Σκληρά μέτρα απαιτούν οι δανειστές για αξιολόγηση και ελάφρυνση χρέους
Πρώτη καταχώρηση: 22/01/2016 - 08:35
Τελευταία δημοσίευση: 22/01/2016 08:35Οικονομία
Του Τάσου Δασόπουλου
Μακρύ δρόμο μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που μπορεί να φτάσει μέχρι και το καλοκαίρι, ή σκληρά μέτρα άμεσα είναι οι δύο δρόμοι που μπορεί να βαδίσει η Κυβέρνηση για να φτάσει στην συζήτηση της ελάφρυνσης του χρέους.
Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr
Σκληρά μέτρα απαιτούν οι δανειστές για αξιολόγηση και ελάφρυνση χρέους
Πρώτη καταχώρηση: 22/01/2016 - 07:55
Τελευταία δημοσίευση: 22/01/2016 07:55Επικαιρότητα
Του Τάσου Δασόπουλου
Μακρύ δρόμο μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που μπορεί να φτάσει μέχρι και το καλοκαίρι ή σκληρά μέτρα άμεσα είναι οι δύο δρόμοι που μπορεί να βαδίσει η Κυβέρνηση για να φτάσει στην συζήτηση της ελάφρυνσης του χρέους.
Μακρύ δρόμο μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που μπορεί να φτάσει μέχρι και το καλοκαίρι ή σκληρά μέτρα άμεσα είναι οι δύο δρόμοι που μπορεί να βαδίσει η Κυβέρνηση για να φτάσει στην συζήτηση της ελάφρυνσης του χρέους.
Στο μεταξύ βέβαια για να τελειώσει η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει κάποτε να ξεκινήσει Και αυτό όμως φαίνεται ότι αναβάλλεται πλέον για χρόνο κοντά στο τέλος του μήνα αφού οι «βασικοί παίκτες» του ελληνικού προγράμματος εμφανίζονται ανυποχώρητοι από τις αρχικές τους θέσεις.
Οι πολυάριθμες συναντήσεις του Πρωθυπουργού στο Νταβός με τον επίτροπο Πιέρ Μοσχοβισί, τον Αμερικανό υπουργό οικονομικών κ. Τζάκ Λιού τον Γερμανό υπουργό οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε και χθες το απόγευμα με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ απλώς επιβεβαίωσαν τις θέσεις που έχουν πάρει από καιρό οι δανειστές μας.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου δια στόματος της κ. Λαγκάρντ τόνισε με έμφαση ότι το ζητούμενο είναι σκληρές μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα και γενναία ελάφρυνση του χρέους για Ευρωπαίους εταίρους μας.
Η αναμενόμενα αυστηρή στάση από το Ταμείου ενισχύεται φέτος από δύο λόγους . Την αλλαγή των κανονισμών του ταμείου επί το αυστηρότερο σε θέματα δανεισμού αλλά και το γεγονός ότι η κ. Λαγκάρντ θα ήθελε να διεκδικήσει για δεύτερη φορά την ηγεσία του Ταμείου στις εκλογές που θα γίνουν στις 5 Ιουλίου.
Επι της ουσίας, σε αυτό το χρονικό σημείο, το ταμείο ζητά για το ασφαλιστικό μια λύση που θα βασίζεται και σε περικοπές συντάξεων (κάτι που έχει αποκλείσει η Κυβέρνηση) οι οποίες μπορούν να αποδώσουν άμεσα και όχι σε δυνητικά έσοδα από αυξήσεις εισφορών. Με άλλα λόγια η λύση που θέλει το ΔΝΤ είναι εντελώς αντίθετη από την πρόταση Κατρούγκαλου.
Ο κ. Σόϊμπλε εκτός από την φράση « είναι η εφαρμογή ηλίθιε» που είπε παραφράζοντας την γνωστή φράση του Μπίλ Κλίντον « είναι η οικονομία ηλίθιε» επανέλαβε στο κ. Τσίπρα με τον οποίο βρέθηκε στο ίδιο στρογγυλό τραπέζι ότι οι συμφωνίες θα πρέπει να τηρούνται.
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν θέλει σε καμμία περίπτωση την δημοσιονομική χαλάρωση για την Ελλάδα αφού κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε ανάλογα αιτήματα και από τις υπόλοιπα κράτη μέλη του νότου του νότου τα οποία υποφέρουν από τα προγράμματα λιτότητας.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τον Επίτροπο οικονομικών κ. Πιέρ Μοσχοβισί. Παρότι θετικός για την γενικότερη στάση της Ελλάδας επέμεινε ότι οι υπηρεσίες του χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να αξιολογήσουν το ασφαλιστικό συμπλέοντας στο κλίμα που θέλει μια «απαιτητική» στάση απέναντι στην Ελλάδα.
Το ασφαλιστικό είναι μεν το μεγαλύτερο αλλά όχι το μοναδικό θέμα της διαπραγμάτευσης Μαζί η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τις προτάσεις για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας την τρύπα στα δημοσιονομικά μέχρι και το 2018 , τις αποκρατικοποιήσεις.
Επίσης θα πρέπει να ολοκληρώσει το σχέδιο επανεκκίνησης των τραπεζών που περνάει από τις αλλαγές διοικήσεων μέχρι και την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων.
Συνεπώς εκτός από το θέμα του ασφαλιστικού θα πρέπει να κάνει υποχωρήσεις και σε μια σειρά άλλων θεμάτων που έχει υπογράψει από το περασμένο καλοκαίρι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου