Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Εξωδικαστική ρύθμιση χρεών με επιδότηση δόσης για α΄ κατοικία

Εξωδικαστική ρύθμιση χρεών με επιδότηση δόσης για α΄ κατοικία

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ
Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μείωση των κόκκινων δανείων με την ταυτόχρονη προστασία της πρώτης κατοικίας συζήτησε, χθες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. 
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοντέλο εξωδικαστικού μηχανισμού και για τα χρέη των φυσικών προσώπων προς τις τράπεζες, με επιδότηση της δόσης για την προστασία της πρώτης κατοικίας για όσους αδυνατούν να ανταποκριθούν στη ρύθμιση, προτείνει η κυβέρνηση. Η επιδότηση θα αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες νοικοκυριών και θα προκύπτει με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία θα εξειδικευθούν από ειδική ομάδα εργασίας που θα συγκροτηθεί γι’ αυτόν τον λόγο.
Αυτό αποφασίστηκε κατά τη συνάντηση που είχε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κατά την οποία συζητήθηκε το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων με την ταυτόχρονη προστασία της πρώτης κατοικίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μοντέλο που προκρίνεται βασίζεται στη ρύθμιση των χρεών που έχουν οι ιδιώτες με βάση τη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού, δηλαδή την υποβολή σχετικής αίτησης σε ειδική πλατφόρμα που θα αναπτυχθεί κατά το πρότυπο της εξωδικαστικής ρύθμισης χρεών για τις επιχειρήσεις. Στην πλατφόρμα θα συγκεντρώνονται στοιχεία για όλα τα χρέη που έχει κάποιος προς τις τράπεζες, καθώς και στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση, με βάση τα οποία θα προκύπτουν τυποποιημένες λύσεις ρύθμισης των οφειλών, οι οποίες μπορούν να εμπεριέχουν και «κούρεμα» μέρους της οφειλής με βάση πάντα την αξία του ενεχύρου.
Η ένταξη στην πλατφόρμα, και η αποδοχή της ρύθμισης που θα προκύπτει, θα σημαίνει ουσιαστικά ότι το δάνειο φεύγει από την κόκκινη περιοχή. Το Δημόσιο θα παρεμβαίνει στην περίπτωση που ο δανειολήπτης αδυνατεί να ανταποκριθεί στη δόση που θα προκύπτει μέσω της αυτοματοποιημένης διαδικασίας και εφόσον πρόκειται για την προστασία της πρώτης κατοικίας του, επιδοτώντας τη δόση ή μέρος της δόσης του δανείου με βάση την προτεινόμενη ρύθμιση. Η αξία της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται, αλλά και τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία βάσει των οποίων θα αποφασίζεται η χορήγηση επιδόματος, θα αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας από την ομάδα εργασίας που θα συγκροτηθεί και η οποία θα εξετάσει επίσης την περίμετρο των δανείων που θα μπορούν να ενταχθούν στην πλατφόρμα, δηλαδή το κατά πόσον θα ενταχθούν και οφειλές από επαγγελματικά δάνεια που έχουν εξασφάλιση την κατοικία του οφειλέτη.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Νίκος Καραμούζης σημείωσε ότι «και οι δύο πλευρές θέλουν να βρουν λύσεις που προστατεύουν το κοινωνικό σύνολο και την πρώτη κατοικία, αλλά και να διασφαλίζουν την ευρωστία και την προοπτική του τραπεζικού συστήματος». «Είμαστε σε σωστό δρόμο», κατέληξε ο κ. Καραμούζης.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, περίπου το 70% των στεγαστικών δανείων που συνδέονται με πρώτη κατοικία έχει υπόλοιπο οφειλής έως 100.000 ευρώ, ενώ το 85% των δανείων έχει υπόλοιπο οφειλής 150.000 ευρώ.
Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, για τον καθορισμό του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα ληφθούν υπόψη «τα κεφαλαιακά και εποπτικά δεδομένα των τραπεζών», καθώς στόχος είναι μην επηρεαστεί η κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού συστήματος. Να σημειωθεί ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου ισχύει η παράταση του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη και στόχος είναι σε αυτό το μεσοδιάστημα να έχει οριστικοποιηθεί το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και το πτωχευτικό δίκαιο των ιδιωτών. Η σχετική πρόταση θα συζητηθεί επίσης με τους θεσμούς, που επισκέπτονται την Αθήνα στα τέλη Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: