"Επιδρομή" ταμείων για την είσπραξη 1,5 δισ. ευρώ από ρυθμίσεις
Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Έσοδα ύψους 1,587 δισ. ευρώ προσδοκούν οι ασφαλιστικοί φορείς από ρυθμίσεις καθυστερούμενων οφειλών, σύμφωνα με το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, το οποίο ενέκρινε την περασμένη Πέμπτη το Διοικητικό Συμβούλιό του.
Μάλιστα, το ποσό αυτό είναι κατά 96 εκατ. ευρώ, ή 6%, υψηλότερο σε σχέση με εκείνο το οποίο έχει εγγραφεί στην εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού ο οποίος δημοσιεύτηκε στα τέλη του περασμένου μήνα. Συγκεκριμένα, ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει έσοδα από ρυθμίσεις ύψος 1,491 δισ. ευρώ.
Με άλλα λόγια, μέσα σε λιγότερο από τριάντα μέρες (δηλ. στο διάστημα το οποίο μεσολάβησε μεταξύ της δημοσίευσης του κρατικού προϋπολογισμού και της παρουσίασης του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ στο ΔΣ του), η διοίκηση το ΕΦΚΑ αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για τα έσοδα από ρυθμίσεις, την οποία έκανε το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπ. Εργασίας.
Και αυτό χωρίς να προϋπολογίζονται ενδεχόμενα έσοδα από τη νέα ρύθμιση την οποία εξετάζει η κυβέρνηση για τις αρχές του 2019. Σημειώνεται πως στα έσοδα από ρυθμίσεις συγκαταλέγονται όλα τα έσοδα από εισφορές πλην από τις τακτικές, μηνιαίες.
Δηλαδή συμπεριλαμβάνονται οι καταβολές από δόσεις ρυθμίσεων, οι πληρωμές "έναντι οφειλής" αλλά και τα έσοδα από τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή από τις κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Πιο αναλυτικά, ο ΕΦΚΑ αναμένεται να εισπράξει το 2019 από ρυθμίσεις 936 εκατ. ευρώ, ο ΕΟΠΥΥ 220 εκατ. ευρώ, ο ΟΑΕΔ 168 εκατ. ευρώ, ο ΟΕΚ 29 εκατ. ευρώ, ο ΟΕΕ 10 εκατ. ευρώ και οι λοιποί φορείς 222 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, σύμφωνα με το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, αναμένονται έσοδα από εισφορές, τακτικές και καθυστερούμενες -δηλαδή ληξιπρόθεσμες- ύψους 20,692 δισ. ευρώ το 2019. Από αυτά, τα 9,6 δισ. ευρώ αφορούν καταβολές εισφορών εργοδοτών, αυταπασχολούμενων και μισθωτών για κύρια ασφάλιση. Με άλλα λόγια, τα έσοδα από τις ληξιπρόθεσμες (1,587 δισ. ευρώ) θα αντιπροσωπεύουν το 7,5% των συνολικών εσόδων από εισφορές.
Παράλληλα, τα αναμενόμενα έσοδα από ρυθμίσεις αντιπροσωπεύουν μόλις το 4,3% του συνολικού όγκου των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ταμεία. Σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), οι οφειλές αυτές ανήλθαν στα 34,3 δισ. ευρώ έναντι 33,8 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο του 2018.
Η αύξηση αυτή οφείλεται, εν πολλοίς, στη ένταξη οφειλών στο ΚΕΑΟ, οι οποίες είχαν βεβαιωθεί από τα Ταμεία και προ του β’ τριμήνου του τρέχοντος έτους, αλλά δεν είχαν μεταφερθεί στον αρμόδιο φορέα διαχείρισής τους, δηλαδή το ΚΕΑΟ.
Το γεγονός, όμως, ότι οι οφειλές αυτές δεν "γεννήθηκαν" μεταξύ β' και γ' τριμήνου του 2018 (όπως διατείνονται αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες ''αποποιούμενοι'' την πολιτική ευθύνη τους γι' αυτό), απλά μεταφέρθηκαν στο ΚΕΑΟ στο παραπάνω διάστημα, δεν αναιρεί το γεγονός πως δεν κατέστη δυνατό για τους οφειλέτες να τις εξοφλήσουν ή έστω να τις ρυθμίσουν.
Και αυτό προφανώς λόγω της αδυναμίας τους να αντεπεξέλθουν σε κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με τις άλλες δυσβάσταχτες -για τους ίδιους - τρέχουσες ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις τους -όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική-, σημειώνουν αναλυτές στο Capital.gr.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου