Νεόδμητα ακίνητα παραμένουν κενά επί επτά χρόνια
Στο «περιθώριο» της αγοράς κατοικίας παραμένουν περί τις 80.000-90.000 νεόδμητες κατασκευές, οι οποίες ακόμη αναζητούν κατόχους. Οι πωλήσεις των εν λόγω διαμερισμάτων εξακολουθούν να κινούνται σε πολύ «ρηχά νερά», κάτι που σημαίνει ότι, αν διατηρηθεί ο σημερινός ρυθμός των πωλήσεων, θα απαιτηθούν πολλά χρόνια ακόμη έως ότου αποκατασταθεί η ισορροπία στην αγορά. Μάλιστα, για ορισμένα από τα εν λόγω ακίνητα δύσκολα μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι είναι πλέον νεόδμητα, παρότι δεν έχουν κατοικηθεί ποτέ. Αιτία το γεγονός ότι έχουν ανεγερθεί ήδη από το 2009, το 2010 ή και νωρίτερα, χωρίς έκτοτε να έχουν βρει αγοραστή, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την αιτιολόγηση των ζητούμενων τιμών από μερίδα κατασκευαστών.
Οπως τονίζει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος, τα νεόδμητα ακίνητα εξακολουθούν να έχουν πολύ υψηλότερη τιμή πώλησης, συγκριτικά με ακίνητα μεγαλύτερης ηλικίας, γεγονός που τα καθιστά λιγότερο ελκυστικά, δεδομένου άλλωστε ότι οι λιγοστοί ενδιαφερόμενοι αγοραστές, κατά κανόνα, έχουν περιορισμένη ή και μηδαμινή πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση. Ετσι, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), κατά το 2016, οι τιμές των νεόδμητων κατοικιών υποχώρησαν κατά 2,9%, έναντι πτώσης της τάξεως του 1,8% των παλαιότερων κατασκευών. Ωστόσο, στην περιοχή της Αθήνας, όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο μέρος της υπερπροσφοράς των νεόδμητων κατοικιών, η πτώση περιορίστηκε στο 2,3%, τη στιγμή που τα αντίστοιχα ακίνητα στη Θεσσαλονίκη, κατέγραψαν πτώση της τάξεως του 3,2%.
Αυτό που είναι πλέον σαφές είναι ότι οι κατασκευαστές έχουν διαφοροποιήσει τη στρατηγική τους, εν αναμονή καλύτερων ημερών για την αγορά κατοικίας. Κατ’ αρχάς, όσοι έχουν ημιτελείς οικοδομές σπεύδουν να τις ολοκληρώσουν μόνον εφόσον εξασφαλίσουν την πώληση τουλάχιστον του 50%-60% των διαμερισμάτων. Οι υπόλοιποι κατασκευαστές είτε απέχουν από την ανέγερση νέων οικοδομών είτε στρέφονται στον κλάδο της εξοχικής κατοικίας, που παρουσιάζουν πλέον μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ζήτηση από το εξωτερικό.
Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία, καθώς, όπως επισημαίνει σε πρόσφατη ανάλυσή της η Alpha Bank, παρότι τα ακίνητα είναι πλέον υποτιμημένα, το αγοραστικό ενδιαφέρον θα παραμείνει εξαιρετικά χαμηλό και τα προσεχή χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πτώση της ζήτησης τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει στην κατάρρευση των επενδύσεων σε κατοικίες, με τις σωρευτικές απώλειες της περιόδου 2008-2016 να αγγίζουν τα 23,6 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του προηγούμενου έτους οι επενδύσεις σε κατοικίες δεν ξεπέρασαν το 0,7% του ΑΕΠ (περίπου 1,3 δισ. ευρώ), έναντι 9,9% του ΑΕΠ το 2007 (25 δισ. ευρώ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου