Της Ελευθερίας Κούρταλη
Με "όπλο" το μεταρρυθμιστικό έργο της ελληνικής κυβέρνησης και τις ταχύτατες ενέργειες που υλοποιούνται στο μέτωπο των επενδύσεων και της ενίσχυσης της ανάπτυξης με την επιτάχυνση των μεγάλων projects και των ιδιωτικοποιήσεων, την πλήρη άρση των capital controls, τη μείωση του country risk, την αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, την επίσπευση της εφαρμογής του σχεδίου του ΤΧΣ για τα "κόκκινα" δάνεια των τραπεζών και το ιλιγγιώδες ράλι των ελληνικών ομολόγων, η Ελλάδα θέτει υποψηφιότητα για να αποτελέσει ένα νέο bull story στον διεθνή επενδυτικό χάρτη.
Τα παραπάνω έγιναν σαφή στο roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, όπου υπήρχε υψηλή ζήτηση από επενδυτικά κεφάλαια και διαχειριστές χαρτοφυλακίων για συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, καθώς και τα υψηλόβαθμα στελέχη των 30 εισηγμένων που βρέθηκαν στη βρετανική πρωτεύουσα. Μάλιστα η επιστροφή, μετά από χρόνια, μεγάλων ονομάτων της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας δείχνει πως το Χ.Α. αναμένεται να κερδίσει το "στοίχημα" της διεύρυνσης της επενδυτικής βάσης την οποία ήδη "αγοράζουν" οι επενδυτές της αγοράς ομολόγων, στέλνοντας τις αποδόσεις τους σε ολοένα και νέα χαμηλά.
Βεβαίως, υπάρχουν ακόμη προϋποθέσεις και "αστερίσκοι", τους οποίους και αξιολογούν τα ξένα θεσμικά κεφάλαια, τα οποία εστιάζουν και στο γεγονός ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει μια αναδυόμενη αγορά, με τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που συνοδεύουν την κατηγοριοποίηση αυτή. Σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οι ξένοι επενδυτές αξιολογούν θετικά τα πρώτα και γρήγορα βήματα που έχει κάνει η κυβέρνηση, πλην αναμένουν να δουν τα αποτελέσματα αυτών στα δημοσιονομικά μεγέθη. "Κλειδί" αποτελεί η προοπτική κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών, ενώ για την ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα είναι η σημαντική μείωση των NPEs του τραπεζικού κλάδου, η οποία θα ενισχύσει σημαντικά την πιστωτική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα. Με βάση την "εμπειρία" από τις άλλες χώρες στην περιφέρεια της Ευρωζώνης που βγήκαν από την κρίση, η ταχύτερη επίλυση των προκλήσεων στη χρηματοδότηση της οικονομίας, θα μπορούσε να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, αρκεί να συνεχίσουν να εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν τις επενδύσεις. Επίσης, αναμένουν να δουν έμπρακτες κινήσεις στο επίπεδο της εταιρικής φορολόγησης.
Τα ραντεβού στο Λονδίνο
Η αλλαγή κλίματος στο roadshow σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα χρόνια ήταν εμφανέστατη. Οι συναντήσεις που πραγματοποίησαν οι εισηγμένες στο roadshow του Λονδίνου άγγιξαν τις 600, ενώ το "παρών" στο May Fair Hotel έδωσαν πάνω από 100 διεθνή funds και 140 διαχειριστές κεφαλαίων και αναλυτές. Ο υπουργός των Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας, είχε συναντήσεις με 75 επενδυτές οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον για τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη φορολογία, τις επενδύσεις, τα δημοσιονομικά, τις αποκρατικοποιήσεις καθώς και τον στόχο του να εμφανίσει μπροστά τον αριθμό "3" το ποσοστό της ανάπτυξης το επόμενο έτος.
Σύμφωνα με πηγές του "Κ", οι διεθνείς επενδυτές και τα μεγάλα funds έχουν βάλει ψηλά στο ραντάρ τους την Ελλάδα και τα ελληνικά assets. H αισιοδοξία στο περιβάλλον των διαχειριστών κεφαλαίων και των επενδυτικών τραπεζών που βρέθηκαν στο roadshow ήταν έντονη, καθώς βλέπουν πως οι προοπτικές της χώρας μετά και τις εκλογές έχουν βελτιωθεί σημαντικά, ενώ η πλήρης άρση των capital controls θεωρείται ένα απόλυτα θετικό σήμα για την οικονομία και για τις τράπεζες, καθώς αναμένουν πως θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών, θα βοηθήσει τις τράπεζες να βελτιώσουν τα χρηματοδοτικά τους προφίλ και τα έσοδα, και θα ενισχύσουν περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα.
Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με το ισχυρό σήμα που έστειλε η Ελλάδα με την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ και μάλιστα με τη χρήση κεφαλαίων από το "μαξιλάρι" ρευστότητας –του οποίου η διατήρηση έχει γίνει πλέον πολύ ακριβή–, "ανεβάζει" τις διαθέσεις των επενδυτών απέναντι στη χώρα καθώς βλέπουν πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βελτιώνεται, η εμπιστοσύνη ενισχύεται και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η οποία έχει δείξει ανθεκτικότητα τους δύο τελευταίους μήνες απέναντι στην επιβράδυνση που σημειώνεται στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, γίνονται ολοένα και θετικότερες.
Οι πρωταγωνιστές
Μεταξύ των funds και των επενδυτικών τραπεζών που βρέθηκαν σε one-to-one meetings με τις ελληνικές εισηγμένες και τον υπουργό Οικονομικών ήταν οι BlackRock, BNP Paribas, Deutsche Bank, Fidelity Managment & Research, Goldman Sachs, GSO, Hamblin Watsa Inv. Counsel, Invesco, J.P. Morgan, One Investments, Schroders, Soros Fund Management, Stewart Investors, T Rowe Prιce, TT International και Wellington. Αξίζει να σημειωθεί πως στο roadshow, μετά την ακύρωση της παρουσίας των MLS και Πλαστικών Θράκης, βρέθηκαν οι ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, Alpha Bank, EXAE, Autohellas, Cenergy Holdings, Ελλάκτωρ, Ελβάλ-Χαλκόρ, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα - Terna Energy, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Ικτίνος, Intralot, Κρι-Κρι, Lamda Development, Motor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, Εθνική Πανγαία, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΛΠ, Profile Software, ΔΕΗ, Σαράντης, Τιτάν και Βιοχάλκο.
Ψηλά στην ατζέντα των συναντήσεων των ξένων θεσμικών με τις διοικήσεις και τα στελέχη των ελληνικών εισηγμένων ήταν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, ο ΟΠΑΠ, η Μυτιληναίος, η Intralot, οι κατασκευαστικοί όμιλοι και ο κλάδος των logistics, τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΗ καθώς και ο κλάδος του retail. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος ελληνικής εισηγμένης που συμμετείχε στο roadshow, τα funds εκτιμούν πως η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να ενεργοποιήσει έντονα τον κλάδο του retail και για αυτό έχει αρχίσει και μπαίνει έντονα στο ραντάρ τους.
Για τον ΟΠΑΠ που κινήθηκε πολύ ψηλά σε επίπεδο συναντήσεων (η ομάδα των στελεχών του ΟΠΑΠ συνάντησε 37 fund managers σε δύο ημέρες), ο συνδυασμός ενός dividend και growth story αποτελεί "μαγνήτη" για τα funds. Με βάση reports, ο ΟΠΑΠ θα εμφανίσει μερισματική απόδοση της τάξης του 6% κατά μέσο όρο την επόμενη διετία, ενώ θα συνεχίσει να έχει κυρίαρχη θέση στην ελληνική αγορά τυχερών παιχνιδιών.
Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, πληροφορίες του "Κ" αναφέρουν πως στο περιβάλλον των funds υπάρχει αρκετή αισιοδοξία μετά το ανακοινωθέν σχέδιο διάσωσης της επιχείρησης που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, ενώ πολύ θετικά σχολιάστηκε η παρουσία του CEO της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση, στο Λονδίνο, με τα ραντεβού με τους διαχειριστές κεφαλαίων να γέμισαν την ατζέντα του το διήμερο του roadshow.
"Ζήτηση" για εταιρικά ομόλογα
Στο May Fair Hotel έντονη ήταν η παρουσία όχι μόνο από equity funds αλλά και από credit funds, δηλαδή επενδυτές που στρέφονται στα εταιρικά ομόλογα. Η επιτυχία της έκδοσης του ΟΤΕ λίγο πριν ξεκινήσει το roadshow –όπου το 7ετές ομόλογο της εισηγμένης είδε εκτόξευση της ζήτησης ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε αρκετά κάτω από το 1%– σε συνδυασμό με το άκρως ευνοϊκό περιβάλλον που υπάρχει πλέον γύρω από τα ομόλογα διεθνώς και το οποίο έχει μεταδοθεί έντονα και στα ελληνικά κρατικά και εταιρικά ομόλογα, έχει βάλει την Ελλάδα στον χάρτη των funds που επενδύουν στην πιστωτική αγορά. Αξίζει να σημειώσουμε πως κατά τη διάρκεια του roadshow η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου σημείωσε "βουτιά" κάτω από το 1,4% συγκεντρώνοντας τα βλέμματα των παικτών της αγοράς καθώς το ράλι αυτό εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να τροφοδοτείται στους εταιρικούς τίτλους.
Η Intralot καθώς και τα ΕΛΠΕ (που αναμένεται να προχωρήσουν σε έκδοση 5ετούς ομολόγου τις επόμενες ημέρες) συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των επενδυτών οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμούν πως οι ελληνικές εισηγμένες συνολικά διανύουν ίσως την πιο ευνοϊκή περίοδο για αναδιάρθρωση δανεισμού και για νέες χρηματοδοτήσεις από τις αγορές καθώς έχουν ισχυρούς "συμμάχους" το ιδιαιτέρως θετικό κλίμα στις αγορές ομολόγων διεθνώς, μετά και τις κινήσεις από Fed και ΕΚΤ, και τη σημαντική βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα. "Όσες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν το υπόβαθρο να δανειστούν από τις ξένες κεφαλαιαγορές, μέσω νέων εκδόσεων ομολόγων σήμερα, θα μπορούν να πετύχουν χαμηλότερα επιτόκια και άρα χαμηλότερο μέσο κόστος κεφαλαίων, γεγονός το οποίο επιδρά θετικά και στην τελική τους κερδοφορία", όπως σημειώνει στέλεχος ξένης τράπεζας.
Ο όγκος των ομολόγων στην Ευρωζώνη με αρνητικές αποδόσεις ολοένα και αυξάνεται χτυπώντας νέα ρεκόρ, με αποτέλεσμα σχεδόν τα μισά εταιρικά ομόλογα στην περιοχή, τα οποία έχουν "επενδυτική βαθμίδα", να τελούν υπό διαπραγμάτευση με αρνητικά επιτόκια. Αυτό έχει δημιουργήσει στους επενδυτές μια πρωτοφανή "μανία" για τα εταιρικά ομόλογα χαμηλότερης αξιολόγησης, τα οποία προσφέρουν θετικές αποδόσεις.
Σε αυτό το νέο τοπίο, το Ελληνικό Χρηματιστήριο διαθέτει πλέον όλα τα εφόδια να αποτελέσει το μεγάλο turnaround στοίχημα για τα μεγάλα μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια με τους αναλυτές να εστιάζουν στις επιδόσεις του (+42%) από τις αρχές του έτους αλλά και στις προοπτικές της αγοράς για τους επόμενους μήνες. "Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει πιθανότατα παγιώσει ήδη τη θέση τους ως η αγορά με τις καλύτερες επιδόσεις του 2019", σημειώνει το Bloomberg, με φόντο το πολυαναμενόμενο σχέδιο για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων των ελληνικών τραπεζών. Ο τραπεζικός δείκτης έχει "τρέξει" πάνω από 80% φέτος, ενώ η ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ για το 2019 και το 2020 αναμένεται να ξεπεράσει αυτήν της Ευρωζώνης, ενώ τα ελληνικά ομόλογα αναμένεται να συνεχίσουν να υπεραποδίδουν.
"Συστατικό για την ανάπτυξη”
Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, τα ραντεβού ήταν 30% περίπου περισσότερα από πέρσι, ενώ το κλίμα ήταν θετικό και ανάλογο αυτού που κυριάρχησε στα τραπεζικά roadshows των αρχών του μήνα, με τις ερωτήσεις των funds να μην αφορούν μόνο τα NPEs τα οποία μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα, αλλά επεκτάθηκαν και στις προοπτικές κερδοφορίας.
Αυτό δείχνει ότι το κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν και πως οι επενδυτές βλέπουν πως οι τράπεζες αποτελούν σημαντικό "συστατικό" πλέον στην ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Η πιστωτική επέκταση αλλά και η δημιουργία καινούργιων δανείων βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο των ερωτήσεων των funds στις συναντήσεις που είχαν με τις ελληνικές τράπεζες, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει η αγορά το καινούργιο business plan της Alpha Bank το οποίο θα ανακοινώσει η συστημική τράπεζα το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Η ενίσχυση των οργανικών εσόδων μέσα και από το συνεχιζόμενο ράλι των ελληνικών ομολόγων, την αύξηση των προμηθειών και των τόκων, θεωρείται από τα funds ότι βελτιώνει σημαντικά τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών.
Επιπλέον, η είδηση, η οποία έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του roadshow, ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να παράσχει έως και 9 δισ. ευρώ σε κρατικές εγγυήσεις, για να βοηθήσει τις τράπεζές της να μειώσουν τα "κόκκινα" δάνεια και πως οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν στη διάθεσή τους τουλάχιστον 18 μήνες για να χρησιμοποιήσουν σχέδιο του ΤΧΣ (APS), θεωρήθηκε πολύ θετική εξέλιξη και συζητήθηκε έντονα.
Όπως τόνισε και η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, η οποία βρέθηκε στο roadshow είναι κρίσιμο για τις ελληνικές τράπεζες να χρησιμοποιήσουν το APS, το οποίο αποτελεί ένα θετικό βήμα για τη μείωση του επιπέδου των "κόκκινων" δανείων.
Σύμφωνα με την J.P. Morgan η οποία έδωσε το "παρών" στο roadshow και μάλιστα είναι σύμβουλος του ΤΧΣ για το σχέδιο APS, από τη στιγμή που η εστίαση στην αντιμετώπιση των NPEs αυξάνεται, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται πλέον στην αρχή ενός μακρύ αλλά και δύσκολου δρόμου προς την πλήρη ανάκαμψή τους. Τα πρώτα βήματα φαίνονται πολλά υποσχόμενα, τονίζει, και θεωρεί πως η αγορά πιθανώς υποτιμά το μέγεθος της μείωσης των επισφαλειών και το πόσο σύντομα θα τροφοδοτηθεί στα μεγέθη των τραπεζών. Η εποικοδομητική στάση που τηρεί για τον κλάδο βασίζεται στη σταθεροποίηση των περιθωρίων προ προβλέψεων κερδών και τη βελτίωση της κεφαλαιοποίησης τα οποία θα στηρίξουν τις τράπεζες ώστε να μειώσουν τα NPEs κατά 63 δισ. ευρώ που εκτιμά ότι θα πετύχουν έως το 2022, δηλαδή πτώση κατά 30% και στο μόλις 12% για τον δείκτη NPEs σε βάθος τριετίας.
Αξίζει να σημειώσουμε πως οι τράπεζες έχουν κλείσει νέα ραντεβού με τα διεθνή funds τις αμέσως επόμενες ημέρες στο Financials CEO Conference της Bank of America Merrill Lynch το οποίο διεξάγεται στις 24-26 Σεπτεμβρίου επίσης στη βρετανική πρωτεύουσα.
Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου