Αυξήσεις (με αναδρομικά από την 4η Οκτωβρίου 2019) από τις αρχές του νέου έτους, οι οποίες  σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάνουν και τα 160 ευρώ ευρώ το μήνα, αναμένεται να λάβουν  οι συνταξιούχοι που έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά το νόμο Κατρούγκαλου (Μάιος 2016). Από τις αυξήσεις μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι 300.000 συνταξιούχοι με πάνω από 30 έτη ασφάλισης οι οποίοι θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται λόγω των αλλαγών στα ποσοστά αναπλήρωσης.
Γράφει ο δημοσιογράφος Ηλίας Γεωργάκης

Όπως δήλωσε στα ΄ΝΕΑ’ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης για τους  συνταξιούχους -μετά το νόμο Κατρούγκαλου- θα δοθούν αναδρομικά σε κύριες και επικουρικές συντάξεις με έναρξη την 4η Οκτωβρίου 2019 και μέχρι τη δημοσίευση του νέου ασφαλιστικού νόμου (Ιανουάριος 2020), λόγω της αλλαγής των ποσοστών αναπλήρωσης. Τονίζεται ότι με απόφαση του ΣτΕ κρίθηκαν αντισυνταγματικά τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου, που καθορίζουν το ύψος της ανταποδοτικής σύνταξης. Η κρίση αυτή ευνοεί τους ασφαλισμένους που θα συνταξιοδοτηθούν με πολλά έτη ασφάλισης και υψηλές συντάξιμες αποδοχές. Ανατρέπεται δηλαδή η υποανταποδοτικότητα των μεσαίων και υψηλών συντάξεων και έρχονται νέα ποσοστά αναπλήρωσης που θα δικαιώνουν με αυξήσεις όσους αποχωρούν με πολλά έτη ασφάλισης. Σήμερα η ανταποδοτικότητα είναι στο 46,80% για 42 χρόνια ασφάλισης, δηλαδή δεν φτάνει ούτε στο μισό του συντάξιμου μισθού για όσους φεύγουν με πλήρεις καριέρες.
Παράλληλα αναδρομικές αυξήσεις έως 25% έρχονται το νέο έτος για περισσότερους από 450.000 συνταξιούχους που εισπράττουν επικουρικές συντάξεις. Οι αυξήσεις αφορούν μόνο τις επικουρικές συντάξεις που είχαν υποστεί μείωση -λόγω του ορίου των 1300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικής. Στο πλαίσιο του νέου ασφαλιστικού και μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ που «γκρέμισαν» τις μειώσεις του 2016, η λύση που επιλέγεται από το υπουργείο Εργασίας οδηγεί σε μεσοσταθμική αύξηση ύψους 52,5 ευρώ το μήνα για 465.112 συνταξιούχους επικουρικών συντάξεων. Η αύξηση που ετησίως φτάνει στα 630 ευρώ κατά μέσο όρο.
Την ίδια ώρα υπάρχει αγωνία και για τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών. Σε αυτή την περίπτωση «ψαλιδίζονται» οι ελπίδες των συνταξιούχων. Στελέχη του υπουργείου Εργασίας αλλά και ο ίδιος ο Γιάννης Βρούτσης έχουν τονίσει ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν αναδρομικά για τα προηγούμενα χρόνια και αυτό γιατί από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ  δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.Παράλληλα, παραμένει νεφελώδες το τοπίο για το κρίσιμο δεκάμηνο (Ιούλιος 2015 – Μάιος 2016) και εκεί θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε ποιες θα είναι οι επόμενες αποφάσεις των δικαστηρίων και για το αν θα καταφέρουν οι συνταξιούχοι να διεκδικήσουν 4 δισ. ευρώ.
Σημαντικό ρόλο θα παίξει στο θρίλερ που κρατά σε αγωνία 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους μια νέα απόφαση του ΣτΕ επί της αίτησης αναίρεσης που έχει καταθέσει ο ΕΦΚΑ κατά πρόσφατης απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που δίνει αναδρομικά πριν και μετά τον νόμο Κατρούγκαλου. Η εφετειακή απόφαση είχε επικυρώσει προηγούμενη κρίση του Πρωτοδικείου καταλογίζοντας σε συνταξιούχο Δικαστή αναδρομικά για την περίοδο από 1η Ιουλίου 2015 έως 30 Ιουνίου 2017. Αν και το επιδικαζόμενο από το Εφετείο ποσό ήταν κάτω από 40.000 ευρώ –όριο για την άσκηση αίτησης αναίρεσης στο ΣτΕ– ο ΕΦΚΑ κατέθεσε αίτηση αναίρεσης λόγω των μείζονων ζητημάτων συνταγματικότητας που εγείρονταν για επιμέρους διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Αν η αίτηση αυτή δεν απορριφθεί για τυπικούς λόγους κι εφόσον το Ανώτατο Δικαστήριο μπει στην ουσία, τότε θα δείξει τι πρέπει να γίνει με την μεταβατική περίοδο.


Όπως τονίζει η γεν. γραμματέας του ΕΝΔΙΣΥ (Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων) Πόπη Μουρίκη, όσοι  συνταξιούχοι έχουν καταθέσει ήδη αγωγές  διεκδικούν αναδρομικά  ανάλογα με την ημερομηνία του  δικογράφου τους.Τα  αναδρομικά-προσθέτει-από τις περικοπές  του 2012(νόμοι  4051 και 4093) μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης, είναι  διεκδικήσιιμα έως  31/12/2018, σύμφωνα με τις  αποφάσεις του ΣτΕ του 2015 οι οποίες έκριναν τις περικοπές των δύο νόμων ως αντισυνταγματικές. Όπως προσθέτει η κ. Μουρίκη, «όσοι δεν έχουν καταθέσει αγωγές καλούνται να καταθέσουν ώστε να διεκδικήσουν τα αναδρομικά τους τα οποία αφορούν τους παραπάνω νόμους’’.