Ποιοι δικαιούνται φοροαπαλλαγών για εισαγωγή αυτοκινήτων στην Ελλάδα
Διευκρινίσεις από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
Του Γιώργου Λαμπίρη
Δικαίωμα απαλλαγής από δασμούς και λοιπούς φόρους –ΦΠΑ και τέλος ταξινόμησης – έχουν όλοι όλοι μεταφέρουν τη συνήθη κατοικία τους στην Ελλάδα, γνωστή ως μετοικεσία. Η απαλλαγή αφορά σε προσωπικά τους είδη αλλά και σε μέσα μεταφοράς, τα οποία εισάγονται από τα συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα, τα οποία τα μεταφέρουν στη συνήθη κατοικία τους από το εξωτερικό στην Ελλάδα.
Πότε ισχύει η απαλλαγή
Για να ισχύσει η απαλλαγή, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν τη συνήθη κατοικία τους στο εξωτερικό για τουλάχιστον 24 μήνες πριν έρθουν στην Ελλάδα. Αναφορικά με την απαλλαγή για τη χρήση μέσου μεταφοράς, ισχύει στην περίπτωση κατά την οποία το πρόσωπο που τη δικαιούται, είχε στην κατοχή του το όχημα για τουλάχιστον έξι μήνες πριν μεταφέρει τη συνήθη κατοικία του στην Ελλάδα.
Ποια οχήματα υπάγονται στις απαλλαγές ως προσωπικά είδη
Με βάση τις διευκρινίσεις που παρέχει σχετικά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ως προσωπικά είδη θεωρούνται τα εξής μέσα μεταφοράς:
-αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης με κινητήρα, είτε πρόκειται για επιβατικό αυτοκίνητο, είτε για αυτοκινούμενο τροχόσπιτο.
-ρυμουλκούμενο τροχόσπιτο. Στην περίπτωση αυτή ωστόσο δεν είναι δυνατή η παράδοση ρυμουλκούμενου τροχόσπιτου, εφόσον έχει παραδοθεί αυτοκινούμενο τροχόσπιτο. Το ίδιο ισχύει και στην αντίθετη περίπτωση, κατά την οποία έχει παραδοθεί ρυμουλκούμενο.
-σκάφος αναψυχής
-ιδιωτική αεροπλάνο
-μοτοποδήλατο ή μοτοσυκλέτα
Πώς ορίζεται η συνήθης κατοικία
Για να θεωρείται ότι η Ελλάδα αποτελεί για κάποιον φορολογούμενο, συνήθη κατοικία, θα πρέπει το συγκεκριμένο πρόσωπο να διαμένει στη χώρα μας για τουλάχιστον 185 ημέρες, είτε συνεχείς είτε όχι, σε κάθε πλήρες δωδεκάμηνο του έτους, είτε για προσωπικούς λόγους και επαγγελματικούς λόγους, είτε σε περίπτωση που κάποιος δεν διατηρεί επαγγελματικούς δεσμούς με την Ελλάδα, θα πρέπει εφόσον διατηρεί προσωπικούς δεσμούς, να προκύπτουν σ τενοί δεσμοί του συγκεκριμένου προσώπου και του τόπου κατοικίας του.
Διευκρινίζουμε ωστόσο ότι η συνήθης κατοικία ενός ατόμου, το οποίο διατηρεί επαγγελματικούς δεσμούς σε άλλη χώρα, από αυτή που διατηρεί προσωπικούς δεσμούς και γι’ αυτό το λόγο είναι υποχρεωμένο να διαμένει διαδοχικά σε διαφορετικούς τόπους, σε δύο ή περισσότερες χώρες, τότε θεωρείται ότι η συνήθης κατοικία του είναι στον τόπο των προσωπικών του δεσμών. Προϋπόθεση αποτελεί να επιστρέφει συχνά στον συγκεκριμένο τόπο.
Για τη μεταφορά της συνήθους κατοικίας στην Ελλάδα, λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία εκείνη κατά την οποία εκδίδεται πιστοποιητικό μετοικεσίας από την αρμόδια προξενική αρχή. Σκοπός ειναι να υπάρχει ημερομηνία αναφοράς για τον έλεγχο των προθεσμιών.
Προθεσμία για ατελή τελωνισμό των προσωπικών ειδών
Σύμφωνα με τα όσα διευκρινίζει η ΑΑΔΕ, για να μπορεί να είναι ατελής ο τελωνισμός των προσωπικών ειδών από το εξωτερικό στην Ελλάδα, θα πρέπει τα συγκεκριμένα είδη, είτε πρόκειται για οικοσκευή, είτε για μεταφορικά μέσα, να τελωνίζονται είτε όλα μαζί, είτε τμηματικά σε διάστημα δωδεκα μηνών από την ημερομηνία έναρξης της μεταφοράς συνήθους κατοικάις στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι που μεταφέρουν τη συνήθη κατοικία τους από Αμερική, Αφρική, Αυστραλία, Ιράκα, Κουβέιτ, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπορούν να αγοράσουν ΙΧ ή αυτοκινούμενο τροχόσπιτο με απαλλαγή 80% από το τέλος ταξινόμησης που προβλέπεται, για αυτοκίνητο έως 2.000 κυβικά και με απαλλαγή 50% για αυτοκίνητα πάνω από 2.000 κυβικά εκατοστά. Στην περίπτωση των προσώπων που προέρχονται από τις παραπάνω χώρες, δεν απαιτείται να είχαν στην κυριότητά τους και να χρηισμοποιούσαν στον τρόπο προηγούμενης κατοικίας τους, ΙΧ αυτοκίνητο.
Εξαιρούνται των απαλλαγών, οι φοιτητές σε ξένα πανεπιστήμια, καθώς θεωρείται ότι διατηρούν τη συνήθη κατοικία τους στην Ελλάδα και απλώς φεύγουν για σπουδές στο εξωτερικό, ακόμα και εάν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους εργάζονται. Το δικαίωμα απαλλαγής θεμελιώνεται εάν αποδείξουν ότι μετά τη λήξη των σπουδών τους εργάζονται στο εξωτερικό για τουλάχιστον δύο συνεχόμενα έτη, οπότε και έχουν δικαίωμα μεταφοράς συνήθους κατοικίας στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου