Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Επίσημο αίτημα για πρόωρη εξόφληση του δανείου του ΔΝΤ

Αλέξανδρος ΚλώσσαςOικονομικός Συντάκτης

Επίσημο αίτημα για πρόωρη εξόφληση του δανείου του ΔΝΤ


Τα μηνύματα είναι θετικά τόσο από το Ταμείο όσο και από τους Ευρωπαίους.


Επίσημο αίτημα για πρόωρη εξόφληση του δανείου του

BUMBLEE_DEE VIA GETTY IMAGES
Σημαντικές αποφάσεις σχετικά με την υπόθεση της πρόωρης εξόφλησης του δανείου που έχει λάβει η Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ), αναμένεται να ληφθούν εντός της τρέχουσας εβδομάδας, εν όψει και της εαρινής συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. Τα μηνύματα είναι θετικά και έρχονται τόσο από το Δ.Ν.Τ. όσο και από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων σχετικά με την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να μειώσει το κόστος δανεισμού της αποπληρώνοντας ένα μέρος των ακριβών δανείων που έχει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να σταλεί από την κυβέρνηση επιστολή προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), προκειμένου να διατυπώσει και επίσημα το αίτημα της ελληνικής πλευράς για την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου που η Ελλάδα έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όπως αποκάλυψε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ, είναι δυνατό από το σύνολο των 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ του δάνειο από το Δ.Ν.Τ. σε πρώτη φάση να αποπληρωθούν πρόωρα τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μία τέτοια κίνηση θα μειώσει σημαντικά το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους καθώς τα δάνεια που έχει συνάψει η Ελλάδα με το Δ.Ν.Τ. έχουν μεσοσταθμικό επιτόκιο 5%, και πλέον θα αντικατασταθούν με ομολογιακές εκδόσεις από τις αγορές που αυτή την εποχή έχουν πολύ χαμηλότερο επιτόκιο.

Η στάση των Θεσμών

Το αίτημα της κυβέρνησης φαίνεται πως έχει βρει θετική αποδοχή και στην πλευρά των Ευρωπαίων αλλά και στην πλευρά του Δ.Ν.Τ. και μένει οι αποφάσεις να οριστικοποιηθούν τις επόμενες μέρες κατά την διάρκεια της εαρινής συνόδου του Ταμείου στην Ουάσινγκτον μεταξύ 12 και 14 Απριλίου. Εκεί αναμένεται να υπάρξει και η οριστικοποίηση αναφορικά με τον χρόνο και τον τρόπο αποπληρωμής των δανείων, αλλά και του συνολικού ποσού που θα προεξοφλήσει σε πρώτη φάση η Ελλάδα. 
Από την πλευρά των Ευρωπαϊκών θεσμών υπάρχει θετική ανταπόκριση στο Ελληνικό αίτημα καθώς τόσο ο κ. Ρέγκλινγκ όσο και υπόλοιποι επικεφαλής των Ευρωπαϊκών οργάνων είναι θετικοί στο αίτημα της πρόωρης αποπληρωμής του δανείου από το Δ.Ν.Τ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν όμως πληροφορίες που έρχονται  το τελευταίο διάστημα από την πλευρά του Ταμείου. Όπως φαίνεται αρκετοί αξιωματούχοι βλέπουν θετικά την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή του δανείου.
Η στάση των αξιωματούχων του Δ.Ν.Τ. οφείλεται στο γεγονός ότι η πρόωρη αποπληρωμή του Ταμείου θα στείλει μήνυμα ότι η παρέμβαση του Δ.Ν.Τ. ήταν επιτυχημένη και στην Ελλάδα, επιχειρώντας έτσι να βελτιώσει το προφίλ που έχει ο οργανισμός μετά τα ευρωπαϊκά προγράμματα του.

Ο ρόλος του ESM

Με την ελληνική κυβέρνηση να έχει καταλήξει οριστικά ότι ένας από τους μεγάλους στόχους του επόμενου διαστήματος θα είναι η πρόωρη αποπληρωμή του δανείου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ως εκ τούτου η μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του Ελληνικού χρέους, μένει απλά να αποφανθεί και τυπικά το Διοικητικό Συμβούλιο του η ESM προκειμένου να εγκρίνει την σταδιακή προεξόφληση του δανείου.
Όπως έχει γράψει η Huffpost Greece αν και πλέον η έγκριση από την πλευρά του η ΕSM είναι τυπική, παρολα αυτα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική καθώς το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης για τις περιπτώσεις πρόωρης αποπληρωμής δανείων προς το Δ.Ν.Τ. προβλέπει είτε τη σύμφωνη γνώμη του διοικητικού συμβουλίου του μηχανισμού, είτε ισόποση αποπληρωμή με αυτή του Ταμείου και του δανείου από τον ESM. 
Ωστόσο, οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων δείχνουν ότι το «πράσινο φως» θα δοθεί και πλέον αναλυτές εκτιμούν ότι η επιτυχής πρόωρη εξόφληση έστω και μέρους του δανείου προς το Ταμείο, με την οποία θα μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο το κλίμα στις αγορές, ενώ θα ενισχύσει τα στοιχεία για θετικότερες αξιολογήσεις το επόμενο διάστημα από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: