ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ
Αδιέξοδο για τη διοίκηση του Υπερ-ταμείου
H ατζέντα
Ο κύκλος της νέας συνάντησης θα ανοίξει με τα κόκκινα δάνεια, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των επιχειρήσεων, αλλά και τα υπόλοιπα ζητήματα που άπτονται της δεύτερης επισκόπησης. Αμέσως μετά, σειρά παίρνουν τα ενεργειακά θέματα με το μεγαλύτερο αγκάθι που καλείται να διαπραγματευτεί με τους δανειστές ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης να είναι η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.
Χθες κατά την πρώτη ημέρα της συνάντησης του Ευκ. Τσακαλώτου με τους δανειστές άνοιξε το θέμα της στελέχωσης του εποπτικού συμβουλίου του νέου Υπερ-ταμείου που αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσαν όλα τα ονόματα που έχουν προτείνει οι δύο πλευρές από τον Ιούλιο και δόθηκαν αναλυτικές πληροφορίες για τα βιογραφικά τους, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συμφωνία, αν και όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος «είμαστε κοντά». Η οριστικοποίηση των προσώπων, αναμένεται να γίνει ως την Παρασκευή.
Οι συζητήσεις περιστράφηκαν κυρίως στον πρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου, που θα επιλεγεί με βάση την πρόταση του υπουργού Οικονομικών, όπως και τα τρία μέλη του πενταμελούς εποπτικού συμβουλίου. Τα άλλα δύο, από τα οποία ο ένας θα είναι ο επικεφαλής, θα προταθούν από τους Θεσμούς. Πάντως όλα δείχνουν ότι ο Στέργιος Πιτσιόρλας θα παραμείνει στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, που είναι ένας από τους τέσσερις πυλώνες του νέου φορέα. Επίσης έγινε συζήτηση για τις νέες ΔΕΚΟ, που θα προστεθούν στις ήδη γνωστές (ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ) με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται επιδίωξη τροποποίησης της γνωστής λίστας των «οκτώ» (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΕΑΒ).
Διαφθορά
Νωρίτερα, οι επικεφαλής των Θεσμών συζήτησαν θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς. Στη συνάντηση που έγινε με τον γενικό γραμματέα Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Γιώργο Βασιλειάδη, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων, ζήτημα το οποίο δεν εντάσσεται στα προαπαιτούμενα για τα 2,8 δισ. ευρώ αλλά εμπίπτει στο φάσμα της δεύτερης αξιολόγησης, δίνοντας στίγμα ότι αυτό ο γύρος εκτός από το οριστικό κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης θα προετοιμάσει και το έδαφος για τον επόμενο κύκλο διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές εξέφρασαν διαφωνίες, χωρίς να θέσουν σοβαρά ζητήματα σε θέματα που έχουν να κάνουν με την έκδοση κουπονιών για τα κόμματα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου