Κίνητρα με φοροαπαλλαγές ζητούν οι ασφαλιστικές εταιρείες
Οι ασφαλιστικές προτείνουν η απαλλαγή από το φορολογητέο εισόδημα να αφορά όχι μόνο τα προγράμματα αποταμίευσης, αλλά και τα προγράμματα υγείας ή την ασφάλιση κατά του σεισμού.
Την απαλλαγή από το φορολογητέο εισόδημα της δαπάνης για ασφαλιστήρια συμβόλαια, σε μια προσπάθεια να δοθούν κίνητρα για ασφαλίσεις, ζητούν οι ασφαλιστικές εταιρείες στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει αναπτυχθεί μεταξύ κυβέρνησης και κλάδου για την ενίσχυση του τρίτου πυλώνα, δηλαδή της ιδιωτικής ασφάλισης. Η πρόταση της ασφαλιστικής αγοράς, που σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» έχει κατατεθεί στο πλαίσιο της επιτροπής η οποία έχει δημιουργηθεί με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας, προβλέπει η απαλλαγή από το φορολογητέο εισόδημα να αφορά όχι μόνο τα ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα αποταμίευσης, αλλά και τα προγράμματα υγείας ή την ασφάλιση κατά του σεισμού, που αποτελεί σημαντικό πεδίο ανάπτυξης εργασιών για τον ασφαλιστικό κλάδο.
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, χθες, στο περιθώριο των εργασιών του 21ου ασφαλιστικού και αντασφαλιστικού συνεδρίου, το προεδρείο της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών (ΕΑΕΕ) επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο ιδιωτικός τομέας στην παροχή καλύψεων για μία σειρά κινδύνων που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συνεργασία μεταξύ κράτους και ιδιωτικής ασφάλισης και έκανε λόγο για εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και αγοράς, έτσι ώστε να αναπτυχθούν κοινές λύσεις και να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της υποασφάλισης της ελληνικής κοινωνίας.
Ο πρόεδρος της Ενωσης αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο φερεγγυότητας που χαρακτηρίζει τον κλάδο, ο οποίος ειδικά μετά την εφαρμογή των κεφαλαιακών κανόνων, γνωστών ως Solvency II, διαθέτει για κάθε 1 ευρώ τζίρου ισόποσα κεφάλαια. Να σημειωθεί ότι τα κεφάλαια του ασφαλιστικού κλάδου ανέρχονται σήμερα στα 3,7 δισ. ευρώ, όταν οι απαιτήσεις του Solvency II είναι μόλις 1,8 δισ. ευρώ. Ο κ. Σαρρηγεωργίου υπεραμύνθηκε του ρόλου που μπορεί να παίξει η ιδιωτική ασφαλιστική αγορά ως μακροπρόθεσμος επενδυτής, ενισχύοντας τις θέσεις της σε κρατικούς τίτλους και έφερε ως παράδειγμα την εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών χωρών, στις οποίες τα υπό διαχείριση κεφάλαια του ασφαλιστικού κλάδου διαμορφώνονται στο 130% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ έναντι μόλις 0,8% στην χώρα μας.
Οι εκπρόσωποι του κλάδου εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για τις προοπτικές του, επισημαίνοντας ότι με βάση τα στοιχεία του 2018 ο τζίρος αυξήθηκε έναντι του 2017 κατά 2%, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2019 η αγορά αναπτύχθηκε κατά 3,9%, ξεπερνώντας τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ.
Ο ιδιωτικός τομέας διεκδικεί μερίδιο και στον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης, δηλαδή την επικουρική σύνταξη, η οποία με βάση τις εξαγγελίες του υφυπουργού Εργασίας Νότη Μηταράκη, θα αναπτυχθεί στη βάση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από το 2021 και μετά. Η ιδιωτική ασφαλιστική αγορά μπορεί, σύμφωνα με τον κ. Σαρρηγεωργίου, να διαδραματίσει ρόλο παρόχου ασφαλιστικής κάλυψης για την κατηγορία αυτών των ασφαλισμένων, αλλά και ρόλο διαχειριστή του νέου συστήματος.
Στα αιτήματα του κλάδου, στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προτίθεται να προωθήσει η κυβέρνηση έως τα τέλη του χρόνου, είναι –εκτός από την παροχή φορολογικών κινήτρων με τη μορφή φοροαπαλλαγών– η εξομοίωση της φορολογίας των επαγγελματικών ταμείων με τη φορολογία των ομαδικών συμβολαίων που συνάπτουν οι επιχειρήσεις για το προσωπικό τους, προκειμένου να απαλειφθεί η προνομιακή μεταχείριση του τομέα επαγγελματικής ασφάλισης εις βάρος της ομαδικής ασφάλισης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου