Πως οι εισφορές "πνίγουν" τους επαγγελματίες και τα μπλοκάκια
Για 1000 ευρώ μικτής αμοιβής, θα παρακρατηθούν και 200 ευρώ για την παρακράτηση φόρου και 269,5 ευρώ για τις ασφαλιστικές εισφορές.
| upd:
Στο τέλος του μήνα, ο συνεργάτης θα πρέπει να κόψει το δελτίο παροχής υπηρεσιών στον εργοδότη του για να αμειφθεί για τις υπηρεσίες που προσέφερε κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου. Ότι ήξερε μέχρι τώρα, θα πρέπει να το ξεχάσει.
Ακόμη και αυτή καθ’ αυτή τη σχέση εργασίας με τον εργοδότη μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ειδικά αν ζητήσει να ασκήσει τα δικαιώματα που –θεωρητικά τουλάχιστον- του δίνει ο νόμος: να ζητήσει από τον εργοδότη να του πληρώσει τα δύο τρίτα των ασφαλιστικών εισφορών που του αντιστοιχούν.
Τον περασμένο Μάιο, ο Γιώργος Κατρούγκαλος πέρασε στον νέο ασφαλιστικό νόμο μια διάταξη για να «χρυσώσει» το χάπι στους «μπλοκάκηδες»: εργαζόμενους χωρίς πλήρη εργασιακά δικαιώματα που για να εισπράξουν την αμοιβή τους πρέπει να εκδώσουν δελτίο παροχής υπηρεσιών. Μέχρι τώρα, οι εργαζόμενοι αυτοί πλήρωναν ένα συγκεκριμένο ποσό στον ΟΑΕΕ και παρακράτηση φόρου 20% (την οποία έπαιρναν πίσω σε μεγάλο βαθμό κατά την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης).
Τι θα γίνει από το τέλος του μήνα;
Εργαζόμενοι με μπλοκάκι που θα έχουν έως και δύο εργοδότες, θα πρέπει να δεχτούν η παρακράτηση των ασφαλιστικών εισφορών να γίνει απευθείας από την αμοιβή τους. Έτσι, για 1000 ευρώ μικτής αμοιβής, θα παρακρατηθούν και 200 ευρώ για την παρακράτηση φόρου και 269,5 ευρώ για τις ασφαλιστικές εισφορές.
Θα πληρώνει ο εργοδότης ένα μέρος από αυτές τις εισφορές; Μόνο αν ο εργαζόμενος γράψει τη σχετική απαίτηση πάνω στο μπλοκάκι του και αν ο εργοδότης δεχτεί να συμπεριλάβει τον συνεργάτη του στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση κάτι που θα του κοστίσει σε ασφαλιστικές εισφορές (σ.σ καθώς ο εργοδότης που θα δηλώσει εργαζόμενο με μπλοκάκι στην ΑΠΔ θα πρέπει και να του πληρώσει τα δύο τρίτα των ασφαλιστικών του εισφορών).
Το τι θα γίνει από την επόμενη εβδομάδα στην πράξη είναι ένα άλλο θέμα. Ποιος εργαζόμενος θα γράψει την σχετική ένδειξη στο μπλοκάκι αν δεν έχει εξασφαλίσει τη συγκατάθεση του εργοδότη του; Ποιος θα παραπέμψει τον εργοδότη στο Ασφαλιστικό Ταμείο όπως αναφέρει η εγκύκλιος προκειμένου να αντιμετωπίσει και τα ενδεχόμενα διαφωνιών; Είναι προφανές ότι το υπουργείο Εργασίας πέταξε την καυτή πατάτα στον πιο αδύναμο κρίκο και τώρα οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που θα βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά.
Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση που θα έχουν να αντιμετωπίσουν είναι η εξής:
1. Αν δεν τα βρουν με τον εργοδότη ή αν δεν ζητήσουν από τον εργοδότη να τους καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές, θα πρέπει να πληρώνουν από μόνοι τους. Πόσα; Κάθε μήνα θα καταβάλλουν το 2,245% του ετήσιου εισοδήματος ως ασφαλιστικές εισφορές (σ.σ είναι το ένα δωδέκατο του συντελεστή υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών που φτάνει στο 26,95% για βασική σύνταξη και υγεία). Το ποσό αυτό, μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 1000 ευρώ. Και αν δεν υπήρχε εισόδημα το 2015, τότε θα καταβάλλεται το ελάχιστο ποσό των 158 ευρώ
2. Βάσει των αποδοχών του 2015 (στη συνέχεια θα γίνει εκκαθάριση βάσει των εισοδημάτων του 2016) θα υπολογιστούν οι ασφαλιστικές εισφορές και για τους μισθωτούς που ενισχύουν το εισόδημά τους και με αποδοχές από «μπλοκάκι». Η μόνη διαφορά γι’ αυτούς είναι ότι δεν υπάρχει ελάχιστο ποσό.
3. Μέσα σε έναν χρόνο, ο ίδιος εργαζόμενος μπορεί να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές πότε ως μισθωτός και πότε ως ελεύθερος επαγγελματίας. Δηλαδή, πότε θα ζητάει εισφορές από τους εργοδότες του και πότε όχι.
Με ένα τέτοιο πολύπλοκο σύστημα, το υπουργείο Εργασίας θέτει σε κίνδυνο τις εργασιακές σχέσεις χιλιάδων απασχολούμενων. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορά στην εξάλειψη θέσεων μισθωτής απασχόλησης. Από χθες που εκδόθηκε η εγκύκλιος, έχει ανοίξει μια τεράστια «κερκόπορτα»: οι εργοδότες να αντικαθιστούν μισθωτούς (για τους οποίους πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές 41%) με μπλοκάκηδες οι οποίοι έχουν εισφορές 26,5%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου