Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Χαρίτσης: Με την απόφαση του Eurogroup ανοίγει ο δρόμος για νέες επενδύσεις

Χαρίτσης: Με την απόφαση του Eurogroup ανοίγει ο δρόμος για νέες επενδύσεις

7:48 μμ, Κυριακή 24 Ιουν 2018
Τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, σε επαφές με Αμερικανούς και διεθνείς επενδυτές στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και το Σικάγο αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο του Greek Investment Roadshow 2018.
Από το υπουργείο Οικονομίας εκτιμάται ότι οι επενδυτές εκδήλωσαν μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας, όχι μόνο στους παραδοσιακούς τομείς του τουρισμού και του real estate αλλά και στη μεταποίηση και την αγροδιοτροφή, τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών, τα logistics, τις μεταφορές και την ενέργεια.
Όπως σημείωσε ο κ. Χαρίτσης στις παρεμβάσεις του στο πλαίσιο του Roadshow, η απόφαση σταθμός του Eurogroup καθιστά βιώσιμο το ελληνικό χρέος μακροπρόθεσμα και συμπλήρωσε ότι: "η συμφωνία ορόσημο για το χρέος κλείνει οριστικά τον κύκλο των μνημονίων και της λιτότητας για τη χώρα. Η οικονομία θωρακίζεται, η ανάπτυξη ενισχύεται, ανοίγει ο δρόμος για νέες επενδύσεις. Οι θυσίες των πολιτών έπιασαν τόπο, ο ελληνικός λαός μπορεί πλέον να σηκώσει το κεφάλι ψηλά".
Ο ίδιος σημείωσε ότι η ιστορική συμφωνία με την ΠΓΔΜ λύνει ένα χρόνιο πρόβλημα με τους γείτονες και καθιστά την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και συνανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
"Η ελληνική οικονομία κινείται πλέον σταθερά σε ρυθμούς ανάπτυξης που επιταχύνεται μήνα με τον μήνα (1,4% το 2017, 2,3% το πρώτο τρίμηνο του 2018).
Σημαντικά ποιοτικά στοιχεία όπως η συνεχής αύξηση των εξαγωγών (13,3% το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου 2018), η αύξηση της μεταποιητικής δραστηριότητας και των επενδύσεων, ιδίως των Ξένων 'Αμεσων Επενδύσεων (αύξηση 16,4% το πρώτο τρίμηνο του 2018 και 29,5% το 2017 έναντι του 2016) δείχνουν ότι αυτή η ανάκαμψη πατά σε πιο γερά θεμέλια από ότι στο παρελθόν και θα συνεχιστεί".
Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπονήσει τη δική της Αναπτυξιακή Στρατηγική με την οποία δεσμεύεται με συγκεκριμένες πολιτικές. Να διασφαλίσει τη δημοσιονομική και μακροοικονομική σταθερότητα, να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος και την προσέλκυση επενδύσεων, να δημιουργήσει ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος με ποιοτικές υπηρεσίες προς όλους τους πολίτες και να διασφαλίσει ότι η ανάπτυξη θα είναι δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς με μέτρα για την ενίσχυση των εργαζομένων και τη δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας.
Σε ότι αφορά τα μέσα και τα εργαλεία με τα οποία θα χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση εστιάζει σε τρία βασικά πεδία μεταρρυθμίσεων:
- Δημόσια διοίκηση - έμφαση στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη διασφάλιση της διαφάνειας.
- Δικαιοσύνη - επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης, εκκαθάριση των παλαιότερων υποθέσεων και δημιουργία εξωδικαστικών μηχανισμών για τη γρήγορη διευθέτηση μίας σειράς υποθέσεων.
- Επιχειρηματικό περιβάλλον - απλοποίηση, επιτάχυνση, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα με:
- μέτρα για την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών σύστασης και αδειοδότησης επιχειρήσεων.
- την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου και του χωρικού σχεδιασμού σε όλη τη χώρα.
- τη διασφάλιση ενός σταθερού και αναπτυξιακού φορολογικού καθεστώτος.
- την παροχή θεσμικών και χρηματοδοτικών κινήτρων για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.
- την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις στρατηγικές επενδύσεις που επιταχύνει και απλοποιεί τις διαδικασίες υλοποίησής τους και διευρύνει τα κριτήρια ώστε να εντάσσονται επενδύσεις σε περισσότερους κλάδους της οικονομίας και ιδίως τη βιομηχανία.
Για την χρηματοδότηση των επενδύσεων η κυβέρνηση αξιοποιεί όλες τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές πηγές και αναπτύσσει νέα καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία:
- 36 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία (ΕΣΠΑ). Η Ελλάδα πρώτη σε απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων. Η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε αύξηση 8% των κονδυλίων για την Ελλάδα για την περίοδο μετά το 2020.
- Σχέδιο Γιούνκερ - η Ελλάδα πρώτη στην Ευρώπη στην αξιοποίηση των πόρων του Σχεδίου Γιούνκερ συμβάσεις για έργα 2,6 δισ. ευρώ που κινητοποιούν επενδύσεις άνω των 10 δισ. ευρώ.
- Συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων 2 δισ. το 2017. 7 δις. ευρώ την επόμενη τριετία που θα πυροδοτήσουν επενδύσεις άνω των 20 δις. ευρώ.
- Νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία (EquiFund, Ταμείο Επιχειρηματικότητας, Υποδομών, Μικροπιστώσεων κλπ) που κινητοποιούν δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους άνω των 3 δισ. ευρώ.
- Νέος Αναπτυξιακός Νόμος που δίνει πλήθος από θεσμικά και χρηματοδοτικά κίνητρα στους επενδυτές.
- Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα που θα συντονίσει όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στον επίσημο τραπεζικό τομέα και θα φέρει πρόσθετη χρηματοδότηση για μεγάλες επενδύσεις.
- Ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος.
Τον αναπληρωτή υπουργό συνόδευσε ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης, ο οποίος ανέλυσε στους επενδυτές τα μέτρα για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων στη χώρα μας στα οποία προχώρησε το υπουργείο Οικονομίας το προηγούμενο διάστημα.
Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: