και μια κοινή ασφάλιση για τους καταθέτες. Την ίδια στιγμή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς με δήλωσή του αφήνει ανοιχτό το θέμα της εγγύησης καταθέσεων.\
Αναθεώρηση του τρόπου αξιολόγησης των AQR
Αναθεωρείται ο τρόπος με τον οποίο αξιολογείται η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών (AQR), καθώς στην αξιολόγηση ενσωματώνονται οι συνέπειες της έναρξης ισχύος του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9. Η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ ενημέρωσε το εγχειρίδιο για την αναθεώρηση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων (AQR) των τραπεζών της Ζώνης του Ευρώ. 
Το εγχειρίδιο περιλαμβάνει τη μεθοδολογία αξιολόγησης των αποτιμήσεων των τραπεζικών στοιχείων από προληπτική άποψη. Επιπλέον, το αναθεωρημένο εγχειρίδιο αντανακλά την αυξημένη σημασία που έχουν για την τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ επιχειρηματικά μοντέλα επικεντρωμένα στις επενδυτικές υπηρεσίες.
Το αναθεωρημένο εγχειρίδιο λαμβάνει υπ’ όψιν τη νέα προσέγγιση που ορίζεται στο ΔΠΧΑ 9 για την απομείωση των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών και την ταξινόμηση των χρηματοπιστωτικών μέσων. Η εκτίμηση των επιπέδων προβλέψεων για πιστωτικά ανοίγματα ακολουθεί το μοντέλο στάσης IFRS 9, πως δηλαδή έχουν χρησιμοποιηθεί από τις τράπεζες οι δυνατότητες για προβλέψεις μέσω των νέων προτύπων. Το νέο πρότυπο εισάγει την έννοια της «σημαντικής αύξησης του πιστωτικού κινδύνου από την αρχική αναγνώριση» ενός χρηματοπιστωτικού μέσου και τον νέο τρόπο με τον οποίο γίνονται οι προβλέψεις επί τη βάσει της καινούργιας αξιολόγησης του κινδύνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: