Ο ανασχηματισμός, οι αμετακίνητοι, οι γρίφοι και τα διλήμματα Τσίπρα
Της Νίκης Ζορμπά
Η κυβέρνηση υπολόγιζε σε ένα ήσυχο καλοκαίρι σκίζοντας ένα - ένα τα φύλλα του ημερολογίου στον δρόμο για την 21η Αυγούστου, οπότε και ...ήταν δίκαιο γίνεται πράξη, κατά το γνωστό της σλόγκαν, η έξοδος της χώρας από το τρίτο μνημονιακό πρόγραμμα.
Το τραγικό συμβάν στο Μάτι, με τους 95 νεκρούς, τίναξε στον αέρα τον σχεδιασμό της για εορτασμούς (είχαν ακουστεί εκδηλώσεις σε Πνύκα, Καστελόριζο κλπ) με τις εξελίξεις να αποδεικνύονται κάθε άλλο παρά ευθύγραμμες για την Κυβέρνηση, η οποία επί ημέρες πολλές, απορυθμίστηκε εντελώς (και) επικοινωνιακά.
Ο κ. Τσίπρας δεν έχει άλλη επιλογή από το να προχωρήσει σε δομικό ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος, με ένα σχήμα το οποίο θα οδηγήσει το κυβερνών κόμμα και στις εκλογές (κυριώτατα αν οι εθνικές κάλπες στηθούν τον Μάιο).
Οι επικείμενες αλλαγές των υπουργικών θώκων, φέρονται σύμφωνα με συνομιλητές του Πρωθυπουργού, να έχουν χαρακτηριστικά γερού ανακατέματος της κυβερνητικής τράπουλας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μάλιστα, ο κ. Τσίπρας ναι μεν θα τηρήσει εσωκομματικές ισορροπίες με τον ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και τον συγκυβερνήτη του, Π. Καμμένο), ωστόσο θα επιδιώξει μέσω του ανασχηματισμού να στείλει "σήμα" ανοίγματος προς το Κέντρο.
Το εάν έχει λυμένα τα χέρια του δεδομένων των συνθηκών (ΑΝΕΛ, Πράττω, "πασόκοι" και εσωκομματικές τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ) να προχωρήσει κατά πώς θα ήθελε, ελέγχεται βέβαια, καθόσον οι ισορροπίες που καλείται να τηρήσει είναι τρόμου και μάλιστα στη χειρότερη ώρα της κυβερνητικής θητείας: Η σώρευση της οργής εναντίον της Κυβέρνησης μετά τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι, έχουν εξανεμίσει τις δυνατότητες για νέες αστοχίες.
Οι ανακοινώσεις των αλλαγών πάντως, τοποθετούνται χρονικά την επόμενη εβδομάδα (εάν είναι ακριβείς οι προβλέψεις ότι επιθυμεί να ανέβει στην ΔΕΘ με φρέσκο υπουργικό συμβούλιο).
Οι αμετακίνητοι
Τσακαλώτος και Τζανακόπουλος, θεωρούνται αμετακίνητοι, καθείς για διαφορετικούς λόγους.
Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος "υπογράφει" και το τέλος του τρίτου μνημονίου, είναι αυτός που έχει κάνει όλη τη δουλειά από τη σύναψη του τρίτου προγράμματος έως και την αποπεράτωσή του.
Παρότι οι σχέσεις του με το Μαξίμου και τον Α. Τσίπρα έχουν περάσει από σαράντα κύματα (χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη χημεία ούτως ή άλλως), πιστώνεται την ομαλή "ροή" της διαπραγμάτευσης, έχοντας παραλλήλως και το πολιτικό ειδικό βάρος (ως επικεφαλής των 53) να λαμβάνει δύσκολα μέτρα, χωρίς αμφισβήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Χωρίς δική του απόφαση για "έξοδο" από το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος, δεν πάει πουθενά.
Εξάλλου, τυχόν μετακίνησή του, θα προκαλούσε και ...μεγάλο στρες σε Θεσμούς και πιστωτές.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, παράλληλα, έχει εξελιχθεί στους πιο έμπιστους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.
Οι τελευταίες αψυχολόγητες έως και εξοργιστικές αποφάσεις της Κυβέρνησης για την επικοινωνιακή διαχείριση των φονικών πυρκαγιών (όπως λ.χ η ανεκδιήγητη συνέντευξη Τύπου με τους Τόσκα και αρχηγούς ΕΛΑΣ και Πυροσβεστικής), δεν χρεώνονται στον ίδιο, παρότι όλο το βάρος της επικοινωνιακής διαχείρισης, έπεσε επάνω του.
Μετακίνησή του, θα σήμαινε μόνον αναβάθμιση για τον ίδιο και μεγάλη "τρύπα" στο επικοινωνιακό επιτελείο, το οποίο έχει μπροστά του και εκλογές.
Στους αμετακίνητους είναι και ο Νίκος Κοτζιάς. Ο επικεφαλής της κίνησης "Πράττω" που ξεκίνησε στο υπουργικό συμβούλιο ως ΥΠΕΞ, ως φαίνεται, θα "τερματίσει" τον υπουργικό του βίο, παραμένοντας στον ίδιο θώκο.
Η συμφωνία των Πρεσπών πιστώνεται στον ίδιο ενώ η χάραξη της εθνικής εξωτερικής πολιτικής έχει τη δική του σφραγίδα (γεγονός για το οποίο έχει έρθει ουκ ολίγες φορές κόμμα και Κυβέρνηση σε δύσκολη θέση). Ο κ. Κοτζιάς πάντως, δεν είναι καθόλου εύκολα "βρώσιμος", ως έχει αποδειχθεί τα τελευταία τρία χρόνια.
Οι γρίφοι
Σπαζοκεφαλιά για τον κ. Τσίπρα είναι η αντικατάσταση του Νίκου Τόσκα μετά την καρατόμησή του που βαφτίστηκε "παραίτηση".
Για τον ΣΥΡΙΖΑ (παρότι δεν έδειξε να ορρωδεί ιδιαιτέρως σε πρωτοφανείς εκδηλώσεις κατασταλτικού οίστρου κατά καιρούς), το πόστο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κρίνεται ως "ηλεκτρική καρέκλα".
Είναι άγνωστο συνεπώς ποιον και από ποια δεξαμενή θα επιλέξει ο πρωθυπουργός να αντικαταστήσει τον κ. Τόσκα.
Πληροφορίες, φέρουν την ΔΗΜΑΡ να διαθέτει γκάμα επιλογών για τη θέση αυτή, λύνοντας τον γρίφο για λογαριασμό του κ. Τσίπρα.
Ιδιαιτέρως ικανοποιημένος είναι ο πρωθυπουργός από τους υπουργούς της "γενιάς" του: Αλέξη Χαρίτση, Έφη Αχτσιόγλου, Ν. Ηλιόπουλο.
Τις επόμενες ημέρες θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα μετακινηθούν σε άλλους θώκους, ένεκα επιβράβευσης ή θα παραμείνουν στα πόστα τους.
Παγίως για αναβάθμιση (ήδη από τον προηγούμενο ανασχηματισμό του Μαρτίου) ακούγεται και το όνομα του Δημήτρη Λιάκου, ο οποίος ήταν η "γέφυρα" συντονισμού ανάμεσα σε Θεσμούς και υπουργούς, κατά τη διάρκεια των αξιολογήσεων.
Κατά τα λοιπά, μένει να φανεί εάν ο πρωθυπουργός, θα ανοίξει τον δρόμο προς υπουργοποίηση στη γενιά των νέων αλλά με μπόλικα κομματικά γαλόνια, στελεχών, όπως τον Κ. Ζαχαριάδη και την Ράνια Σβίγκου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου