Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Η οικονομία δεν ανακάμπτει με εισπρακτικά μέτρα

Η οικονομία δεν ανακάμπτει με εισπρακτικά μέτρα

Γιώργος Α. Κορομηλάς
Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών
«Μετά τα όσα μεσολάβησαν τον Δεκέμβριο, είναι βέβαιο πως η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα είναι μια απλή γραφειοκρατική διαδικασία, αλλά θα χρειαστεί να δαπανηθεί πολιτικό κεφάλαιο» φέρεται να δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Βρυξελλών δείχνοντας τις διαθέσεις των δανειστών για τη λήψη νέων μέτρων, όπως η μείωση της μείωσης φόρου (αφορολογήτου) σε μισθωτούς - συνταξιούχους και αγρότες, την αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ κατά μία μονάδα και η περαιτέρω μείωση των συντάξεων στην περίπτωση μη επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί για πρωτογενή πλεονάσματα.
Δηλαδή, πάντα σύμφωνα με τα τελευταία σχετικά δημοσιεύματα, είτε με είτε χωρίς το ΔΝΤ η ευρωζώνη φαίνεται ότι προχωρά στο πρόγραμμα «διάσωσης» πιέζοντας την κυβέρνηση να υποχωρήσει ξανά από τις λεγόμενες «κόκκινες» γραμμές της.
Τα τελευταία χρόνια καθ’ υπόδειξη των δανειστών, έχουν ληφθεί πολλά επώδυνα νέα μέτρα ειδικά στο σκέλος της αύξησης των εσόδων, μέτρα τα οποία γιγάντωσαν την ύφεση με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι τα μέτρα αυτά δεν λήφθηκαν με γνώμονα την ουσιαστική ανάκαμψη της οικονομίας και έτσι οδήγησαν στη λήψη άλλων μέτρων καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα, που και αυτά απέτυχαν και με τη σειρά τους οδήγησαν ή και ακόμα οδηγούν στην λήψη νέων μέτρων. Αποτέλεσμα να δημιουργηθεί «πλεόνασμα» όμως με πολύ βαρύ κόστος για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις όπου ειδικά οι μικρομεσαίες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, καταγράφοντας σημαντική επιδείνωση της γενικής οικονομικής τους κατάστασης αλλά και των επιμέρους οικονομικών τους δεικτών.
Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της χώρας μας αφού πλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν πολύ ακριβά τις όποιες «επιτυχίες» στο δημοσιονομικό μέτωπο, έχουν φτάσει πλέον στα όριά τους και δεν έχουν τη δυνατότητα να υποστούν και άλλες μειώσεις στα ήδη συρρικνωμένα εισοδήματά τους.
Πρέπει κάποια στιγμή οι έχοντες την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας να συνειδητοποιήσουν ότι, οι αλλεπάλληλες αυξήσεις στην άμεση και έμμεση φορολογία που οδήγησαν σε μείωση του εισοδήματος των καταναλωτών που είχε ως αποτέλεσμα την αναπόφευκτη μείωση της κατανάλωσης, την μαζικοποίηση των φαινομένων παραβατικής συμπεριφοράς (βλέπε φοροδιαφυγή) και τη γιγάντωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, είναι πρακτικές που έχουν αποτύχει παταγωδώς, είναι πρακτικές που ανατροφοδοτούν την ύφεση και δεν πρέπει να επαναληφθούν εφόσον ο στόχος είναι η επιστροφή της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Πρέπει λοιπόν οι κυβερνώντες να πληροφορήσουν στους δανειστές - δυνάστες της χώρας ότι η επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης δεν μπορεί να γίνει όσο ξεζουμίζονται νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τις συνεχείς φορολογικές και τώρα και ασφαλιστικές επιδρομές. Μόνο με ένα άλλο πακέτο μέτρων υπάρχει περίπτωση ανάκαμψης και στη συνέχεια ανάπτυξης της οικονομίας, ένα πακέτο μέτρων που θα περιέχει την επίσπευση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τη μείωση των συντελεστών στην άμεση και την έμμεση φορολογία, την ενίσχυση της ρευστότητας και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, ειδικά της μικρομεσαίας η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό φορολογικό και ασφαλιστικό διωγμό.
Για να προχωρήσει όμως ένα τέτοιου είδους πακέτο μέτρων απαιτείται θέληση και αποφασιστικότητα, δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια η θέληση εκφράζεται μόνο με λόγια και η αποφασιστικότητα εξαντλείται σε στερεότυπα «ανάπτυξης» τα οποία όχι απλά έχουν αποτύχει αλλά ευθύνονται για τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: