Καμία μείωση για 750.000 ιδιοκτήτες
ΕΝΦΙΑ 2019: Μόλις 55 ευρώ η μείωση στους μικροϊδιοκτήτες
Μόλις 55 ευρώ κατά μέσον όρο θα δουν να μειώνεται ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ του 2019 περίπου 3,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους πολύ μικρή ακίνητη περιουσία η οποία δεν υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ.
Σταγόνα στον ωκεανό του ΕΝΦΙΑ ύψους 3 δισ. ευρώ που πνίγει κάθε χρόνο τους ιδιοκτήτες ακινήτων αποτελεί η μείωση κατά 260 εκατ. ευρώ του φόρου για το 2019, που προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε προχθές το βράδυ στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.
Μόλις 55 ευρώ κατά μέσον όρο θα δουν να μειώνεται ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ του 2019 περίπου 3,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους πολύ μικρή ακίνητη περιουσία η οποία δεν υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ. Ακόμα χειρότερα είναι τα νέα για 750.000 φορολογουμένους που έχουν στην κατοχή τους μεσαία ακίνητη περιουσία και πληρώνουν σήμερα το 48% του συνολικού ΕΝΦΙΑ που μπαίνει στα κρατικά ταμεία. Οι συγκεκριμένοι που διαθέτουν ακίνητα αξίας άνω των 150.000 ευρώ δεν θα πρέπει να προσδοκούν ελάφρυνση του φόρου αφού ουσιαστικά οι μειώσεις δεν τους αγγίζουν.
Σύμφωνα με την τροπολογία, η μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 30% αφορά το 2019. Την έκπτωση 30% κερδίζουν μόνο όσα φυσικά πρόσωπα έχουν συνολική ακίνητη περιουσία αξίας έως 60.000 ευρώ. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι για μια κατοικία επιφανείας 80 τετραγωνικών στο Κερατσίνι αξίας 60.000 ευρώ, για την οποία ο ιδιοκτήτης πληρώνει σήμερα ΕΝΦΙΑ 224 ευρώ, η έκπτωση θα είναι ακριβώς 30% και θα φτάσει στα 67,2 ευρώ. Για τους φορολογουμένους με πολλαπλάσια αξία ακίνητης περιουσίας οι ωφέλειες από τις νέες διατάξεις του νόμου εξανεμίζονται σταδιακά για να σβήσουν στην περιοχή των 200.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας. Και αυτό γιατί, στην περίπτωση όπου η αξία της ακίνητης περιουσίας συνολικά υπερβαίνει το ποσό των 60.000 ευρώ, για το υπερβάλλον ποσό, το ποσό της μείωσης κατά 30% μειώνεται κατά 70 λεπτά του ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100 ευρώ.
Με την ίδια τροπολογία, ο συμπληρωματικός φόρος παραμένει αμετάβλητος καθώς τα αγροτεμάχια γλιτώνουν για μία ακόμα χρονιά από τον υπολογισμό του, ενώ για το 2020 οι εξαγγελίες περαιτέρω μειώσεων δεν περιλαμβάνονται στο κείμενο της τροπολογίας.
Διπλή φορολόγηση
Η κυβέρνηση με την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή δεσμεύεται για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 30% το 2019 αλλά χωρίς ωστόσο να λαμβάνει υπόψη τη δέσμευση που έχει αναλάβει για νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών το επόμενο έτος. Μέχρι το καλοκαίρι θα έρθουν νέες τιμές ζώνης για όλη τη χώρα και με δεδομένο ότι η κτηματαγορά έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια ανάκαμψης, σε πολλές περιοχές οι αντικειμενικές αξίες θα τραβήξουν την ανηφόρα. Η αύξηση των τιμών ζώνης θα ανεβάσει την αξία των ακινήτων και το συνολικό ύψος της ακίνητης περιουσίας με αποτέλεσμα να εξανεμιστούν οι μειώσεις φόρου που περιμένουν να δουν οι φορολογούμενοι.
Για «επιδοματικού» χαρακτήρα δήθεν «μείωση» του ΕΝΦΙΑ κάνει λόγο ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, προσθέτοντας ότι με τις ρυθμίσεις της τροπολογίας για τον ΕΝΦΙΑ συνεχίζεται το απαράδεκτο αφορολόγητο καθεστώς της συχνά τεράστιας αξίας εκτός σχεδίου γης, που για χάρη της θυσιάστηκε και ουσιαστικά καταστράφηκε η αστική ιδιοκτησία μέσω της διπλής φορολόγησής της με κύριο και συμπληρωματικό φόρο.
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ η μείωση του ΕΝΦΙΑ:
1. Δεν είναι δίκαιη, γιατί θα έπρεπε να αφορά όχι μόνον αυτούς για τους οποίους θεσπίζεται, αλλά όλους τους φορολογουμένους τού ΕΝΦΙΑ, και συγκεκριμένα δεν θα έπρεπε να εξαιρούνται εκείνοι που σήκωσαν και εξακολουθούν να σηκώνουν το τεράστιο φορολογικό βάρος του ΕΝΦΙΑ.
2. Δεν είναι αναπτυξιακή, γιατί αν στόχος ήταν η ανάπτυξη θα έπρεπε να προσανατολιστεί στη μείωση, αν όχι στην κατάργηση, του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, είναι αυτός που αποτρέπει την ανάκαμψη στον οικοδομικό τομέα και την οικονομία γενικότερα.
3. Δεν είναι πραγματική, θα «εξαερωθεί» από τις επικείμενες και προγραμματισμένες δύο αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων το 2019 και το 2020.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου