Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Το προσχέδιο της συμφωνίας του Eurogroup-«Πακέτο» χρέους και μεταμνημονιακές δεσμεύσεις

Το προσχέδιο της συμφωνίας του Eurogroup-«Πακέτο» χρέους και μεταμνημονιακές δεσμεύσεις

16:29 | 19 Ιουν 2018 Οικονομία


Πηγή: reporter.gr

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δηλώνει αισιόδοξος ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης και περιμένει πως θα υπάρξει συνολική συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, το ύψος της τελικής εκταμίευσης των δανείων, τη ρύθμιση του χρέους, αλλά και το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.
Αναφορικά με το πρώτο κομμάτι της συμφωνίας, που είναι φυσικά η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος περιμένει πως η «έκθεση συμμόρφωσης» με τα προαπαιτούμενα θα είναι θετική. Η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τα 80 από τα 88 προαπαιτούμενα κι έτσι αναμένεται να πάρει το "πράσινο φως" από το EuroWorking Group, που θα συνεδριάσει λίγες ώρες πριν από το Eurogroup.
Συνεπώς, εφόσον ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν το "πακέτο" της συμφωνίας.
Η τελευταία δόση
Σε ό,τι αφορά το ύψος της τελευταίας δόσης των δανείων, ο αξιωματούχος της Επιτροπής αναμένεται να είναι τέτοιο που θα δημιουργεί "μαξιλάρι" 20 δισ. ευρώ για την Ελλλάδα. Μπορεί δηλαδή και να φτάνει στα 15 δισ. ευρώ. Με αυτό το ταμειακό απόθεμα εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της έως και τις αρχές του 2020, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι και τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2019 και το 2020.
Το χρέος
Το πιο κρίσιμο, αλλά και πιο δύσκολο κομμάτι της συμφωνίας, αφορά φυσικά το χρέος, με τη Γερμανία να θέτει ιδιαίτερα αυστηρούς όρους. Φαίνεται, πάντως, πως έχουν κλειδώσει ήδη κάποια μέτρα που θα δώσουν ανάσα στην Ελλάδα.
Τα κυριότερα είναι:
-η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του ΕFSF
-η χρησιμοποίηση μέρους των αδιάθετων χρημάτων του προγράμματος του ESM για την αγορά ακριβών δανείων (π.χ. του ΔΝΤ)
-η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs) και ANFAs που υπολογίζονται περί τα 4 δισ. ευρώ
Αυτά πιθανότατα θα εκταμιευθούν σε τέσσερις ετήσιες δόσεις, υπό τον όρο ότι τηρούνται τα συμφωνηθέντα και ο μηχανισμός που συνδέει την αποπληρωμή τού χρέους με την ανάπτυξη.
Η ζωή μετά το Μνημόνιο
Τέλος, όσον αφορά τη μεταμνημονιακή εποχή, οι Βρυξέλλες αναζητούν τρόπους για να παρακολουθούν τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Είναι δεδομένο πως θα υπάρχει «ενισχυμένη εποπτεία» (Enhanced Surveillance), με ελέγχους των θεσμών ανά τρίμηνο για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Τα κυριότερα από αυτά, είναι η στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η ενσωμάτωση όλων των ταμείων στον ΕΦΚΑ, η υλοποίηση του νέου συστήματος κοινωνικών επιδομάτων, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ιδιωτικό τομέα και η αποφυγή δημιουργίας νέων.
Επίσης, θα πρέπει να ολοκληρωθεί του εθνικού κτηματολογίου το αργότερο έως το 2021. Θα πρέπει να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις και τέλος θα πρέπει να γίνει πραγματικότητα το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας εντός του 2019.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: