Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Με βασικό "μενού" το χρέος σήμερα το EWG - Ποια μέτωπα μένουν ανοιχτά

Με βασικό "μενού" το χρέος σήμερα το EWG - Ποια μέτωπα μένουν ανοιχτά

6
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Με βασικό "μενού" το χρέος σήμερα το EWG - Ποια μέτωπα μένουν ανοιχτά
Της Δήμητρας Καδδά
 
Η ενεργοποίηση της εφαρμογής των αποφάσεων του Ιουνίου για το ελληνικό χρέοςαναμένεται να βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο της συνόδου του Euroworking Group. Tο ζήτημα δεν είναι μόνο τεχνικό (όπως συνέβη με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα το 2017), αλλά συνδέεται και με τις πολιτικές αποφάσεις οι οποίες συνοδεύουν τις παρεμβάσεις στο χρέος, που με τη σειρά τους συνδέονται με προαπαιτούμενα.
Το Γερμανικό Κοινοβούλιο έχει προαναγγείλει νέα συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για να εγκρίνει τις αποφάσεις αυτές (δηλαδή τη διανομή των κερδών ομολόγων αξίας 5,8 δισ. ευρώ, αλλά και τη διατήρηση του χαμηλού επιτοκίου του δεύτερου δανείου με όφελος 200 εκατ. ευρώ το χρόνο), ενώ μία ακόμα σύνοδος θα πρέπει να λάβει χώρα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Ο πολιτικός αυτός κλοιός που διαμορφώνεται από τα κράτη-μέλη στη μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδος (με αιχμή του δόρατος το χρέος), θα φανεί στην πλήρη έκτασή του αργότερα.
Το πρώτο βήμα (που αναμένεται επίσης να συζητηθεί αύριο αν και δεν είναι βέβαιο ότι θα  ληφθούν οι τελικές αποφάσεις), είναι πώς θα ξεδιπλωθεί η πρώτη μεταμνημονιακή αποστολή των θεσμών στην Ελλάδα.
Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι υπόλοιποι θεσμοί ελέγχουν την πρόοδο αναφορικά με τις δεσμεύσεις της χώρας που περιλαμβάνονται στις εκκρεμότητες του μνημονίου, αλλά και στο δισέλιδο κείμενο προαπαιτούμενων που συνοδεύει τη συμφωνία του Ιουνίου.
Επίσης, οι δανειστές "παρακολουθούν" μετά τον ανασχηματισμό, τις "προθέσεις" που εκφράζονται για παροχές εν όψει της ΔΕΘ.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήσεις γίνονται και με την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με το θέμα των συντάξεων και με το ελληνικό αίτημα για ανατροπή της μείωσης ή αναστολής του μέτρου (στο πρότυπο του ΦΠΑ), ή μερικής υλοποίησής του. Όλα τα σενάρια, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτά. Το ίδιο ισχύει και για το ενδεχόμενο να απαιτήσουν οι δανειστές τη λήψη ισοδύναμων μέτρων, ώστε να διασφαλιστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.
Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αναμένεται να αφιχθούν στην Αθήνα στις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ οι επικεφαλής της αποστολής είναι προγραμματισμένο –για την ώρα- να φθάσουν στις 12 Σεπτεμβρίου (αν και ούτε αυτό το στοιχείο θεωρείται ακόμη δεδομένο και πρέπει να διασαφηνιστεί).
Επίσης, ο τρόπος με τον οποίο θα διεξάγεται η διαπραγμάτευση αλλά και το αν θα υπάρξει έκθεση συμμόρφωσης από την Κομισιόν (όπως στο παρελθόν), αποτελεί θέμα συζήτησης. Η βασική πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι κάνει λόγο για έκδοση έκθεσης όχι με το τέλος της πρώτης αλλά με το τέλος της δεύτερης αποστολής, αυτής που είναι προγραμματισμένο να λάβει χώρα τον Δεκέμβριο.
Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο μέλημα είναι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των στοιχείων της ελληνικής πλευράς στο πεδίο των εσόδων, των δαπανών, αλλά και του ΑΕΠ, καθώς την 1η Οκτωβρίου θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο προϋπολογισμού και να φθάσει στις Βρυξέλλες στις 15 Οκτωβρίου.
Λίγο νωρίτερα, στις 28 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να στείλει η ΕΛΣΤΑΤ και το ΥΠΟΙΚ στη Εurostat την εξαμηνιαία ανάλυση της πορείας του ελλείμματος και του χρέους. Το θρίλερ για τον προϋπολογισμό του 2019 μπορεί να κλείσει πολύ αργότερα, ακόμη και τον Νοέμβριο - Δεκέμβριο όταν θα πρέπει να ψηφιστεί στην τελική του μορφή.
Διαβάστε ακόμη:

Δεν υπάρχουν σχόλια: