Λαγκάρντ: Θα χρειαστεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στο τέλος του προγράμματος
02:08 μμ, Τετάρτη 12 Απρ 2017
Οικονομία
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ σημείωσε σε ομιλία της στη βιβλιοθήκη του Solvey στις Βρυξέλλες, πως προς το παρόν το ΔΝΤ έχει συμφωνήσει με την Ελλάδα παραμετρικά μέτρα για τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών και πως τώρα θα πρέπει να καθοριστούν μια σειρά από λεπτομέρειες (για τη συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού).
Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε πως μετά θα πρέπει να γίνει ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και ότι η αναδιάρθρωση θα χρειαστεί στο τέλος του προγράμματος.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι "τα μέτρα και οι τεχνικές που θα χρησιμοποιηθούν στην αναδιάρθρωση θα πρέπει να είναι κατανοητές στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου".
Επιπλέον, δήλωσε σε σχέση με τα μέτρα πως “το ΔΝΤ δεν ζητεί τίποτε παραπάνω από ό,τι συμφωνήθηκε το 2016 σε σχέση με το συνταξιοδοτικό”.
Είπε πως τα μέτρα συμφωνήθηκαν με ρήτρα ανάπτυξης για το πότε θα εφαρμοστούν και τόνισε ότι η μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα θα συμβάλει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Τέλος, σημείωσε ότι “για την Ελλάδα θα ήθελα να πω ότι νικήσαμε και όλοι θα ήθελαν να το κάνουν, όμως, πρώτα πρέπει να το κάνουν οι ίδιοι οι Έλληνες" και κατέληξε με ειδική αναφορά “στα νούμερα της ανεργίας των μεταναστών”.
Πηγή: real.gr
Λαγκάρντ: Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας κινδυνεύει από τη δαμόκλειο σπάθη του προστατευτισμού
02:16 μμ, Τετάρτη 12 Απρ 2017
Οικονομία
H ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αποκτά δυναμική, αλλά θα μπορούσε να περιορισθεί από τη «δαμόκλειο σπάθη του προστατευτισμού» που απειλεί σήμερα το παγκόσμιο εμπόριο, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
Μιλώντας πριν από τις συνόδους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, η Λαγκάρντ κάλεσε τις χώρες να ενισχύσουν τη μεταπολεμική αρχιτεκτονική για το ελεύθερο εμπόριο, συνεργαζόμενες πολυμερώς για την επίλυση εμπορικών ζητημάτων, όπως ο περιορισμός των υπερβολικών εξωτερικών ανισορροπιών. Στη γραπτή ομιλία της δεν αναφέρθηκε ειδικά στην εμπορική ατζέντα "πρώτα η Αμερική» του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία αποσκοπεί στον περιορισμό των εισαγωγών στη χώρα. Σημείωσε, όμως, ότι ο περιορισμός του εμπορίου θα είναι ένας «αυτοτραυματισμός» που θα αποδιαρθρώσει τις εφοδιαστικές αλυσίδες και θα αυξήσει τις τιμές των ενδιάμεσων και καταναλωτικών προϊόντων, πλήττοντας περισσότερο τους φτωχούς.
Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, είπε η Λαγκάρντ, η παγκόσμια οικονομία «είναι ανέμελη», με το Ταμείο να ετοιμάζεται να ανακοινώσει στις 18 Απριλίου τις νέες εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη. «Τα καλά νέα είναι ότι, μετά από έξι χρόνια απογοητευτικής ανάπτυξης, η παγκόσμια οικονομία αποκτά δυναμική, καθώς μία κυκλική ανάκαμψη διατηρεί την προοπτική για περισσότερες θέσεις εργασίας, υψηλότερα εισοδήματα και μεγαλύτερη ευημερία στο μέλλον». Οι προοπτικές, πρόσθεσε, είναι καλύτερες για τις αναπτυγμένες οικονομίες, όπου η μεταποιητική δραστηριότητα είναι ισχυρότερη, καθώς και για τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι οποίες θα συνεισφέρουν περισσότερο από τα τρία τέταρτα της αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ φέτος. Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και των πρώτων υλών έχουν βοηθήσει πολλούς εξαγωγείς πρώτων υλών, αλλά τα έσοδά τους θα παραμείνουν χαμηλότερα σε σχέση με τα χρόνια της μεγάλης ανόδου.
«Ταυτόχρονα», συνέχισε η Λαγκάρντ, «υπάρχουν σαφείς καθοδικοί κίνδυνοι: η πολιτική αβεβαιότητα, περιλαμβανομένης αυτής στην Ευρώπη, η δαμόκλειος σπάθη του προστατευτισμού που επικρέμαται πάνω από το παγκόσμιο εμπόριο και οι πιο σφιχτές χρηματοπιστωτικές συνθήκες διεθνώς, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν άτακτες εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες». Επανέλαβε την έκκλησή της να χρησιμοποιούν οι χώρες τη δημοσιονομική και τη νομισματική πολιτική για να ενισχύσουν τη ζήτηση και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να κάνουν τις οικονομίες πιο αποδοτικές.
Εξέφρασε, επίσης, ανησυχία για τη χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας και ζήτησε περισσότερες επενδύσεις σε έρευνα. Η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι το εμπόριο προωθεί την αποδοτικότητα και την καινοτομία, επικαλούμενη μία έρευνα του Ταμείου που πρόκειται να δημοσιευθεί και η οποία εκτιμά ότι το 10% της συνολικής αύξησης της παραγωγικότητας στις αναπτυγμένες οικονομίες, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έως τα μέσα της δεκαετίας του 2000, οφείλεται στην ενσωμάτωση της Κίνας στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα. Οι κυβερνήσεις πρέπει, επίσης, να βρουν καλύτερους τρόπους για να βοηθούν τους εργαζόμενους που χάνουν τις θέσεις εργασίας τους λόγω της τεχνολογίας και του εμπορίου, σημείωσε η Λαγκάρντ. «Δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα. Γνωρίζουμε, όμως, ότι η μεγαλύτερη έμφαση στην επανεκπαίδευση και την επαγγελματική εκπαίδευση, στη βοήθεια αναζήτησης εργασίας και στη στήριξη για μετεγκατάσταση μπορεί να βοηθήσει όσους επηρεάζονται από την αναστάτωση της αγοράς εργασίας».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Μοσκοβισί: Χρειαζόμαστε το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
δημοσιεύθηκε: 12/04/2017 17:48
«Πετύχαμε μια καλή συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της Μάλτας» τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, μιλώντας στο Bloomberg χαρακτήρισε καλή τη συμφωνία για την Ελλάδα και εξέφρασε την πεποίθησή του πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Χρειαζόμαστε το Ταμείο» είπε χαρακτηριστικά ο Πιέρ Μοσκοβισί. Ο ίδιος έκανε εκτενή αναφορά και στις γαλλικές εκλογές για τις οποίες είπε «πως αισθάνομαι ανήσυχος λόγω της ανόδου της Μαρί Λεπέν, αλλά ταυτόχρονα δεν ανησυχώ κιόλας».
Εξήγησε πως από τη μία πλευρά ανησυχεί το ότι δείχνει να περνά στον δεύτερο γύρο των εκλογών, βάσει των δημοσκοπήσεων, η Μαρίν Λεπέν, αλλά από την άλλη θεωρεί πως στις κάλπες ο λαός θα αποδοκιμάσει την ακροδεξιά.
Ο Πιέρ Μοσκοβισί υποστήριξε ακόμη ότι η αύξηση του λαϊκισμού οφείλεται εν μέρει και στην παγκοσμιοποίηση, καθώς πολλοί άνθρωποι ένιωσαν ότι χάνουν κεκτημένα μέσα σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον. Τόνισε επίσης, πως η οικονομική πολιτική στην Ευρώπη πρέπει να γίνει ακόμη πιο ισχυρή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου