Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Σαπέν: Αναγκαία μια συνολική συμφωνία με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Σαπέν: Αναγκαία μια συνολική συμφωνία με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Σαπέν: Αναγκαία μια συνολική συμφωνία με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Αναγκαία χαρακτήρισε ο Μισέλ Σαπέν τη συμφωνία με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο περιθώριο του Ecofin στη Βαλέτα της Μάλτας τόνισε πως «αν δεν υπάρξει συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, οι αγορές δεν θα ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα και δε θα είναι δυνατή η επιστροφή της χώρας στις αγορές».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πρέπει να επιτευχθεί μια «συνολική συμφωνία» με το ΔΝΤ για το θέμα του χρέους και «να προετοιμάσουμε την Ελλάδα για την επιστροφή στις αγορές στα μέσα του 2018». Ο ίδιος χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» την καταρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε στο χθεσινό Eurogroup.
Τέλος, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα επιτύχει το 2018 και τα επόμενα χρόνια τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, αλλά ξεκαθάρισε ότι ακόμα και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ληφθούν τα περιοριστικά μέτρα το 2019 και το 2020.
Τόνισε ωστόσο ότι εφόσον η Ελλάδα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, θα έχει τη δυνατότητα να λάβει παράλληλα με τα περιοριστικά μέτρα και «στοχευμένα κοινωνικά μέτρα».

#Σαπέν #Ελλάδα #χρέος #ΔΝΤ

Σόιμπλε: Είμαστε σε σωστό δρόμο αλλά έχουμε ακόμα δουλειά

09:29 πμ, Σάββατο 08 Απρ 2017
Πολιτικά υπάρχει συμφωνία στα βασικά σημεία, αλλά πρέπει να γίνει δουλειά στις τεχνικές λεπτομέρειες, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν ακόμη κάποιες διαφορές στο πώς βλέπουν την ελληνική οικονομική ανάπτυξη το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί, κάτι που οδηγεί σε αντικρουόμενα στοιχεία» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Deutsche Welle και πρόσθεσε:
Σόιμπλε: Είμαστε σε σωστό δρόμο αλλά έχουμε ακόμα δουλειά
«Στο παρελθόν, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ήταν πάντα πολύ απαισιόδοξες, αλλά ελπίζω ότι οι θεσμοί θα βρουν μία λύση το ταχύτερο δυνατό, η οποία θα είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης. Πιστεύω, ή τουλάχιστον ελπίζω, ότι δεν θα χρειαστεί να ανοίξουν ξανά οι πολιτικές συζητήσεις».
Αναφερόμενος στην συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι «είναι μέρος του προγράμματος, διαφορετικά εμείς και άλλες χώρες μέλη θα πρέπει να ζητήσουμε από τα κοινοβούλια μας την εντολή που θα μας επιτρέπει να διαπραγματευτούμε ένα πρόγραμμα χωρίς του ΔΝΤ. Αυτό θα είναι παράλογο και δεν θα μπορεί να λειτουργήσει».
Σχετικά με την αποπληρωμή του χρέους ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «είναι διαφορετικά ποσά και μέθοδοι υπολογισμού. Όταν προσπαθείς να υπολογίσεις πώς θα αναπτυχθούν τα επίπεδα του χρέους ως το 2070 αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικούς υπολογισμούς. Όμως, αυτά δεν λύνουν τα προβλήματα αυτή τη στιγμή, έτσι κι αλλιώς. Πρώτα πρέπει να διακρίνουμε τι μπορεί και πρέπει να κάνει η Ελλάδα πολιτικά. Και ελπίζω ότι οι θεσμοί θα βρουν μία τεχνική λύση».
Κληθείς να σχολιάσει την εκτίμηση ότι εκείνος έβαζε «φρένο» στη λύση ο κ. Σόιμπλε ανέφερε: «Το πόδι μου δεν ήταν ποτέ στο φρένο. Όπως έχετε δει κατά τις συζητήσεις, τα πολιτικά ερωτήματα- αυτά που αφορούν τους υπουργούς- δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα».
Ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης απάντησε ότι «όχι, το νόημα αυτού του προγράμματος είναι να ανακτήσει η Ελλάδα την πρόσβαση στις αγορές, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις όπως οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ: δανειζόμενη από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Για αυτό ακριβώς η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να είναι σε βιώσιμη πορεία».
Πηγή: Deutsche Welle


ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 2019 ΚΑΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2020

Ντάισελμπλουμ: Έχουμε συμφωνία, λύθηκαν τα μεγάλα ζητήματα, επιστρέφουν στην Αθήνα οι θεσμοί

Την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό προανήγγειλε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup της Μάλτας ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος και επιτεύχθηκε συμφωνία για ένα πακέτο μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ.

  • ΕΘΝΟΣ On Line
  • 13:05, 7/4 , ενημερώθηκε

Ντάισελμπλουμ: Έχουμε συμφωνία, λύθηκαν τα μεγάλα ζητήματα, επιστρέφουν στην Αθήνα οι θεσμοί
Την επίτευξη συμφωνίας στα βασικά σημεία ενός πακέτου μεγάλων μεταρρυθμίσεων ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Βαλέτα της Μάλτας.
«Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο από το προηγούμενο Eurogroup του Μαρτίου» υπογράμμισε ενώ πρόσθεσε πως οι εντατικές διαπραγματεύσεις της προηγούμενης εβδομάδας απέδωσαν καρπούς. Ο ίδιος ανέφερε πως η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα θα γίνει «το συντομότερο δυνατό» προκειμένου να επιτευχθεί μια πλήρης συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής, ωστόσο, υπογράμμισε πως δεν υπάρχει κανένα «πολιτικό» εμπόδιο, αλλά η ακριβής ημερομηνία επιστροφής των θεσμών εξαρτάται από κάποια πρακτικά ζητήματα.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα στα βασικά σημεία, ο πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε πως περιλαμβάνει το μέγεθος και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, ενώ τις τεχνικές λεπτομέρειες θα πρέπει να τις συμφωνήσουν οι θεσμοί στην αποστολή τους στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, το γενικότερο μεταρρυθμιστικό πακέτο θα αφορά παρεμβάσεις ύψους 1% του ΑΕΠ στο συνταξιοδοτικό το 2019 και 1% στο φόρο εισοδήματος το 2020, ενώ παράλληλα θα εφαρμοστούν με το ίδιο χρονοδιάγραμμα τα αντισταθμιστικά, θετικά μέτρα αντίστοιχου ύψους, εφόσον υπάρχει διαθέσιμος «δημοσιονομικός χώρος».
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ κάλεσε επίσης τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη μιας «πλήρους συμφωνίας» σε τεχνικό επίπεδο, το συντομότερο δυνατό. Αυτή η συμφωνία επανέλαβε θα επιτρέψει στο Eurogroup να προχωρήσει στη συζήτηση για τους δημοσιονομικούς στόχους μετά το τέλος του προγράμματος καθώς για τη βιωσιμότητα του χρέους, προκειμένου να επιτευχθεί η «συνολική πολιτική συμφωνία», την οποία χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» για την Ελλάδα. Ο ίδιος υπογράμμισε πως η σημερινή απόφαση θα μπορέσει να «επιταχύνει» τις διαδικασίες προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ερωτηθείς εάν η συμφωνία περιλαμβάνει το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν τα συμφωνημένα μέτρα νωρίτερα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως η τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 είναι η «πλέον σημαντική» καθώς ανάλογα με τις επιδόσεις της οικονομίας και το κατά πόσο θα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, θα κρίνει τελικά το πότε και πως θα εφαρμοστεί το σύνολο των μέτρων, των θετικών συμπεριλαμβανομένων.
Καταλήγοντας, ανέφερε πως η "φιλοδοξία" του είναι να έχει επιτευχθεί η συνολική πολιτική συμφωνία πολύ πριν το καλοκαίρι, επισημαίνοντας πως οι όποιες καθυστέρησεις επηρεάζουν αρνητικά την ελληνική οικονομία, καθώς "χάνεται" το θετικό "μόμεντουμ" που είχε τους τελευταίους μήνες.
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί τόνισε πως η συμφωνία επί της αρχής ήρθε μετά από μήνες «δύσκολων διαπραγματεύσεων» και την εντατικοποίησή τους τις τελευταίες εβδομάδες, μέρες και ώρες. Χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή «ισορροπημένη» καθώς πέρα από την επιπλέον δημοσιονομική προσπάθεια που καλείται να κάνει η Ελλάδα το 2019 και το 2020, υπάρχει η προοπτική ενός πακέτου αντισταθμιστικών μέτρων που είναι σημαντικό για τη στήριξη των κοινωνικών ομάδων που έχουν χτυπηθεί από την κρίση.
Την άποψη ότι μια τεχνική συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι αναγκαία πολύ σύντομα εξέφρασε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ. Ο ίδιος ανέφερε πως σε αυτή τη βάση θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για μια νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους και τα σχετικά μέτρα για την ελάφρυνσή του τις επόμενες εβδομάδες. Ο Μπ. Κερέ τόνισε επίσης την ανάγκη να ληφθούν γρήγορα τα προαπαιτούμενα από την ελληνική πλευρά, επισημαίνοντας πως η αβεβαιότητα επηρεάζει την οικονομία. «Τώρα είναι η ώρα να διανύσουμε το τελευταίο μίλι» τόνισε ο Μπ. Κερέ.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ χαιρέτισε επίσης τη σημερινή συμφωνία, σημειώνοντας πως πλέον βρισκόμαστε «σε καλό δρόμο» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο Κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε επίσης στις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ένα «αξιοσημείωτο επίτευγμα».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Σαπέν: Αναγκαία μια συνολική συμφωνία για το χρέος με το ΔΝΤ

Σαπέν: Αναγκαία μια συνολική συμφωνία για το χρέος με το ΔΝΤ
Την άποψη ότι είναι αναγκαία μια συμφωνία με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο περιθώριο του Ecofin στη Βαλέτα της Μάλτας.
«Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, οι αγορές δεν θα ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα και δε θα είναι δυνατή η επιστροφή της χώρας στις αγορές», δήλωσε ο Μ. Σαπέν, προσθέτοντας ότι πρέπει να επιτευχθεί μια «συνολική συμφωνία» με το ΔΝΤ για το θέμα του χρέους και «να προετοιμάσουμε την Ελλάδα για την επιστροφή στις αγορές στα μέσα του 2018». Ο ίδιος χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» την καταρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε στο χθεσινό Eurogroup.

Τέλος, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα επιτύχει το 2018 και τα επόμενα χρόνια τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, αλλά ξεκαθάρισε ότι ακόμα και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ληφθούν τα περιοριστικά μέτρα το 2019 και το 2020. Τόνισε ωστόσο ότι εφόσον η Ελλάδα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, θα έχει τη δυνατότητα να λάβει παράλληλα με τα περιοριστικά μέτρα και «στοχευμένα κοινωνικά μέτρα».

«ΝΑΙ» ΣΕ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 3,8 ΔΙΣ.

La Repubblica: Για την Ελλάδα έχει σχεδόν επιτευχθεί συμφωνία - Θα δοθούν 7 δισ. ευρώ

La Repubblica: Για την Ελλάδα έχει σχεδόν επιτευχθεί συμφωνία - Θα δοθούν 7 δισ. ευρώ
«Για την Ελλάδα έχει (σχεδόν) επιτευχθεί συμφωνία, θα δοθούν επτά δισεκατομμύρια ευρώ» γράφει σήμερα η εφημερίδα «La Repubblica», με αναφορά στο χθεσινό Eurogroup της Μάλτας και στο σύνολο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
«Το δράμα της ελληνικής κρίσης κάνει ένα ακόμη μικρό βήμα προς το αίσιο τέλος. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι δανειστές πέτυχαν μια συμφωνία, σε γενικές γραμμές, σε ό,τι αφορά τα κύρια θέματα της διαπραγμάτευσης, και τις επόμενες ημέρες η αντιπροσωπεία της πρώην Τρόικας θα επιστρέψει στην Αθήνα για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες και για να μπει η τελική υπογραφή», γράφει η εφημερίδα της Ρώμης.
«Ο στόχος είναι να αποδεσμευθούν οι βοήθειες επτά δισεκατομμυρίων ευρώ, που η Ελλάδα χρειάζεται για να πληρώσει τα δάνεια που λήγουν τον Ιούλιο», τονίζει ο δημοσιογράφος Έτορε Λιβίνι.
Σε σχέση με το περιεχόμενο της διαφαινόμενης συμφωνίας η «La Repubblica» εξηγεί: «Ο συμβιβασμός, όπως όλοι οι συμβιβασμοί, είναι αποτέλεσμα μιας υποχώρησης που έκαναν όλοι οι συνομιλητές: η ελληνική κυβέρνηση είπε "ναι" σε νέες περικοπές 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι μισές θα γίνουν το 2019 με την μεταρρύθμιση των συντάξεων και οι άλλες μισές το 2020, με τη μείωση του αφορολόγητου. Από τη μεριά τους, η ΕΕ, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ έδωσαν το "ελεύθερο" στον Τσίπρα να νομοθετήσει επεκτατικά μέτρα για την οικονομία, η οποία θα αναπτυχθεί περισσότερο από τις προβλέψεις. Τελευταίο εμπόδιο, η υπερψήφιση από μέρους της βουλής και οι επιλογές του ΔΝΤ, το οποίο, όμως, δείχνει να θέλει να μείνει εντός του ελληνικού προγράμματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: