Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ TAXISNET Ολα έτοιμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ TAXISNET

Ολα έτοιμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Ολα έτοιμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Της Μαρίας Βουργάνα
Χωρίς να αλλάζει ο αριθμός των δόσεων εξόφλησης του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων ανοίγει μέσα στα επόμενα 24ωρα η πύλη του Taxisnet που θα υποδεχθεί τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.
Μετά την ψήφιση των τροπολογιών με τις οποίες προστατεύονται από τα τεκμήρια οι φορολογούμενοι που το 2015 απέκτησαν πολύ χαμηλά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση και καθιερώνεται η πλήρης φορολογική εξομοίωση των ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης με τους έγγαμους συζύγους, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η διαδικασία και μόλις δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι ψηφισμένες διατάξεις θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet.
Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει κανονικά στις 30 Απριλίου, αλλά όλα δείχνουν ότι θα παραταθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου, καθώς τεχνικά θεωρείται αδύνατον να υποβληθούν 6 εκατ. φορολογικές δηλώσεις μέσα σε διάστημα περίπου ενός μηνός.
Το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των δόσεων του φόρου εισοδήματος δεν αλλάζει, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν έλαβε το «πράσινο» φως από τους δανειστές για την καταβολή του σε 6 ή 7 μηνιαίες δόσεις.
Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των δηλώσεων θα εξοφληθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το 31 Ιουλίου, η δεύτερη έως 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι 30 Νοεμβρίου. Ωστόσο όπως αναφέρει κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών το θέμα της πληρωμής του φόρου εισοδήματος σε μηνιαίες δόσεις αντί των τριών διμηνιαίων παραμένει ανοιχτό, καθώς θα συζητηθεί ξανά με τους δανειστές.
Οι φορολογούμενοι λίγο πριν από το ετήσιο ραντεβού με την εφορία θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
[1] Φορολογούμενοι 18 ετών και άνω: Ο φορολογούμενος που έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του υποχρεούται να δηλώνει όλα τα εισοδήματά του, πραγματικά ή τεκμαρτά, τα φορολογούμενα με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλιμακίων ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενα. Εξαιρετικά, δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση όσοι δεν έχουν καθόλου εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κ.λπ.) εφόσον φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών ή φίλων.
[2] Φοιτητές: Δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης τα ενήλικα τέκνα (π.χ. φοιτητές κ.λπ.), ακόμα και εάν αυτά αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου, εφόσον αποκτούν εισόδημα.
[3] Σύμφωνο συμβίωσης: Φέτος, για πρώτη φορά επιτρέπεται να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση και τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης, είτε είναι ετερόφυλα είτε ομόφυλα. Στη στήλη στην οποία δηλώνει κάθε χρόνο τα εισοδήματά της η σύζυγος του υπόχρεου φορολογούμενου παρέχεται από φέτος η δυνατότητα να συμπληρώνει τα απαιτούμενα στοιχεία και ο ένας εκ των δύο συντρόφων ιδίου φύλου που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης.
[4] Διακοπή συμβίωσης: Οι σύζυγοι και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του, εφόσον έχει διακοπεί η συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους ή συντρόφους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Το βάρος της απόδειξης για τη διακοπή φέρει ο φορολογούμενος. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ενημέρωση του Τμήματος ή Γραφείου Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας ΔΟΥ με τις παραπάνω μεταβολές.
[5] Δηλώσεις αποβιωσάντων: Υποβάλλονται αποκλειστικά σε χειρόγραφη μορφή στη Φορολογική Διοίκηση.
[6] Η αναγραφή του ΑΦΜ είναι υποχρεωτική μόνο για τα εξαρτώμενα μέλη άνω των 18 ετών (που ήταν άνω των 18 ετών την 31η-12-2015).
[7] Τα ανήλικα ή ενήλικα τέκνα, καθώς επίσης και τα μέλη της οικογενείας του φορολογούμενου με αναπηρία 67% και άνω θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω.
[8] Οποιαδήποτε αλλαγή στην οικογενειακή κατάσταση του φορολογούμενοι θα πρέπει πρώτα να έχει δηλωθεί στο μητρώο της ΔΟΥ., για να υποβληθεί σωστά η δήλωση.

ΣΚΛΗΡΑ ΠΑΖΑΡΙΑ

Δύο φόροι - φωτιά, αφορολόγητο 9.000 ευρώ, «σφαγή» στις συντάξεις

Δύο φόροι - φωτιά, αφορολόγητο 9.000 ευρώ, «σφαγή» στις συντάξεις

Ένα νέο τοπίο στην ελληνική οικονομία και μια διαφορετική ημέρα για εκατομμύρια Ελληνες, θα φέρει η συμφωνία με τους δανειστές, εάν βεβαίως κλείσει κάποια στιγμή.
Τα σκληρά φορολογικά μέτρα για να κλείσει η δημοσιονομική τρύπα μέχρι το 2018 αλλά και οι μεγάλες περικοπές στο Ασφαλιστικό, όπου θυσιάζονται οι επικουρικές για να γλιτώσουν οι κύριες συντάξεις, αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλες αντιδράσεις. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, και με τα παζάρια να είναι σκληρά και να αλλάζουν ώρα με την ώρα τις προτάσεις που κατατίθενται και από τις δύο πλευρές, στο τραπέζι έχουν πέσει δύο εισπρακτικά μέτρα άμεσης απόδοσης.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η αναχώρηση των επικεφαλής των Θεσμών, καθώς την άλλη Κυριακή είναι το Πάσχα των Καθολικών ανέφεραν σήμερα αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
Θα υπάρξει δηλαδή διακοπή για το Πάσχα των Καθολικών ενώ η διαπραγμάτευση θα συνεχισθεί μετά απο αυτό. Θα υπάρξει σχετική ενημέρωση διευκρινίζουν οι αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Τα μέτρα - φωτιά που προτείνει η Αθήνα για να κλείσει η "μαύρη τρύπα" είναι:
- Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα
Οι δανειστές δεν είναι αρνητικοί με την πρόταση αυτή, που έχει διαμορφωθεί στη βάση των χαμηλότερων λιανικών τιμών που ισχύουν στην Ελλάδα και προβλέψεων των αναλυτών ότι αυτές θα παραμείνουν για τα επόμενα χρόνια, παρότι υπάρχει προβληματισμός για το γεγονός ότι αυτές οι χαμηλές τιμές δεν τονώσει την κατανάλωση
- Η επιβολή ειδικού τέλους 1 τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές
Οι δανειστές απορρίπτουν κατηγορηματικά την πρόταση αυτή, την οποία όμως η ελληνική πλευρά επιμένει να κρατά στο τραπέζι καθώς φέρνει έσοδα της τάξης των περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Χάσμα χωρίζει την ελληνική πλευρά από το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τιςσυζητήσεις για το αφορολόγητο, αφού η Αθήνα εμφανίζεται διατεθειμένη να το ψαλιδίσει στις 9.000-9.100 ευρώ, που μεταφράζεται σε περίπου 100 ευρώ επιπλέον φόρο σε περίπου 2 εκατομμύρια φορολογούμενους με εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, ενώ το ΔΝΤ επιμένει σε αφορολόγητο 7.000-8.000 ευρώ.
Με δήλωσή του από τις Βρυξέλλες αργά χθες το απόγευμα, ο Αλέξης Τσίπρας άφησε σαφείς αιχμές κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τονίζοντας για ακόμη μία φορά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει πλήρως όσα συμφώνησε με τους εταίρους τον περασμένο Ιούλιο, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι "δεν θα κάνουμε τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο".
"Όσοι ζητούν περισσότερα θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις για το αν το κάνουν γιατί έχουν επιχειρήματα ή αν το κάνουν γιατί έχουν άλλους στόχους και σκοπούς και θέλουν να εγκαταλείψουν την παρουσία τους στο πρόγραμμα", δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
Είχε προηγηθεί το μεσημέρι μια πολύ σκληρή απάντηση κύκλων του ΥΠΟΙΚ, που εγκαλούσαν το ΔΝΤ ότι βάζει τρικλοποδιές στη διαπραγμάτευση, χαρακτηρίζοντας ως "παγκόσμια πρωτοτυπία" στην οικονομική πολιτική τους ισχυρισμούς στελεχών του Ταμείου.
Συντάξεις
Την ίδια ώρα, "σφαγή" έως και 40% έρχεται στις υψηλότερες επικουρικές συντάξεις, αφού το υπουργείο Εργασίας φέρεται να δέχθηκε περικοπές ύψους 200 εκατ. ευρώ. Οι συγκεκριμένες περικοπές θα ξεκινούν από τα 170€ κλιμακωτά. Στόχος ωστόσο της κυβέρνησης ειναι το συνολικό εισόδημα των συνταξιούχων από κύριες και επικουρικές συντάξεις -μετά τις μειώσεις- να μην πέφτει κάτω από τα 1.400 ευρώ.
Η κυβέρνηση το μόνο που φαίνεται να κερδίζει είναι η αύξηση κατά 1% των εργοδοτικών εισφορών, κάτι που έως τώρα προσέκρουε στην αρνηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η ελληνική πλευρά δεν εκανε πισω μονο στις επικουρικες, αλλα και στην εθνική σύνταξη. Αποδέχθηκε να χορηγειται ολοκληρη, δηλαδη 384 ευρω σε όσους έχουν πάνω από 20 χρονια ασφάλισης, ενώ μειωμένη κοντά στα 340 σε όσους έχουν 15 έτη.
Σκληρή μάχη δίνεται για το τελικό ύψος των κύριων συντάξεων, καθώς οι δανειστές θέλουν να μπουν για τα καλά στην πρέσα οι παροχές. Το άγριο μπρα- ντε- φερ επικεντρώνεται στα ποσοστά αναπλήρωσης, τα οποία και θα κρίνουν το τελικό ύψος των συντάξεων.

ΝΕΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ

Φορο-σοκ και με την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης (παραδείγματα)

Φορο-σοκ και με την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης (παραδείγματα)

Μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις, εντελώς διαφορετικές σε σχέση με εκείνες που θα προκύψουν από τη μείωση του αφορολόγητου στα 9.000 - 9.100 ευρώ ή και πιο κάτω σύμφωνα με τις απαιτήσεις των δανειστών, θα έρθουν με την έκτακτη εισφορά. Μια έκτακτη εισφορά που πλέον είναι μόνο και έχει γίνει ειδική εισφορά αλληλεγγύης και με βάση τα νέα σχέδια της κυβέρνησης θα προκαλέσει νέα φοροεπιδρομή.
Με τη νέα κλίμακα για το εισόδημα επηρεάζεται και η έκτακτη εισφορά με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα παραδείγματα του iefimerida να προκύπτουν οι εξής επιβαρύνσεις    
•    2,2% για εισόδημα από 12.001 έως 20.000 ευρώ
    •    5% από 20.001 έως 30.000 ευρώ
    •    6,5% από 30.001- 40.000 ευρώ
    •    7,5% από 40.001 έως και 65.000 ευρώ
    •    9% από 65.001 έως και 220.000 ευρώ 
    •    10% από 220.001 ευρώ και πάνω
Εάν κάποιος έχει εισόδημα 20.000 ευρώ θα φορολογηθεί για τις 8.000 ευρώ της διαφοράς από το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, με 2,2%, ενώ αν το εισόδημα του είναι μεγαλύτερο π.χ. 25.000 ευρώ, θα φορολογηθεί για το υπόλοιπο με τον υψηλότερο συντελεστή και όχι για το σύνολο του εισοδήματος.
Ποια είναι η ισχύουσα κλίμακα (όσο ανεβαίνει το εισόδημα, ανεβαίνει και ο συντελεστής αλλά για το σύνολο του εισοδήματος);
    •    0,7% για εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 ευρώ 
    •    1,4%  για εισοδήματα από 20.001 έως 30.000 ευρώ 
    •    2% για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ 
    •    4% για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ
    •    6% για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ και 
    •    8% για εισοδήματα από 500.001 ευρώ και πάνω.
Τι προκύπτει από τη σύγκριση; Επιβαρύνσεις από τις 18.000 ευρώ και πάνω, οι οποίες ξεκινάνε από οριακά επίπεδα και φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη. Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:
Για 20.000 ευρώ εισόδημα
Εισφορά σήμερα: 140 ευρώ
Νέα εισφορά: 176 ευρώ

Για 25.000 ευρώ εισόδημα 
Εισφορά σήμερα: 350 ευρώ
Νέα εισφορά: 426 ευρώ 

Για 40.000 ευρώ εισόδημα
Εισφορά σήμερα: 800 ευρώ
Νέα εισφορά: 1.326 ευρώ 

Για εισόδημα 13.000 ευρώ 
Εισφορά σήμερα: 91 ευρώ
Νέα εισφορά: 22 ευρώ
Τι προκύπτει από τα παραπάνω; Ότι το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να μετριάσει τις επιβαρύνσεις της νέας φορολογικής κλίμακας στα πολύ χαμηλά εισοδήματα, στέλνοντας το λογαριασμό ακόμα και σε μικρομεσαία εισοδήματα. Έτσι, η απώλεια των 100 ευρώ από την κλίμακα στο εισόδημα των 13.000 ευρώ, περιορίζεται τελικά στα 31 ευρώ λόγω της ελάφρυνσης από την έκτακτη εισφορά. Αντιθέτως, το εισόδημα των 25.000 ευρώ έχει αύξηση φόρου 550 ευρώ από τη νέα κλίμακα και άλλα 76 ευρώ από την έκτακτη εισφορά, δηλαδή 626 ευρώ μεγαλύτερη συνολική φορολογική επιβάρυνση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: