Γιατί πληρώνουμε προμήθεια ΔΙΑΣ στα ΑΤΜ των τραπεζών
Με χρεώσεις από 1,40 έως 2,60 ευρώ επιβαρύνονται όσοι χρησιμοποιούν τη χρεωστική τους κάρτα σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας, μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ.
Η τιμολογιακή πολιτική διαφέρει από τράπεζα σε τράπεζα, γενικά όμως επιβάλλονται χρεώσεις από 1,40 έως 1,60 ευρώ για αναλήψεις έως 149 ευρώ, και οι προμήθειες αυτές αυξάνονται για ποσά από 150 και άνω. Σημειώνεται ότι τη χρέωση στις συναλλαγές ΔΙΑΣ δεν τις επιβάλλει η τράπεζα στην οποία ανήκει το ΑΤΜ, αλλά η εκδότρια τράπεζα της κάρτας.
Ο λόγος που επιβάλλουν τις εν λόγω χρεώσεις οι ελληνικές τράπεζες είναι γιατί «τα μετρητά κοστίζουν». Όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου στο insider.gr, τα μετρητά είναι «η πιο ακριβή υπηρεσία που προσφέρουν αυτή τη στιγμή οι τράπεζες», καθώς προϋποθέτουν υψηλό λειτουργικό κόστος που συνεπάγονται οι χρηματαποστολές και η τροφοδοσία και συντήρηση των αυτόματων μηχανημάτων συναλλαγών (ΑΤΜ).
Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι όσο και αν οι Έλληνες έχουν στραφεί –αναγκαστικά– στη χρήση πλαστικού χρήματος για τις συναλλαγές τους, ιδίως μετά την επιβολή των capital controls το 2012, η χρήση των μετρητών είναι επιβεβλημένη ως έναν βαθμό στη χώρα, ιδίως τη στιγμή που ακόμη δεν έχουν εναρμονιστεί όλοι οι έμποροι με τη χρήση των τερματικών POS.
Ιδίως στην περιφέρεια και τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, οι περισσότεροι ήρθαμε σε επαφή με επιχειρηματίες που «δεν ξέρουν να χρησιμοποιούν το POS», «δεν ξέρουν πώς να το βάλουν μπροστά» ή «δεν δουλεύει». Αυτό σημαίνει αναγκαστική ανάληψη μετρητών και, ιδίως στα νησιά ή και τα χωριά, συνήθως υπάρχει ένα ΑΤΜ, συνεπώς οι αναλήψεις γίνονται εξαιρετικά ακριβές.
«Λάθος» το τιμολογιακό μοντέλο
Όπως αναφέρει ανώτατο τραπεζικό στέλεχος στο insider.gr, είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει το τιμολογιακό μοντέλο των τραπεζών, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις είναι «ανορθόδοξο».
«Χρεώνουμε τα λάθος πράγματα» παραδέχεται ο ίδιος και εξηγεί ότι η χρέωση για αναλήψεις από ΑΤΜ άλλης τράπεζας μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ είναι παράλογη. «Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη ούτε στις ΗΠΑ, τα μετρητά είναι δωρεάν για τον πελάτη», εξηγεί και προσθέτει ότι αυτή η πολιτική είναι ως αποτέλεσμα οι τράπεζες να αναπτύξουν η καθεμιά τεράστια δίκτυα ΑΤΜ με τεράστιο λειτουργικό κόστος.
Το μοντέλο που χρησιμοποιείται ευρέως στο εξωτερικό είναι η επιβολή ενός ετήσιου τέλους ανά πελάτη της τάξης των 5-10 ευρώ –ή 1 ευρώ μηνιαίως, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα καλάθι υπηρεσιών, όπως η έκδοση και χρήση χρεωστικών καρτών, ένας αριθμός διατραπεζικών συναλλαγών, αναλήψεις από το δίκτυο της ΔΙΑΣ κ.α. Σύμφωνα με πηγές του κλάδου, οι τράπεζες δεν φαίνεται προς το παρόν να συγκλίνουν σε μία λύση ετήσιου τέλους ανά πελάτη, αν και πρόκειται για μια πρακτική που χρησιμοποιείται ευρέως στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.
Τι χρεώνει κάθε τράπεζα για τις αναλήψεις μέσω ΔΙΑΣ
1. Alpha Bank
2. Eurobank
3. Εθνική Τράπεζα
4. Τράπζα Πειραιώς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου