Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Πλειστηριασμοί ακινήτων 2 δισ. ευρώ εντός του 2019

Πλειστηριασμοί ακινήτων 2 δισ. ευρώ εντός του 2019

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ακίνητα αξίας 2 δισ. ευρώ θα βγουν σε πλειστηριασμό από τις τράπεζες το 2019, ενώ συνολικά για την προσεχή τριετία η εκτιμώμενη αξία των ακινήτων που θα εκπλειστηριαστούν υπολογίζεται στα 8 δισ. ευρώ.
Οι ρευστοποιήσεις αποτελούν βασικό εργαλείο για τη μείωση των κόκκινων δανείων και –σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες– ο αριθμός των ακινήτων που θα βγουν στον πλειστηριασμό θα αυξηθεί γεωμετρικά τα προσεχή χρόνια, με στόχο το 2021 να πραγματοποιηθούν συνολικά 40.000 πλειστηριασμοί.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 2018 θα κλείσει με 20.000 πλειστηριασμούς, ενώ ο αριθμός τους θα αυξηθεί στις 25.000 το 2019, στις 35.000 το 2020, έτσι ώστε να φθάσουν τις 40.000 το 2021. Αντίστοιχα γεωμετρικά θα αυξηθεί και η αξία των ακινήτων που θα βγουν στον πλειστηριασμό και από το 1,6 δισ. ευρώ το 2018, θα αυξηθεί στα 2 δισ. ευρώ, στα 2,8 δισ. ευρώ το 2020 και στα 3,2 δισ. ευρώ το 2021.
Η πλατφόρμα eauction
Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας eauction έχουν προγραμματιστεί 4.000 πλειστηριασμοί για τους προσεχείς μήνες και συγκεκριμένα έως και τον Ιούλιο του 2019. Στη λίστα περιλαμβάνεται πλήθος διαμερισμάτων μεσαίας ή μικρής αξίας, δηλαδή κάτω των 100.000 ευρώ, οι κάτοχοι των οποίων, όπως υποστηρίζουν οι τράπεζες, δεν έχουν ανταποκριθεί σε προσπάθειες ρύθμισης της οφειλής, καθώς και μικρά ή μεγάλα καταστήματα ή εμπορικοί χώροι.
Μέχρι σήμερα και για όλο το 2018, κατά το οποίο ενεργοποιήθηκε ουσιαστικά η ηλεκτρονική πλατφόρμα eauction των συμβολαιογράφων, η πλειονότητα των ακινήτων που βγαίνουν στον πλειστηριασμό περνάει στην κυριότητα των τραπεζών, οι οποίες προκρίνουν τη λύση αυτή σε μια προσπάθεια να πιέσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές να έρθουν σε συνεννόηση με την τράπεζα για τη ρύθμιση της οφειλής τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 85% των ακινήτων που εκπλειστηριάστηκαν πέρασε στην ιδιοκτησία των τραπεζών, οι οποίες στοχεύουν να τα μεταβιβάσουν στη συνέχεια είτε μέσω πακέτων είτε μεμονωμένα.
Ενας από τους λόγους που οι τράπεζες αγοράζουν οι ίδιες τα ακίνητα είναι το γεγονός ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα eauction προσφέρει περιορισμένη πληροφόρηση για το είδος των ακινήτων και δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ως εργαλείο που θα ενεργοποιήσει τη ζήτηση από υποψήφιους αγοραστές. Για αυτό οι τράπεζες προχωρούν στη διασύνδεση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας eauction με δικές τους πλατφόρμες, μέσω των οποίων παρέχουν στους υποψήφιους αγοραστές πρόσθετες πληροφορίες και φωτογραφίες του ακινήτου, έτσι ώστε να αναζωπυρώσουν και το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών.
Αναβαθμίζοντας την πληροφόρηση που παρέχεται για τα ακίνητα που θα βγουν στον πλειστηριασμό το προσεχές διάστημα, επιδιώκεται το σύστημα των πλειστηριασμών να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να αξιοποιηθεί το θετικό κλίμα που υπάρχει στην αγορά ακινήτων το τελευταίο διάστημα.
Οι τράπεζες
Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική Τράπεζα προχώρησε στη δημιουργία της πλατφόρμας realestateonline, στην οποία περιλαμβάνονται τα ακίνητα που η ίδια η τράπεζα θα βγάλει σε πλειστηριασμό μέσω της πλατφόρμας eauction των συμβολαιογράφων. Ο χρήστης του realestateonline μπορεί να δει φωτογραφία τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού του ακινήτου και επίσης να ενημερωθεί για μια σειρά από χαρακτηριστικά του, όπως το έτος κατασκευής του, πόσα δωμάτια έχει, εάν έχει κεντρική θέρμανση κ.ά. έτσι ώστε να αξιολογήσει εάν τον ενδιαφέρει και να συμμετάσχει στον πλειστηριασμό, καταθέτοντας προσφορά με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, δηλαδή το eauction.
Πρέπει να σημειωθεί ότι πλατφόρμες για δημοπρασίες ακινήτων έχουν τόσο η Eurobank με την επωνυμία findyourproperty όσο και η Τράπεζα Πειραιώς με την επωνυμία properties4sale, μέσω των οποίων μπορούν να πωληθούν ακίνητα που είναι ήδη στην κυριότητα των δύο τραπεζών από προηγούμενους πλειστηριασμούς ή άλλες διαδικασίες.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: