Τρίτη 11 Απριλίου 2017

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ, ΑΛΛΑ... JP Morgan: Το καλό, το κακό και το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ, ΑΛΛΑ...

JP Morgan: Το καλό, το κακό και το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα

JP Morgan: Το καλό, το κακό και το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα
Η απόφαση της Ευρωομάδας (Eurogroup) της περασμένης Παρασκευής φαίνεται ότι ξεκαθαρίζει τα περισσότερα από τα εμπόδια, που καθυστέρησαν τις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, και παραπέμπει σε μία επιταχυνόμενη θετική λύση του αδιεξόδου, αναφέρει ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός οίκος JP Morgan, σε έκθεσή του.
Το κεντρικό σενάριο του οίκου προβλέπει ότι το επόμενο βήμα θα είναι η επιστροφή των τεχνικών ομάδων στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών που θα στηρίξουν τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement-SLA). «Εάν είμαστε σωστοί», προσθέτει ο οίκος, τις επόμενες λίγες εβδομάδες θα υπάρχει μεγάλη πρόοδος, με την εξής χρονολογική σειρά: Υπογραφή της SLA, ψήφιση στην ελληνική Βουλή των συμφωνηθέντων μέτρων και, τελικά, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης με διασφάλιση των μελλοντικών εκταμιεύσεων και περισσότερες λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του χρέους.
Στο σενάριο αυτό, προσθέτει η JP Morgan, αναμένουμε επίσης ότι η Ελλάδα θα γίνει επιλέξιμη από την ΕΚΤ για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το καλοκαίρι. «Δίνουμε πιθανότητα 85% σε αυτή την εξέλιξη. Αυτή είναι το πιο θετικό αποτέλεσμα για την αγορά των ελληνικών ομολόγων και αναμένουμε ότι τα 10ετή ελληνικά ομόλογα θα έχουν επίπεδα τιμών/απόδοσης περί τα 85 ευρώ/5,5-6% με το σενάριο αυτό», σημειώνεται.
Στο κακό σενάριο, στο οποίο δίνει πιθανότητες 12%, οι συνομιλίες θα συνεχισθούν και η συμφωνία θα επιτευχθεί κοντά στη μεγάλη αποπληρωμή ομολόγων του Ιουλίου.
Αυτό μπορεί να συμβεί αν Γερμανία-ΔΝΤ δεν τα βρίσκουν στο θέμα του χρέους ή κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσουν ξαφνικά να μην ψηφίσουν συγκεκριμένα μέτρα. Το σενάριο είναι δύσκολο να χαρτογραφηθεί αλλά πιθανότατα περιλαμβάνει συνέχιση της διαπραγμάτευσης μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Εντέλει επιδίδεται μια πρόταση «take it or leave it» στην Αθήνα και η πτώχευση αποτρέπεται. Παρά το τελικό καλό αποτέλεσμα, ο οίκος σημειώνει ότι θα είναι πολύ κακό για την οικονομία, με πιο έντονες εκροές καταθέσεων

Η JP Morgan δίνει πιθανότητες 3% στο σενάριο που προβλέπει «ατύχημα ρευστότητας» τον Ιούλιο, πρόωρες εκλογές με ανάληψη της εξουσίας από την κεντροδεξιά παράταξη και εν συνεχεία αποφυγή της χρεοκοπίας χάρη στην ευρωπαϊκή βοήθεια, με αντάλλαγμα όμως ισχυρές δεσμεύσεις από τη νέα κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: