Τι σημαίνουν για αφορολόγητο - συντάξεις τα μέτρα των 3,6 δισ.
Η πλήρης συμφωνία, θεωρείται πλέον εξαιρετικά δύσκολη αν όχι αδύνατη μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
| upd:
Στην ελληνική πλευρά βρίσκεται το «μπαλάκι» για την προώθηση των διαπραγματεύσεων μετά τις επαφές Τσακαλώτου-Χουλιαράκη στις Βρυξέλλες με τον Γερούν Νταισεμπλουμ και τους εκπροσώπους των θεσμών. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση –ύστερα από τις «συλλογικές διαδικασίες» στις οποίες αναφέρθηκε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών- θα πρέπει να απαντήσει αν αποδέχεται την προκαταβολική θεσμοθέτηση μέτρων καθώς αυτή η απάντηση θα ανοίξει και τον δρόμο για την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα.
Η απάντηση δεν είναι εύκολη καθώς η κυβέρνηση πρέπει να μετακινηθεί από το «ούτε ένα ευρώ μέτρα μετά το 2018» στο «λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα έως και 3,6 δις. ευρώ για να εξασφαλίσουμε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κέντρικής Τράπεζας και την προοπτική λήψης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη διευθέτηση του χρέους».
Η δυσκολία φάνηκε και στις δηλώσεις αλλά και στις διαρροές που έγιναν μετά τις συναντήσεις στις Βρυξέλλες. Ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup μιλούσε για σαφή πρόοδο και για προοπτική επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα μέσα στην εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε, κυβερνητικοί παράγοντες δεν έκρυβαν την απογοήτευσή τους για το περιεχόμενο του «πακέτου» που καλείται να νομοθετήσει η Ελλάδα έως και προληπτικά.
Για να συγκεντρωθούν 3,6 δις. ευρώ θα πρέπει:
1. Να μειωθεί η έκπτωση φόρου από τα 1900 ευρώ που είναι σήμερα στα 1300 ευρώ κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι εργαζόμενος με μισθό 600 ευρώ τον μήνα, θα χάσει έναν ολόκληρο μισθό
2. Να περιοριστεί αισθητά η προσωπική διαφορά στους σημερινούς συνταξιούχους κάτι που θα επιφέρει μείωση εισοδήματος ακόμη και άνω του 15-20%. Ειδικά για τους συνταξιούχους το χτύπημα θα είναι διπλό καθώς εκτός από τη μείωση του εισοδήματος θα υποστούν ζημιά και από τον περιορισμό της έκπτωσης φόρου.
Εκτός από το να στρέφει τα πυρά της ειδικά κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η ελληνική πλευρά δεν έχει επιβεβαιώσει ποιο είναι το περιεχόμενο του «πακέτου» που καλείται να περάσει από τη Βουλή. Η συμβιβαστική πρόταση που φέρεται να συζητήθηκε την Παρασκευή, προβλέπει τον «τεμαχισμό» των μέτρων αλλά και την θέσπιση αντισταθμιστικών μέτρων σε μια προσπάθεια να πειστεί όχι τόσο η κοινή γνώμη όσο η… κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.
Έτσι, από το σύνολο των μέτρων ύψους 3,6 δις. ευρώ, ζητείται η «εδώ και τώρα» νομοθέτηση του μισού πακέτου με τη λογική της ψήφισης συγκεκριμένων μέτρων. Για το υπόλοιπο πακέτο, γίνεται δεκτός ο «εξειδικευμένος κόφτης» που ήθελε να περάσει και η ελληνική πλευρά ενώ γίνεται επίσης δεκτό ότι σε περίπτωση υπέρβασης των πλεονασμάτων, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί αυτομάτως να προχωρήσει σε μειώσεις φορολογικών συντελεστών ειδικά στον ΕΝΦΙΑ και στον ΦΠΑ.
Ουσιαστικά, η ελληνική πλευρά έχει δύο 24ωρα στη διάθεσή της για να απαντήσει αν θέλει να προλάβει το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Η πλήρης συμφωνία, θεωρείται πλέον εξαιρετικά δύσκολη αν όχι αδύνατη μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία καθώς απαιτούμενη προϋπόθεση είναι το stuff level agreement που συντάσσει το κουαρτέτο. Ανοικτό όμως είναι το ενδεχόμενο έκτακτου Eurogroup πριν τις Ολλανδικές εκλογές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου