Του Σπύρου Δημητρέλη
Ήταν στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου όταν φούντωσαν οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα πως επίκειται νέα και μεγάλη μείωση του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους καθώς οι υπόλοιποι φορολογούμενοι το είχαν χάσει προ πολλού.
Οι "διαψεύσεις" έπεσαν βροχή από την κυβέρνηση. Μόνο που όπως πιστοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης με την ολοκλήρωση του Eurogroup της Μάλτας η αξία των διαψεύσεων αυτών ήταν μηδενική. Η κυβέρνηση δέχτηκε τη μεγάλη μείωση του αφορολόγητου ορίου που απαιτούσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως μέτρο για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης αλλά και την εξασφάλιση πρωτογενών πλεονασμάτων 3.5% του ΑΕΠ για τουλάχιστον τρία χρόνια μετά το 2018.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η μείωση θα είναι μεγάλη καθώς θα πρέπει να εξασφαλιστούν πρόσθετα φορολογικά έσοδα της τάξης τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ ετησίως. Για να γίνει αυτό η έκπτωση φόρου από 1.900 έως 2.100 ευρώ που είναι σήμερα θα μειωθεί ακόμη και στα 1.200 ευρώ προκαλώντας μια επιβάρυνση σε εκατομμύρια φορολογούμενους που μπορεί να φθάσει ακόμη και στα 700 ευρώ ετησίως ή 58 ευρώ μηνιαίως. Με τη μείωση της έκπτωσης φόρου το αφορολόγητο όριο θα μειωθεί από 8.636 έως 9.545 ευρώ που είναι σήμερα ακόμη και σε 5.454 ευρώ.
Η επιβάρυνση αυτή συμφωνήθηκε να έρθει από το 2020. Ωστόσο, μόνο σίγουρο δεν είναι ότι θα καθυστερήσει τα επόμενα δυόμιση χρόνια για να εφαρμοστεί. Η συμφωνία προβλέπει ξεκάθαρα  ότι στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι το 2019 δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, τότε η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα έρθει έναν χρόνο νωρίτερα, το 2019.
Και ενώ η μείωση του αφορολόγητου ορίου το αργότερο έως το 2020 είναι δεδομένη, δεν είναι δεδομένη η ενεργοποίηση των αντιμέτρων της λιτότητας. Η κυβέρνηση και οι θεσμοί συμφώνησαν στο πεδίο της φορολογίας να θεσπιστούν αντίμετρα της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ που θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2020 αν και εφόσον προκύψει ότι από τη μείωση του αφορολόγητου επιτυγχάνεται υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου για πλεόνασμα 3,5%. Στο πακέτο των φορολογικών αντιμέτρων περιλήφθηκε η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας των μισθωτών και συνταξιούχων από το 22% στο 20%, η μείωση του συνολικού εισπρακτικού αποτελέσματος του ΕΝΦΙΑ κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ (από 3,3 δις σε 3,1 δις ευρώ) καθώς και η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 29% στο 26%.


Τι λέει το Μαξίμου για τα αποτελέσματα του Eurogroup

Τι λέει το Μαξίμου για τα αποτελέσματα του Eurogroup

Επετεύχθη ο στόχος για μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων και αντιμέτρων για το 2019 και το 2020, σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης αναφορικά με την καταρχήν συμφωνία που υπήρξε στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα.
Όπως αναφέρουν, στα εργασιακά συμφωνήθηκε η επαναφορά στην ευρωπαϊκή κανονικότητα με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις από τον Σεπτέμβριο του 2018, τόσο με την αρχή της επεκτασιμότητας όσο και με αυτή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Υπογραμμίζουν ότι αποκρούστηκαν: λοκ άουτ και αύξηση ορίου ομαδικών απολύσεων.
Οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως «τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2016 καθώς και οι συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε κορυφαίο επίπεδο, συνέβαλαν καθοριστικά στο να βρεθεί κοινό έδαφος και λύση στο Eurogroup».
Υπογραμμίζουν ακόμη ότι στην τελική συμφωνία θα περιλαμβάνεται πακέτο θετικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ που θα αφορούν στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, καθώς και σειρά αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ και τη φορολογία εισοδήματος.

#Μαξίμου #Eurogroup

ΔΝΤ: Καλές οι προοπτικές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

ΔΝΤ: Καλές οι προοπτικές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Καλές προοπτικές για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που αφορούν στα ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα κατά την αποστολή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα «βλέπει» το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του εκπροσώπου του, Τζέρι Ράις «υπάρχουν καλές προοπτικές για να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διαβουλεύσεις για τα εκκρεμή θέματα της δεύτερης αξιολόγησης».
Επανέλαβε πως έχει ήδη γίνει σημαντική πρόοδος, ενώ υπογράμμισε πως η συμφωνία επί των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να ακολουθηθεί από μια συζήτηση με τις χώρες της Ευρωζώνης, ώστε να διασφαλιστούν οι διαβεβαιώσεις για μία αξιόπιστη στρατηγική αποκατάστασης της βιωσιμότητας του χρέους».
Ακολούθως, καταλήγει, η συνολική συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στο εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.