Θα της καταβληθούν δεδουλευμένα και αποζημίωση απόλυσης - Απόφαση του Μονομελούς Εφετείου της Αθήνας δικαίωσε δύο εργαζομένους που διεκδικούσαν δεδουλευμένες αποδοχές επτά μηνών και αποζημίωση απόλυσης από την εργοδότρια εταιρεία τους * Έφη Αχτσιόγλου: Δικαίωση, βασισμένη στο άρθρο 56 του νόμου 4487/2017
Έμπρακτη απόδειξη για τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας σύμφωνα με την οποία "η καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζομένου από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης, θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας» αποτελεί η χθεσινή απόφαση του Μονομελούς Εφετείου της Αθήνας.
Συγκεκριμένα, με πρόσφατη απόφασή του (5568/2017) δικαίωσε δύο εργαζομένους που διεκδικούσαν δεδουλευμένες αποδοχές επτά μηνών και αποζημίωση απόλυσης από την εργοδότρια εταιρεία τους. Το δικαστήριο έλαβε την απόφαση αυτή βασισμένο στο άρθρο 56 του νόμου 4487/2017, που ορίζει ότι η ουσιώδης καθυστέρηση καταβολής αποδοχών συνιστά μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας.
«Η απόφαση του δικαστηρίου, η οποία μεταστρέφει τη μέχρι πρόσφατα κρατούσα νομολογία, δεν θα μπορούσε να εκδοθεί αν δεν είχαμε ψηφίσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση τον Αύγουστο του 2017. Εκεί ορίσαμε ότι ο εργαζόμενος μπορεί να θεωρήσει την ουσιώδη καθυστέρηση καταβολής των αποδοχών του ως απόλυση και να λάβει αποζημίωση» σημειώνει σε δήλωσή της στον προσωπικό της λογαριασμό η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, υπογραμμίζοντας: «Ενισχύουμε την προστασία των εργαζομένων απέναντι σε πρακτικές απλήρωτης εργασίας, και αυτό επιβεβαιώνεται στην πράξη».
Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι λίγο πριν την καθοριστική, όπως αποδεικνύεται, νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας, υπήρξε απόφαση του Αρείου Πάγου, που ουσιαστικά έδινε... πάσα στους εργοδότες, κρίνοντας ότι: ...«η μη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών του μισθωτού, έστω και μακροχρόνια, δεν αρκεί από μόνη της να θεμελιώσει την έννοια της βλαπτικής μεταβολής των όρων της σύμβασης εργασίας του, αν δεν συνδέεται και με την πρόθεση του εργοδότη να εξαναγκάσει τον εργαζόμενο σε παραίτηση προκειμένου να αποφύγει την καταβολή σε αυτόν της αποζημίωσης απόλυσης».
Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου