Στις 7 Μαρτίου ξεκινούν τα "ραβασάκια" για κατασχέσεις
Του Κωστή Πλάντζου
«Ρελάνς» με εισπράξεις από ΦΑΠ και φόρους εισοδήματος θέλει να κάνει το υπουργείο Οικονομικών τον Φεβρουάριο, για να διασώσει τα δημόσια έσοδα. Κρύβει όμως και ... 4 «άσσους στο μανίκι του», δια πάν ενδεχόμενο και για να απογύγει τα χειρότερα, ενόψει την έλευσης των επικεφαλής των ελεγκτών στα μέσα Μαρτίου.
Ήδη στις πρώτες επαφές που ξεκινούν από σήμερα με τα χαμηλόβαθμα κλιμάκια των ελεγκτών στην Αθήνα, οι επιτελείς του υπουργείου θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις αστοχίες στις εισπράξεις λόγω της ύφεσης και με την μεγάλη υστέρηση των εμμέσων φόρων που, στο δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου, απειελεί σχεδόν να «καταπιεί» τις υπερ-εισπράξεις άμεσων φόρων εισοδήματος και ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) που έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Στην παρούσα φάση η κυβέρνηση δίνει «μάχη οπισθοφυλακής»: οι πολίτες πληρώνουν άμεσους φόρους αλλά έχουν σταματήσει την κατανάλωση, με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει έσοδα και με τη σειρά του και αυτό να πληρώνει πια μόνο... μισθούς και συντάξεις, έχοντας παγώσει όλες τις άλλες πληρωμές και τις επιστροφές φόρων στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Για να ανακάμψουν τα έσοδα τον Φεβρουάριο τουλάχιστον και για να μην διευρυνθεί η «μαύρη τρύπα» των περίπου 240 εκατ. που και το υπουργείο Οικονομικών ομολογεί πως «άνοιξε» στα έσοδα τον Ιανουάριο (ή τα 500 εκατ. ευρώ αν συνυπολογιστούν και οι επιστροφές φόρων που είχαν προγραμματιστεί αλλά δεν έγιναν) η κυβέρνηση «ποντάρει» σε τρία «στοιχήματα»: στις εισπράξεις στο τέλος Φεβρουαρίου από την 7η και τελευταία δόση του περσινού φόρου εισοδήματος, αλλά και στις δόσεις πληρωμής του ΦΑΠ του 2010 και 2011.
Την ίδια ώρα όμως στήνει και 4 «παγίδες» για να διασφαλίσει πρόσθετα έσοδα. Σχεδιάζει να επιβάλει πρόστιμα και σε όσους δεν εμφανίστηκαν για να «δικαιολογήσουν» τα εμβάσματα που έστειλαν στο εξωτερικό, ενώ ετοιμάζει και ειδοποιητήρια σε 2.500.000 οφειλέτες του δημοσίου γισ να πληρώσουν άμεσα τα χρέη τους. Επιπλέον οι εκλεκτικές υπηρεσιακές βάζουν ξανά στο στόχαστρο 1750 μεγαλόσχημους για τους οποίους υπάρχουν υποψίες για φοροδιαφυγή μεγάλης έκτασης, αλλά και όσους διακινούν πλαστά και εικονικά τιμολόγια.
Πιο αναλυτικά:
Εμβάσματα: Στο στόχαστρο μπαίνουν κατ' αρχήν οι περίπου 24.700 φορολογούμενοι, με τα ...«θολά» εμβάσματα, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να δικαιολογήσουν τα ποσά που έβγαλαν στο εξωτερικό στη τριετία 2009-2011, έως τις 28 του μήνα. Ωστόσο η έως τώρα ανταπόκριση χαρακτηρίζεται μάλλον «υποτονική». Από τις αρχές του Μαρτίου θα ξεκινήσει η διαδικασία επιβολής προστίμων και πρόσθετων φόρων. Με πρόσθετους φόρους που, αναλόγως της παράβασης, ξεκινούν από 20% και θα φτάνουν έως και 45% (ανάλογα με τη χρονιά που διαπιστώνεται κάθε παρατυπία) η κυβέρνηση ευελπιστεί να εισπράξει τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, από τα περίπου 7 δισ ευρώ που πήραν «το δρόμο της ξενιτιάς» χωρίς να προκύπτει πως δηλώθηκαν ποτέ νόμιμα ως εισόδημα στη χώρα μας .
Ληξιπρόθεσμα: Στις 7 Μαρτίου θα ξεκινήσει η αποστολή των ειδοποιητηρίων σε 2.500.000φορολογούμενους για να πληρώσουν, άμεσα, ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο έως 3.000 ευρώ.
Αρχικά θα τους αποσταλεί επιστολή με το οποίοι θα καλούνται μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία είτε να προχωρήσουν στην εξόφληση της οφειλής τους είτε σε διακανονισμό. Εφόσον δεν υπάρξει ανταπόκριση θα αποστέλλεται νέα επιστολή στην οποία θα επισημαίνεται ότι ξεκινά η διαδικασία κατασχέσεων περιουσιακών του στοιχείων. Σε τρίτη φάση θα αποστέλλεται εξώδικο και στο τέλος θα ξεκινούν οι διαδικασίες κατάσχεσης. Αυτές θα αφορούν τα ακίνητα, τις καταθέσεις, τα εισπραττόμενα ενοίκια ακόμη και οι μισθοί ή οι συντάξεις που λαμβάνουν οι φορολογούμενοι. Με βάση νομοθετική πρόβλεψη το Δημόσιο μπορεί να κατάσχει ακόμη και όλο το ποσό μισθών και συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ.
Φόροι στη Μεγάλη Περιουσία: Το υπουργείο Οικονομικών άναψε το πράσινο φως για ελέγχους σε περίπου 1.750 μεγάλους φορολογούμενους, με βάση είτε το τεκμαρτό τους εισόδημα (πάνω από 150.000 ευρώ) είτε αγορές περιουσιακών στοιχείων (πάνω από 450.000 ευρώ) είτε την ακίνητη περιουσία τους (πάνω από 2.000.000 ευρώ).
Σε κάθε περίπτωση, με βάση τα «ορόσημα» του νέου Μνημονίου, θα πρέπει να ολοκληρωθούν 330 έλεγχοι έως το τέλος Ιουνίου και άλλοι 1.200 έλεγχοι σε άτομα με μεγάλη περιουσία. Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να έχει εισπραχθεί το 65% των φόρων και προστίμων από τους ελέγχους αλλά και να παραπεμφθούν τουλάχιστον 8 υποθέσεις στον Εισαγγελέα!
Εικονικά -Πλαστά τιμολόγια: Με γνωμοδότηση του ο Άρειος Πάγος σε απάντηση σχετικού αιτήματος από τον Οικονομικό Εισαγγελέα, σημειώνει ότι θα πρέπει να υποβάλλεται μηνυτήρια αναφορά, αμέσως μετά από την ολοκλήρωση του ελέγχου για έκδοση ή αποδοχή εικονικών τιμολογίων σε βαθμό κακουργήματος (πάνω από 150.000 ευρώ), για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ- ΦΜΥ σε βαθμό κακουργήματος (πάνω από 75.000 ευρώ) ή εφόσον τα μη εκδοθέντα παραστατικά υπερβαίνουν τα 10, για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ- ΦΜΥ σε βαθμό πλημμελήματος για έλεγχο που ξεκίνησε με εντολή του υπουργού Οικονομικών, για φοροδιαφυγή φορολογίας εισοδήματος σε βαθμό κακουργήματος (πάνω από 150.000 ευρώ).
Πηγή: Στις 7 Μαρτίου ξεκινούν τα "ραβασάκια" για κατασχέσεις | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/3880/stis-7-martioy-xekinoyn-ta-ravasakia-gia-katasheseis#ixzz2LutaXOxo
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου