Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Μηδενικές προσδοκίες αύξησης αποδοχών

Μηδενικές προσδοκίες αύξησης αποδοχών

oikonomia_ergazomenoi.jpg

Eργαζόμενοι, εργασίαΜόλις το 58% των εργαζομένων εκφράζουν βεβαιότητα αναφορικά με τη διατήρηση της δουλειάς τους για το επόμενο εξάμηνο, ενώ 3 στους 10 υποστηρίζουν ότι ο εργοδότης τους δεν σέβεται εργασιακά δικαιώματα
Ενα ζοφερό περιβάλλον για την αγορά εργασίας, με τους μισθωτούς να είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξοι ακόμη και για την αύξηση των αποδοχών τους (η οποία επίκειται για τουλάχιστον 780.000 μισθωτούς λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου) είναι ένα από τα βασικά ευρήματα της δεύτερης μέτρησης της Ερευνας Κοινής Γνώμης «Δείκτες Κλίματος Αγοράς Εργασίας», μιας παρέμβασης του Ινστιτούτου Εργασίας/ΓΣΕΕ, με στόχο την καταγραφή, συσχέτιση και αξιολόγηση κρίσιμων μεγεθών και πτυχών της αγοράς εργασίας.
Την ποσοτική έρευνα με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε 1.500 ερωτώμενους άνω των 17 ετών διενήργησε από τις 5-10 Δεκεμβρίου για λογαριασμό του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ η εταιρεία δημοσκοπήσεων ALCO, με στατιστικό σφάλμα +/-2,5% σε ποσοστό βεβαιότητας 95%.
Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν συμπεριελήφθη ερώτημα για την αποχή της ΓΣΕΕ από τη διαδικασία διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και πώς κρίνουν αυτή την απόφαση της διοίκησης της Εργατικής Συνομοσπονδίας (που ουσιαστικά αφήνει τους εργοδότες και τους εκπροσώπους τους να διαμορφώσουν τις κατώτατες αμοιβές μόνοι τους) οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
Οπως και να ’χει, το συμπέρασμα της δεύτερης αυτής δημοσκόπησης δείχνει ότι παγιώνεται κλίμα απαισιοδοξίας στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι διατηρούν «μηδενικές προσδοκίες» για την αύξηση των αποδοχών τους και διακατέχονται από μαζικό αίσθημα ανασφάλειας για τη διατήρηση της θέσης απασχόλησής τους.
Παράλληλα, θεωρούν ότι υφίσταται ποιοτική υποβάθμιση των όρων εργασίας τους.
Αναλυτικότερα, το 71% των μερικώς απασχολουμένων δηλώνουν απαισιόδοξοι για την πορεία της χώρας τους επόμενους μήνες, καταδεικνύοντας πως οι πιο ευάλωτες κατηγορίες της μισθωτής εργασίας καλούνται να διαβιώσουν υπό εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες. Ελλειμμα αισιοδοξίας εντοπίζεται στο 56% του συνόλου των εργαζομένων.
Περισσότεροι από 6 στους 10 δεν αναμένουν κάποια θετική εξέλιξη στον μισθό τους, επιβεβαιώνοντας ότι η επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων χρειάζεται να πραγματοποιηθεί με ουσιαστικό και ολοκληρωμένο τρόπο.
Παράλληλα, μόλις το 58% των εργαζομένων εκφράζουν βεβαιότητα αναφορικά με τη διατήρηση της δουλειάς τους για το επόμενο εξάμηνο, πιστοποιώντας την κατίσχυση της επισφάλειας, ενώ περίπου 3 στους 10 υποστηρίζουν ότι ο εργοδότης τους δεν σέβεται εργασιακά δικαιώματα –με το σχετικό ποσοστό να ανέρχεται στο 40% για τους μερικώς απασχολουμένους–, αποτυπώνοντας την επέκταση της αυθαιρεσίας ή/και της παραβατικότητας.

Ποιότητα εργασίας

Η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας αποτυπώνεται σαφώς στον δείκτη «ποιότητα εργασίας» (και συγκριτικά με την προηγούμενη μέτρηση του Σεπτεμβρίου):
● ως απόλυτο μέγεθος, με το 43% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα να μην είναι ικανοποιημένοι από την ποιότητα των όρων εργασίας τους,
● ως διακύμανση, αφού σε χρονικό διάστημα 3 μηνών από την προηγούμενη μέτρηση, και όταν τα υπόλοιπα μεγέθη εμφανίζονται σταθερά ή οριακά βελτιωμένα, ο εν λόγω δείκτης ικανοποίησης επιδεινώνεται κατά 13 μονάδες.
Σύμφωνα με το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, η μη ικανοποίηση από την ποιότητα των συνθηκών εργασίας είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες του επώδυνου φαινομένου του brain drain (φυγή εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης στο εξωτερικό) που παραμένει μη αναστρέψιμο, αριθμώντας περίπου 450 χιλιάδες συμπολίτες μας, στην πλειονότητά τους ηλικιακά νέοι υψηλών εκπαιδευτικών προσόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: