Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Kατρακύλα στους μισθούς μετά τα capital controls

Kατρακύλα στους μισθούς μετά τα capital controls

Κάτω από τα 815 ευρώ ο μέσος καθαρός μισθός στην Ελλάδα. Νέο «τσουνάμι» περικοπών λόγω capital controls. Με 346 ευρώ απασχολούνται 469.350 μερικώς απασχολούμενοι.
katrakula-stous-misthous-meta-ta-capital-controls
 
Ούτε η υποχώρηση των αποδοχών περίπου κατά 30% την τελευταία 3ετία, φαίνεται να βάζει «φρένο» στην πτωτική πορεία των μισθών του ιδιωτικού τομέα.
Μόνο από τις αθρόες μετατροπές θέσεων εργασίας από πλήρους σε μερικής απασχόλησης κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, είναι βέβαιο ότι ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα υποχωρήσει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το… δράμα συνεχίζεται  και μέσα στο 2015 ενώ τα χειρότερα είναι… μπροστά. Μετά την επιβολή των capital controls αλλά και το ξεκαθάρισμα ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 756 ευρώ θα παραμείνει απλώς μια… προεκλογική υπόσχεση, οι επιχειρήσεις επανήλθαν στην προσφιλή περικοπή των περικοπών είτε με την αλλαγή των συμβάσεων εργασίας (από πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής εργασία) είτε ακόμη και με την απευθείας μείωση των ονομαστικών αποδοχών μέσω των ατομικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων.
Μόλις χθες, η Ελληνική Στατιστική Αρχή έδωσε στη δημοσιότητα την πορεία του δείκτη για τους μισθούς κατά το 2ο τρίμηνο του 2015.Υποχώρησε κατά 4,2% συγκριτικά με το β’ τρίμηνο του 2014. Αυτό αποτελεί ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ 10ετίας. Από τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ για την περίοδο 2006-2015 προκύπτει ότι ουδέποτε σε αυτή την περίοδο, έχει καταγραφεί τέτοια τιμή στον συγκεκριμένο δείκτη. Μάλιστα, αν κανείς πάει ακόμη πιο πίσω στον χρόνο, θα διαπιστώσει ότι οι μισθοί οδεύουν ολοταχώς προς τα επίπεδα της …δραχμής, δηλαδή τα επίπεδα που ίσχυαν το 2002.
 Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτουν και άλλα αρνητικά μηνύματα. Ενώ ο δείκτης των μισθών εμφανιζόταν να ανακάμπτει κατά τη διάρκεια του 3ου και του 4ου τριμήνου του 2014, με το που άλλαξε η χρονιά, επανήλθαμε και πάλι στο αρνητικό πρόσημο. Μάλιστα, στο β’ τρίμηνο του 2015, ο ρυθμός υποχώρησης των μισθών ήταν διπλάσιος σε σχέση με τον αντίστοιχο που καταγράφηκε από τη σύγκριση των αποδοχών του β’ τριμήνου του 2014 σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2013.
Και όλα αυτά, χωρίς να υπάρχει ακόμη καταγραφή της κατάστασης –παρά μόνο εμπειρική- που διαμορφώθηκε μετά την επιβολή των capital controls. Μόνο από τις αθρόες μετατροπές θέσεων εργασίας από πλήρους σε μερικής απασχόλησης κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, είναι βέβαιο ότι ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα υποχωρήσει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.
Τη «μαύρη εικόνα» έρχονται να συμπληρώσουν τα στοιχεία του ΙΚΑ τα οποία απορρέουν από την επεξεργασία των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων που υποβάλουν όλες οι επιχειρήσεις. Ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα αυτή τη στιγμή, διαμορφώνεται –με βάση τα δεδομένα του Φεβρουαρίου που είναι και τα τελευταία διαθέσιμα- μόλις στα 1008,13 ευρώ μεικτά. Επί αυτού του μισθού επιβάλλονται οι ακόλουθες κρατήσεις:
1. 156 ευρώ ως ασφαλιστική εισφορά
2. 37 ευρώ ως παρακράτηση για τον φόρο εισοδήματος
Έτσι, ο μέσος καθαρός μισθός στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή κυμαίνεται κάτω από τα 815 ευρώ (σ.σ τα 815 ευρώ είναι το μέσο ποσό που κατέγραψε το ΙΚΑ τον Φεβρουάριο και ενώ η ΕΛΣΤΑΤ έχει αποτυπώσει νέα πτώση κατά το β’ τρίμηνο του 2015). Δραματική είναι η αύξηση των εργαζομένων που απασχολούνται… μερικώς. Ήδη, από τα στοιχεία του Φεβρουαρίου, προκύπτει ότι οι 4ωροι ήταν 469.350 άτομα τον Φεβρουάριο. Πλέον, θεωρείται δεδομένο ότι θα έχουν ξεπεράσει τις 500.000 καθώς μόνο τον Ιούλιο, η συντριπτική πλειοψηφία των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν, αφορούσε είτε σε εκ περιτροπής εργασία είτε σε μερική απασχόληση.
Ο μέσος μισθός για τους μερικώς απασχολούμενους είναι 410 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι αν αφαιρεθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές (σ.σ φόρος σε αυτά τα επίπεδα δεν υπάρχει), το καθαρό ποσό πουαπομένει είναι μόλις 346 ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: