Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Στέλεχος ΤτΕ: Δεν θα γίνουν συγχωνεύσεις μεταξύ των 4 συστημικών τραπεζών

Στέλεχος ΤτΕ: Δεν θα γίνουν συγχωνεύσεις μεταξύ των 4 συστημικών τραπεζών

Αποκλείονται συγχωνεύσεις των 4 συστημικών τραπεζών.Τον Οκτώβριο η λύση για κόκκινα δάνεια.Κοινή επιτροπή ΤτΕ,ΤΧΣ,ΥΠΟΙΚ για νομοθετικό πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης.
stelexos-tte-den-tha-ginoun-sugxwneuseis-metaksu-twn-4-sustimikwn-trapezwn
 
Το χρονοδιάγραμμα αλλά και η προετοιμασία του νομοθετικού πλαισίου που απαιτείται για την προώθηση τηςανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθώς και τα μέτρα περαιτέρω χαλάρωσης των capital controls τουλάχιστον για τις επιχειρήσεις, απασχόλησαν τον υπηρεσιακό υπουργό ΟικονομικώνΓιώργο Χουλιαράκη και τον επικεφαλής της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάραστην διάρκειας περίπου 90 λεπτών συνάντησή τους η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.
Όπως τόνιζε υψηλόβαθμο στέλεχος της ΤτΕ αμέσως μετά τη συνάντηση, προς το παρόν θα διατηρηθεί το όριο των 420 ευρώ ανά εβδομάδα στις αναλήψεις ενώ κατέστη σαφές ότι δεν τίθεται θέμα συγχωνεύσεων μεταξύ των συστημικών τραπεζών.
Το χρονοδιάγραμμα για την προώθηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όπως προσδιορίστηκε στη συνάντηση των δύο ανδρών, έχει ως εξής:
1.       Μέχρι το τέλος του μήνα προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι χαρτοφυλακίου στις τράπεζες.
2.       Μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα stress tests ενώ
3.       Η ανακεφαλαιοποίηση, θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στον Δεκέμβριο και σε κάθε περίπτωση πριν από το τέλος του χρόνου. Επειδή θα απαιτηθούν και νομοθετικές παρεμβάσεις, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, του υπουργείου Οικονομικών αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδας η οποία και να αναλάβει την προπαρασκευή του νέου νόμου
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί με επιτυχία η ανακεφαλαιοποίση των τραπεζών;
Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές που γνωρίζουν το τι ελέγχθη στη συνάντηση, τα «προαπαιτούμενα» είναι να αποκλειστεί κάθε «κούρεμα» (bail-in) κάτι το οποίο σε μεγάλο βαθμό έχει ήδη εξασφαλιστεί.
Επίσης, να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες θα διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα κάτι που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται και από τη διαδικασία μέσω της οποίας θα γίνει η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών.
«Προαπαιτούμενο» είναι επίσης να ολοκληρωθεί –και μάλιστα μέσα στον Οκτώβριο- η διαδικασία για την αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων ώστε να φανούν οι πραγματικές επιπτώσεις στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Τα capital controls

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι σε αυτή τη φάση δεν πρόκειται να αυξηθεί το όριο των 420 ευρώ ανά εβδομάδα που ισχύει για τιςαναλήψεις, καθώς «το μηνιαίο ποσό των 1680 ευρώ κινείται πάνω από τον μέσο μισθό» όπως ελέγχθη χαρακτηριστικά. Ωστόσο, εξετάζονται μέτρα περαιτέρω χαλάρωσης των περιορισμών για τις επιχειρήσεις κάτι που ήδη γίνεται δεδομένου ότι τον Ιούλιο καλύφθηκε το 50% των ειαγωγών (σε σχέση με τις εισαγωγές του αντίστοιχου περυσινού μήνα) ενώ τον Αύγουστο το ποσοστό αυξήθηκε στο 75%. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: