Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Τρόμο προκαλούν πιθανές αλλαγές της τελευταίας στιγμής σε συντάξεις και αφορολόγητο

Τρόμο προκαλούν πιθανές αλλαγές της τελευταίας στιγμής σε συντάξεις και αφορολόγητο

Τρόμο προκαλούν πιθανές αλλαγές της τελευταίας στιγμής σε συντάξεις και αφορολόγητο

Τις αλλαγές των τελευταίας στιγμής για συντάξεις αφορολόγητο και ενέργεια που θα έχουν συνηθίσει σε κάθε αξιολόγηση οι δανειστές τρέμουν στο οικονομικό επιτελείο αφού μέχρι στιγμής έχουμε μόνο μια κατ αρχήν συμφωνία και ο χρόνος για να μετασχηματιστεί σε τελική τεχνική συμφωνία (Stuff Level Agreement) θα είναι λιγότερο από μια εβδομάδα.
Ως γνωστό πλέον οι ομάδες των δανειστών θα κάνουν τις διακοπές τους την Μεγάλη Εβδομάδα που διανύουμε. Στην συνέχεια θα πρέπει να περιμένουν να ολοκληρωθούν και οι εργασίες του ΔΝΤ και της παγκόσμιας Τράπεζας που ξεκινούν από την Δευτέρα του Πάσχα και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 23 του μήνα πριν επιστρέψουν στην Αθήνα μετά τις 24 του μήνα.
Με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα το οικονομικό επιτελείο θα έχει περίπου μια εβδομάδα να ολοκληρώσει μέτρα αντίμετρα και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για τις πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ που είναι ένα από τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης.
Εδώ αρχίσουν οι ανησυχίες με πρώτο θέμα τις μειώσεις των συντάξεων. Εναλλακτικά σενάρια υπάρχουν ήδη έτοιμα και ξεκινούν από μειώσεις που φτάνουν και το 35% αν αφορούν μόνο σε κύριες συντάξεις και πέφτουν στο 25% αν αφορούν και σε επικουρικές συντάξεις. 

Το πρόβλημα που μπορεί να ανακύψει είναι τα ο ΔΝΤ να μην δεχθεί την περικοπή των επικουρικών συντάξεων αφού οι επικουρικές είναι το κεφαλαιοποιητικό κομμάτι των συντάξεων και δεν χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό. 

Το πρόβλημα το οποίο προσπαθεί να λύσει το Ταμείο είναι να μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση στο ασφαλιστικό σύστημα κάτι που δεν συμβαίνει απολύτως με την ταυτόχρονη περικοπή κύριων και επικουρικών. 

Αν επιλεχθεί η λύση των περικοπών μόνο σε κύριες συντάξεις θα πρέπει είτε οι συντάξεις πάνω από τα 1.000 ευρώ να υποστούν πολύ μεγάλες περικοπές ή η μείωση να μοιραστεί και σε συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ με γνώμονα να διασωθούν μόνο οι συντάξεις της τάξης των 500 -550 ευρώ.
Το δεύτερο άγχος είναι η μείωση του αφορολόγητου το 2020. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα καταφέρει το οικονομικό επιτελείο να επιβάλλει η μείωση στα 5.600 ευρώ από τα 8.636 ευρώ που είναι σήμερα για άγαμους και συνταξιούχους και τα 5.900 από 9100 που είναι σήμερα για οικογένειες με παιδιά για τα εισοδήματα του 2020. 

Αν οι δανειστές επιλέξουν την μείωση του αφορολόγητου να ισχύσει τελικά από την 1 Ιανουαρίου του 2020 αλλά για τα εισοδήματα του 2019 θα έχουμε μια de facto εφαρμογή του συνόλου των μέτρων από το 2019 καθώς η αυξημένη παρακράτηση φόρου θα ισχύσει από 1/1/2019 για να συμψηφιστεί με τις δηλώσεις του 2020.
Τέλος, παρότι το θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας έχει επίσης σκοτεινά σημεία που θα πρέπει να φωτιστούν σε χρόνο ρεκόρ. 

Σε αυτά περιλαμβάνονται χρονοδιάγραμμα για πώληση μονάδων εργασιακό καθεστώς των εργαζόμενων που θα μεταβιβαστούν μαζί με τις μονάδες σε ιδιώτες η διαχείριση του λιγνίτη που μέχρι πρότινος ήταν μονοπώλιο της ΔΕΗ.
Στην συνέχεια θα πρέπει όλα αυτά να γίνουν νομοσχέδια που θα ψηφιστούν πριν από το τέλος του μήνα ώστε να υπάρχει το περιθώριο για ένα έκτακτο Eurogroup το αργότερο μέχρι και τις αρχές Μαΐου που θα κλείσει οριστικά την δεύτερη αξιολόγηση μαζί με τα πρόσθετα μέτρα για την διετία 2019 -2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια: