Του Σπύρου Δημητρέλη
Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να πληρώσουν περισσότερο φόρο εισοδήματος από αυτόν που τους αναλογεί βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, κυρίως μισθωτοί, οι οποίοι δηλώνουν μεσαία και υψηλά εισοδήματα. Η θέσπιση ελάχιστων απαιτούμενων δαπανών με ηλεκτρονικό χρήμα στο 30% του εισοδήματος αποτελεί, εκ των έως τώρα δεδομένων, ένα υψηλό ποσοστό για πολλούς το οποίο, εφόσον δεν το πιάσουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με περισσότερο φόρο.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών από την επεξεργασία των φετινών φορολογικών δηλώσεων οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, διότι σε αυτούς περιοριζόταν μέχρι τώρα η σχετική υποχρέωση, με ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ υπερκάλυπταν και θα υπερκαλύπτουν τις απαιτούμενες δαπάνες με πλαστικό χρήμα. Με βάση ό,τι ισχύει έως το τέλος του έτους, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικές πληρωμές σε ποσοστό 10% του εισοδήματος. Για το τμήμα του εισοδήματος από 10.000 έως 30.000 ευρώ το ποσοστό είναι 15% και για το τμήμα του εισοδήματος από 30.000 και άνω το ποσοστό είναι 20%, με μέγιστο ποσό απαιτούμενης δαπάνης για το συγκεκριμένο κλιμάκιο τα 30.000 €.
Από τη στατιστική επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ δαπάνησαν μέσω καρτών το 44% του εισοδήματός τους. Όσοι είχαν εισόδημα από 10.000 έως 30.000 δαπάνησαν κατά μέσο όρο με ηλεκτρονικό χρήμα το 36% του εισοδήματός τους ενώ οι μισθωτοί με ετήσιο εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ δαπάνησαν με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα το 18%.
Με δεδομένο ότι από το νέο έτος, όπως σημειώθηκε, το ποσοστό των ελάχιστων απαιτούμενων δαπανών με πλαστικό χρήμα θα είναι οριζόντια 30%, ανεξαρτήτως δηλαδή από το ύψος του εισοδήματος, οι φορολογούμενοι και όχι μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα πάνω από 30% θα πρέπει να αυξήσουν αισθητά τις δαπάνες τους με πλαστικό χρήμα προκειμένου να μην χρεωθούν με πρόσθετο φόρο ο οποίος θα υπολογίζεται με συντελεστή 22% επί του ποσού ηλεκτρονικής δαπάνης που του λείπει.
Παράδειγμα
Για παράδειγμα, φορολογούμενος έχει το 2020 ετήσιο εισόδημα από όλες τις πηγές ύψους 50.000 ευρώ. Θα πρέπει να δαπανήσει μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας το 30%, δηλαδή τουλάχιστον 15.000 ευρώ. Αν δαπανήσει 10.000 ευρώ, δηλαδή το 20% του εισοδήματός του, τότε για τις 5.000 ευρώ που δεν δαπάνησε με ηλεκτρονικό χρήμα θα κληθεί να πληρώσει πρόσθετο φόρο εισοδήματος ύψους 1.100 ευρώ.
Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν σκέψεις να τεθεί ένα ανώτατο όριο απαιτούμενων ηλεκτρονικών πληρωμών προκειμένου να μην τιμωρούνται με πρόσθετο φόρο φορολογούμενοι με υψηλά εισοδήματα οι οποίοι αποταμιεύουν (π.χ. 40.000 ευρώ ανώτατη απαιτούμενη δαπάνη με ηλεκτρονικό χρήμα).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου