Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Τα ανοιχτά θέματα της μεταμνημονιακής εποπτείας: Αναμένοντας τις απαντήσεις των Θεσμών

Τα ανοιχτά θέματα της μεταμνημονιακής εποπτείας: Αναμένοντας τις απαντήσεις των Θεσμών

Εν αναμονή της απάντησης για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη.

Τα ανοιχτά θέματα της μεταμνημονιακής εποπτείας: Αναμένοντας τις απαντήσεις των

EUROKINISSI
Στα χέρια των Θεσμών βρίσκεται η επικαιροποίηση των στοιχείων για τα «ανοιχτά» θέματα της μεταμνημονιακής εποπτείας και μαζί με αυτά και η πρόταση της Ελληνικής πλευράς για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Τα επόμενα βήματα πλέον αφορούν τις απαντήσεις από την πλευρά των Θεσμών και την έκθεση της Κομισιόν για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας μετά τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. 
Για την Ελληνική πλευρά το μεγάλο ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η απάντηση των Θεσμών και του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Μηχανισμού των τραπεζών σχετικά με το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη. Επίσημα δεν υπάρχει καμία τοποθέτηση, ωστόσο πληροφορίες από την πλευρά των Θεσμών αναφέρουν ότι «δεν ήταν αρνητική η υποδοχή του σχεδίου».
Ο χρόνος για τις οριστικές αποφάσεις ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα, καθώς στη συνέχει η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το νέο πλαίσιο. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι όλα να έχουν τελειώσει πριν τις 28 Φεβρουαρίου, καθώς οι Θεσμοί έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα υπάρξει νέα παράταση του υφιστάμενου πλαισίου.

Αποφασίζει το Eurogroup

Κρίσιμη θεωρείται και η αξιολόγηση των υπόλοιπων ανοιχτών θεμάτων, καθώς υπάρχει μια σειρά μεταρρυθμίσεων οι οποίες έμειναν σε εκκρεμότητα όταν έφυγαν από την Αθήνα οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών. Με βάση την τελευταία ενημέρωση που έλαβαν οι επικεφαλής στην Αθήνα, οι Θεσμοί θα ξεκινήσουν να συντάσσουν το κείμενο που θα παρουσιαστεί αρχικά στο Euro working Group το οποίο θα ετοιμάσει το κρίσιμο για την Αθήνα Eurogroup της 11ης Μαρτίου.
Σε αυτό το πλαίσιο τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να υπάρξουν και νέες εξ αποστάσεως επαφές των Θεσμών με την Ελληνική πλευρά, προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις σχετικά με την πρόοδο των 16 μεταμνημονιακών μεταρρυθμίσεων. Όλη αυτή η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πολύ πριν τις 27 Φεβρουαρίου, όταν έχει προγραμματιστεί η δημοσιοποίηση της έκθεσης μετά τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. 
Η έκθεση η οποία θα δημοσιοποιηθεί στο πλαίσιο των ανακοινώσεων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, θα περιλαμβάνει όλες τις παρατηρήσεις των Θεσμών και θα αποτελέσει τη βασική ενημέρωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να αποφασίσουν στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαρτίου, για την εκταμίευση των 600 εκατ ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων των κεντρικών τραπεζών των χωρών της ευρωζώνης, που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Τα ανοιχτά μέτωπα

Φεύγοντας οι Θεσμοί από την Αθήνα άφησαν συγκεκριμένες οδηγίες για το πότε, αλλά και το πώς πρέπει να κλείσουν οι εκκρεμότητες της μεταμνημονιακής συμφωνίας. Ως εκ τούτου, μετά το κρίσιμο θέμα των «κόκκινων δάνειων» και του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, οι δανειστές θέλουν να δουν πως εξελίσσεται η υπόθεση του διαγωνισμούς με τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, τις καθυστερήσεις στο θέμα της Εγνατίας Οδού, στην τοποθέτηση μέσω ΑΣΕΠ των νέων γενικών γραμματέων στα υπουργεία,  κα την πορεία εξόφλησης οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: