Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013 08:04
Εφορίες, τα νέα κοράκια των πλειστηριασμών
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Σε μεγάλο κίνδυνο βρίσκονται οι δανειολήπτες, που χρωστάνε στις εφορίες ή σε ασφαλιστικά ταμεία καθώς είναι «εύκολο» να τους πάρει το σπίτι το ελληνικό δημόσιο.
Το δημόσιο, προηγείται σε κάθε περίπτωση στους πλειστηριασμούς ακινήτων, όταν υπάρχει ληξιπρόθεσμο χρέος στην εφορία, ακόμα και όταν στο ακίνητο έχει εγγράψει πρώτη υποθήκη τράπεζα (όπως γίνεται κυρίως στα στεγαστικά δάνεια).
Αυτός είναι και ο λόγος που οι δανειολήπτες, σπεύδουν να ρυθμίσουν και να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους προς το ελληνικό δημόσιο, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την καταβολή των μηνιαίων δόσεων των δανείων τους.
Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα με εκείνους που έχουν στεγαστικά δάνεια. Όπως έχουμε γράψει το ποσό προστασίας από πλειστηριασμό υπολογίζεται με βάση το αφορολόγητο πρώτης κατοικίας -που είναι 200.000 ευρώ σήμερα για τον άγαμο- το οποίο προσαυξάνεται κατά 50%, δηλαδή 300.000 ευρώ.
Για τον άγαμο: Το αφορολόγητο πρώτης κατοικίας είναι 200.000 ευρώ, οπότε το όριο προστασίας ανεβαίνει στις 300.000 ευρώ.
Για το ζευγάρι: το αφορολόγητο α΄ κατοικίας είναι 250.000 ευρώ, επομένως το όριο προστασίας υπολογίζεται με προσαύξηση 50%, δηλαδή το ποσό ανεβαίνει στις 375.000.
Για ζευγάρι με παιδιά το ποσό αυξάνεται κατά 25.000 για κάθε παιδί. Δηλαδή ζευγάρι με 2 παιδιά έχει αφορολόγητο 300.000 ευρώ, και το όριο προστασίας από τους πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία υπολογίζεται με προσαύξηση 50% και φθάνει τις 450.000 ευρώ.
Υπενθυμίζουμε ότι το ακατάσχετο των 200.000 ευρώ ισχύει και προστατεύει όλα τα ακίνητα του δανειολήπτη, με την προϋπόθεση ότι το χρέος δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ. Αν το ύψος της οφειλής του είναι π.χ. 201.000 ευρώ, τότε διασώζεται μεν η πρώτη κατοικία, όμως μπορεί να κινηθεί διαδικασία πλειστηριασμού για άλλα ακίνητα που του ανήκουν, όπως οικόπεδα, χωράφια, καταστήματα, εξοχική κατοικία.
Το ακατάσχετο των 200.000 ευρώ περιλαμβάνει και εμπορικά ακίνητα.
Κίνδυνος και για τις τράπεζες η…εφορία
Παράλληλα οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο εγγραφής μεγαλύτερων ζημιών από τους πλειστηριασμούς που επισπεύδων θα είναι το ελληνικό δημόσιο, καθώς θα χάσουν τα ακίνητα που έχουν εγγεγραμμένα ως εξασφάλιση στους ισολογισμούς τους.
Σημειώνεται ότι οι ελιγμοί στην περίπτωση πλειστηριασμού από το ελληνικό δημόσιο είναι σχεδόν μηδενικοί, ενώ στην περίπτωση των τραπεζών δίνεται στους δανειολήπτες ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να διευθετήσουν την οφειλή τους.
Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, που δίνει το δικαίωμα ανακοπής της διαδικασίας με την καταβολή μέρους του ποσού οφειλής, ένας πλειστηριασμός μπορεί να χρειαστεί και μία 10ετία για να τελεσφορήσει. Γεγονός που δεν συμβαίνει όταν ο πλειστηριασμός «κινείται» από το ελληνικό δημόσιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου