Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Νέοι φόροι από το 2018, χωρίς τέλος το φορο-μαρτύριο

Νέοι φόροι από το 2018, χωρίς τέλος το φορο-μαρτύριο


Του Σπύρου Δημητρέλη
Ένα αιχμηρό αγκάθι έχει προκύψει στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης-θεσμών, το οποίο πρόκειται να ματώσει ακόμη περισσότερο τους φορολογουμένους. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αμφισβητεί τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% το 2018 και απαιτεί να ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για να κλείσει το σχετικό δημοσιονομικό κενό.
Η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να λάβει από το 2018 μέτρα προκειμένου να περιορίσει το δημοσιονομικό κενό, τα οποία υπολογίζεται ότι θα στοιχίσουν στους φορολογουμένους τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ. Η αύξηση των φορολογικών εσόδων και η εξοικονόμηση σχεδιάζεται να προκύψει από την κατάργηση και των τελευταίων φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει αλλά και τη "σκούπα" σε επιδόματα.
Πιο συγκεκριμένα προς κατάργηση οδεύουν:
-Η έκπτωση 1,5% από την παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων από μισθούς και συντάξεις. Η κατάργηση της έκπτωσης θα φανεί στις καθαρές αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων αφού θα χάσουν μερικά ευρώ από το εισόδημά τους. Η κατάργηση θα σημάνει πραγματική επιβάρυνση για μισθωτούς με πολύ χαμηλό εισόδημα, καθώς για τους περισσότερους σήμερα ο φόρος που δεν έχει παρακρατηθεί λόγω της έκπτωσης βεβαιώνεται με την εκκαθάριση. Αντίθετα, για όσους η διαφορά μεταξύ παρακρατούμενου και αναλογούντος φόρου είναι μέχρι 30 ευρώ, θα υπάρξει επιβάρυνση, αφού σήμερα σε αυτές τις περιπτώσεις ο φόρος διαγράφεται.
-Η έκπτωση φόρου 10% για ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες των φορολογουμένων. Η έκπτωση δίνεται σε όσους φορολογουμένους έχουν συνολικές ιατρικές δαπάνες άνω του 5% του συνολικού εισοδήματός τους. Οι επιβαρύνσεις θα φανούν στο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου που θα λάβουν οι φορολογούμενοι το 2017, δηλαδή θα καταργηθεί αναδρομικά από τα φετινά εισοδήματα.
-Έρχεται μείωση κατά 50% του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο δίνεται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το επίδομα ανέρχεται σε 0,25 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης και κυμαίνεται από 37,5 έως 625 ευρώ ανά νοικοκυριό ανάλογα με την περιοχή στην οποία ζει το νοικοκυριό.
-Κατάργηση των επιδομάτων που λαμβάνουν οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
Διαβάστε ακόμα:

Τέλος η έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες- μειώνεται το επίδομα θέρμανσης

Τέλος η έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες- μειώνεται το επίδομα θέρμανσης
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 10:59
Το πακέτο μέτρων 450 εκατ. ευρώ του 2018 θα περιλαμβάνει μείωση κατά 58 εκατ. ευρώ του επιδόματος θέρμανσης και την κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες με όφελος 121 εκατ. ευρώ. Αυτό  προβλέπουν σχέδια των μνημονίων, σύμφωνα με το "Πρώτο Θέμα".
Αναλυτικότερα, η πρόταση τον Θεσμών για το πακέτο του 2018 είναι να προέρχεται από περικοπές των επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, αλλά και στήριξης οικογενειών. Αναφέρεται σε μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατομμύρια ευρώ αλλά και σε κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, με πρόβλεψη για αύξηση του φορολογικού βάρους κατά 121 εκατομμύρια ευρώ. Επισημαίνει ότι το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις για πρόσθετα μέτρα, αν δεν διασφαλιστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2018. 
Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ταμείο ζητά μείωση των συμβασιούχων κατά 1.028 άτομα. Πιο συγκεκριμένα, με αίτημα του ΔΝΤ επιβάλλεται "ταβάνι" στον αριθμό των συμβασιούχων. Ο αριθμός τους όχι απλώς δεν επιτρέπεται να αυξηθεί, αλλά πρέπει να μειωθεί από 49.448 τον Δεκέμβριο του 2016 σε 49.104 τον ίδιο μήνα του 2017 και σε 48.420 τον Δεκέμβριο του 2019. Παράλληλα, το μνημόνιο του ΔΝΤ απαιτεί νομοθεσία για την προάσπιση της διαφάνειας, την αξιολόγηση και την κινητικότητα, καθώς και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων (άρα, νέες περικοπές) για τα ειδικά μισθολόγια. Ο λόγος της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα γίνει ένα προς τρία το 2018 εφόσον τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Η αρχική πρόταση για το 2018
Σημειώνεται ότι  από το τέλος του 2016 η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με τους θεσμούς σε πακέτο μέτρων 450 εκατ. ευρώ περίπου για να συγκλίνει το "κενό" που έβλεπε το ΔΝΤ για το 2018.
Σύμφωνα με την πρόταση της ελληνικής πλευράς που παρουσίασε το Capital.gr τον Φεβρουάριο, το πακέτο των 450 εκατ. ευρώ προτεινόταν να προέρχεται από πολλές μικρής "απόδοσης" παρεμβάσεις που έχουν σε μεγάλο βαθμό δρομολογηθεί ή προαναγγελθεί στο παρελθόν και εκτείνονται από την δαπάνη του ΕΟΠΥΥ έως την κατάργηση φοροαπαλλαγών (που προβλεπόταν από το SMoU του 2016) με επίκεντρο τη μείωση/κατάργηση της έκπτωσης φόρου 10% επί των ιατρικών δαπανών αλλά και σειρά επιδομάτων περιλαμβανομένου του επιδόματος θέρμανσης.
Επίσης, το δημοσίευμα αναφέρεται και  στην ρήτρα εμπροσθοβαρούς εφαρμογής όλων των μέτρων του 2% του ΑΕΠ από το 2019 η οποία αποφασίστηκε στο Eurogroup της Μάλτας και καταγράφεται στα συμπεράσματα της συνόδου  που είχε παρουσιάσει το Capital.gr αλλά και επιβεβαίωσε με δήλωσή του στο ΕΚ την Πέμπτη ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Τι αναφέρουν τα κείμενα των θεσμών
Αναλυτικά το πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνει και τα ακόλουθα:
-κατάργηση της έκπτωσης 10% επί του φόρου των ιατρικών δαπανών που πραγματοποιούνται από τον φορολογούμενο, με στόχο την εξοικονόμηση 120 εκατ. ευρώ,
-εξάλειψη της έκπτωσης 1,5% επί του φόρου εισοδήματος που παρακρατείται κάθε μήνα σε μισθούς και συντάξεις. Συνολικά οι μισθοσυντήρητοι θα χάσουν άλλα 68 εκατ. ευρώ ετησίως από τις αποδοχές που εισπράττουν σε μηνιαία βάση,
-επίδομα πετρελαίου θέρμανσης: μείωση κατά 50% του εισοδήματος ανά δικαιούχο ή μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων ώστε να το δικαιούνται οι μισοί (εξοικονόμηση 58 εκατ. ευρώ),
-κατάργηση επιδομάτων για όσους λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Συγκεκριμένα θα χάσουν το επίδομα απροστάτευτων τέκνων (εξοικονόμηση 3 εκατ. ευρώ ετησίως). Επίσης θα κοπούν τα επιδόματα ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (εξοικονόμηση 5 εκατ. ευρώ), τα επιδόματα φτώχειας και φυσικών καταστροφών (εξοικονόμηση 4 εκατ. ευρώ),
-περικοπές στις δαπάνες Υγείας: χαμηλότερα πλαφόν για το 2017 και το 2018 στις πληρωμές προς τους προμηθευτές του ΕΟΠΥΥ, με στόχο την εξοικονόμηση 188 εκατ. ευρώ,
-μείωση της έκπτωσης φόρου σε μισθούς, συντάξεις και εισοδήματα αγροτών κατά 650 ευρώ τον χρόνο.
Αποκρατικοποιήσεις
Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, στο νέο μνημόνιο επαναλαμβάνεται ο στόχος να εφαρμοστεί πλήρως το στρατηγικό σχέδιο αποκρατικοποιήσεων (Asset Development Plan). Σε αυτό περιλαμβάνονται τόσο οι αξιοποιήσεις των κρατικών συμμετοχών που έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, όσο και οι αποκρατικοποιήσεις που αφορούν το 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, το 25% της ΕΥΑΘ, το 11% της ΕΥΔΑΠ, το 5% του ΟΤΕ και το 90% των ΕΛΤΑ ή στην Εγνατία Οδό.  
Σε ορισμένες εξ αυτών (ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΑΑ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ) το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη εκκινήσει τις διαδικασίες για την πρόσληψη χρηματοοικονομικών συμβούλων, οι οποίοι θα προτείνουν τους βέλτιστους τρόπους αξιοποίησης των μετοχικών ποσοστών που κατέχει το Ταμείο στα περιουσιακά του στοιχεία.
Ενέργεια 
Ειδικότερα για τον τομέα της ενέργειας, όπως είχε σημειώσει το Capital.gr  σε προηγούμενο δημοσίευμά του, η συμφωνία τελικώς περιλαμβάνει πολύ πιο ήπιες διατυπώσεις σε σχέση με τα θέματα της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα στο κείμενο του SLA θα γίνεται μια αναφορά περί υποχρέωσης της ΔΕΗ να μειώσει το μερίδιο της λιγνιτικής παραγωγής κατά 40%, ενώ κανονικά παραμένουν οι αναφορές στο σκέλος των ιδιωτικοποιήσεων σε σχέση με την πώληση του 17% της εταιρείας.

Αύξηση φόρου από 50 έως 650 ευρώ

Αύξηση φόρου από 50 έως 650 ευρώ
Τη μείωση της έκπτωσης φόρου κατά 650 ευρώ προβλέπουν τα προσχέδια των μνημονίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, γεγονός που ισοδυναμεί με αύξηση φόρου από 50 ευρώ έως 650 ευρώ.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η "Καθημερινή", σύμφωνα με τα προσχέδια η μείωση του αφορολογήτου θα τεθεί σε εφαρμογή το 2020, εκτός εάν διαπιστωθεί ότι οι περικοπές της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα το 2019. Σε αυτή την περίπτωση, η μείωση του αφορολογήτου θα επισπευσθεί και θα εφαρμοστεί μερικώς και το 2019, προκειμένου να καλυφθεί το εκτιμώμενο δημοσιονομικό κενό.
Στα προσχέδια, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, αναφέρεται η μείωση της έκπτωσης φόρου κατά 650 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι πρόκειται για οριζόντια μείωση ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης. Έτσι:
• Για άγαμο φορολογούμενο η έκπτωση φόρου μειώνεται από τα 1.900 ευρώ σήμερα, σε 1.250 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο όριο από 8.636 ευρώ σε 5.685 ευρώ.
• Για φορολογούμενο με ένα παιδί, η έκπτωση φόρου από 1.950 ευρώ θα υποχωρήσει σε 1.300 ευρώ και το αφορολόγητο όριο από 8.864 ευρώ σε 5.905 ευρώ.
• Για οικογένεια με δύο παιδιά, η έκπτωση φόρου θα διαμορφωθεί σε 1.350 ευρώ από 2.000 σήμερα και το αφορολόγητο σε 6.135 ευρώ από 9.090 ευρώ.
• Τέλος, για φορολογουμένους με τρία παιδιά και άνω, η έκπτωση φόρου από 2.100 ευρώ θα μειωθεί σε 1.450 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο θα διαμορφωθεί σε 6.595 ευρώ από 9.545 ευρώ.
Το κόστος του μέτρου θα επιβαρύνει τα κατώτερα εισοδήματα, έως 10.000 ευρώ, τα οποία δεν πλήρωναν καθόλου φόρο. Η επιβάρυνση θα περιοριστεί μερικώς, κυρίως για τα εισοδήματα άνω των 15.000-20.000 εάν εφαρμοστούν τα αντίμετρα, καθώς σε αυτά περιλαμβάνεται η μείωση του κατώτερου συντελεστή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματα από το 22% στο 20% και του κατώτερου συντελεστή της εισφοράς αλληλεγγύης. Ωστόσο, η ενεργοποίηση των αντιμέτρων θα γίνει μόνο εάν εκτιμηθεί ότι μετά τη μείωση του αφορολογήτου (η οποία θα γίνει σε κάθε περίπτωση) το πρωτογενές πλεόνασμα του 2020 θα υπερβεί το 3,5% του ΑΕΠ.
Έτσι, για παράδειγμα:
• Φορολογούμενος άγαμος με ετήσιο εισόδημα 8.500 σήμερα δεν πληρώνει φόρο στο ελληνικό Δημόσιο, καθώς καλύπτεται από το αφορολόγητο όριο. Με τη μείωσή του στις 5.685 ευρώ ο φόρος θα φθάσει στα 620 ευρώ. Στην περίπτωση που ο κατώτερος φορολογικός συντελεστής μειωθεί κατά δύο μονάδες και διαμορφωθεί στο 20%, ο φόρος περιορίζεται στα 450 ευρώ.
• Φορολογούμενος με ένα παιδί, με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ πληρώνει σήμερα φόρο ύψους 5.450 ευρώ. Με τη μείωση του αφορολογήτου θα πληρώσει 6.100 ευρώ. Με τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή ο φόρος περιορίζεται στις 5.700 ευρώ.
• Φορολογούμενος με δύο παιδιά, με ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ πληρώνει σήμερα 9.200. Με τη μείωση του αφορολογήτου ο φόρος θα ανέλθει στις 9.850 ευρώ. Με μειωμένο τον πρώτο φορολογικό συντελεστή ο φόρος διαμορφώνεται στις 9.450 ευρώ.
• Φορολογούμενος με ένα παιδί και ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ πληρώνει σήμερα φόρο 13.850. Με τη μείωση του αφορολογήτου ο φόρος θα αυξηθεί στις 14.500 ευρώ. Στην περίπτωση που μειωθεί ο πρώτος συντελεστής, ο φόρος διαμορφώνεται στις 14.100 ευρώ.
Το αφορολόγητο όπως και οι περικοπές στις συντάξεις που θα εφαρμοστούν το 2019 έχουν συμφωνηθεί ήδη μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών και δεν αναμένονται ουσιαστικές αλλαγές στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Χθες, η κυβέρνηση έστειλε τις παρατηρήσεις της επί των προσχεδίων των μνημονίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και περιμένει τις απαντήσεις τους. Γι’ αυτό εξάλλου χθες δεν έγιναν συναντήσεις.
Όπως επισημαίνει η "Καθημερινή", σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι παρατηρήσεις αφορούσαν κυρίως διατυπώσεις και χρονοδιαγράμματα και όχι την ουσία των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στα δύο κείμενα.

Οι 27 νέοι φόροι του ΣΥΡΙΖΑ

Οι 27 νέοι φόροι του ΣΥΡΙΖΑ
Του Σπύρου Δημητρέλη

Μόνο θυμηδία θα μπορούσε να προκαλέσει η αποστροφή του πρωθυπουργού στην τελευταία συνέντευξή του ότι επί των ημερών των κυβερνήσεών του δεν αυξήθηκε η φορολογία.

Κι αν αυτό διαψεύδεται καθημερινά από τα νέα δυσβάστακτα φορολογικά βάρη που καλούνται να σηκώσουν οι πολίτες – πολλοί από τους οποίους σηκώνουν τελικά ψηλά τα χέρια και βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις - διαψεύδεται και από τις χιλιάδες λέξεις φορολογικών διατάξεων που έφερε την τελευταία διετία η κυβέρνηση στη Βουλή προκειμένου να γεμίσει τα κρατικά ταμεία που άδειασαν από το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας που προκάλεσε η αλλοπρόσαλλη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που είχαν σαν βασική πυξίδα την προστασία των κρατικών δαπανών.

Πάμε τώρα στους φόρους που επέβαλαν οι κυβερνήσεις Τσίπρα. Πάρτε μια βαθιά ανάσα... :

- Αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%.

- Μαζική μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης από το μειωμένο συντελεστή 13% στον κανονικό 24%. Μεταξύ άλλων μετατάχθηκαν σε υψηλότερο συντελεστή η εστίαση, οι μεταφορές και τα μη νωπά τρόφιμα (π.χ. μακαρόνια, ρύζι) και οι διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων.

- Κατάργηση σε τρεις δόσεις των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ίσχυαν στα νησιά του Αιγαίου.

-Αυξήθηκαν οι συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης με τον ανώτατο συντελεστή να αυξάνεται από το 2,8% στο 10%.

- Μειώθηκε η έκπτωση φόρου που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους από τα 2.100 ευρώ στα 1.900 ευρώ.

- Αυξήθηκαν οι συντελεστές της φορολογικής κλίμακας για όλους τους φορολογούμενους με τον ανώτατο συντελεστή να αυξάνεται από το 42% στο 45%.

- Καταργήθηκε η αυτοτελής φορολόγησης του εισοδήματος από ελευθέριο επάγγελμα 26% έως 33% και πλέον το εισόδημα αυτό φορολογείται με συντελεστές που φθάνουν ακόμη και το 45%.

- Αυξήθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές για το εισόδημα από ενοίκια. Ο συντελεστής για εισόδημα έως 12.000 αυξήθηκε από το 11% στο 15%, για εισόδημα από 12.000 έως 35.000 αυξήθηκε από το 33% στο 35% και για εισόδημα πάνω από 35.000 αυξήθηκε από το 33% στο 45%.

- Αυξήθηκε η προκαταβολή φόρου για όλους τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το 55% στο 100%.

- Αυξήθηκε ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρηματικών κερδών από το 26% στο 29%.

- Αυξήθηκε ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 15%.

- Αυξήθηκε ο συντελεστής του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13% επί του ετήσιου τεκμηρίου για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών, τις πισίνες και τα αεροσκάφη ενώ επιβλήθηκε ο φόρος και στα σκάφη αναψυχής.

- Καταργήθηκε ο μειωμένος ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) για τα οινοπνευματώδη ποτά στα Δωδεκάνησα.

- Επιβλήθηκε φόρος 10% στην συνδρομητική τηλεόραση.

- Επιβλήθηκε φόρος 5% στην σταθερή τηλεφωνία και το ίντερνετ.

- Αυξήθηκε ο ΕΦΚ στα οινοπνευματώδη ποτά και τα τσιγάρα.

- Αυξήθηκε  ο φόρος στη μπύρα.

- Επιβλήθηκε ΕΦΚ στο κρασί.

- Επιβλήθηκε ειδικός φόρος κατανάλωσης 1 ευρώ ανά 10 ml υγρού ηλεκτρονικού τσιγάρου.

- Αυξήθηκε κατά 3 λεπτά ανά λίτρο ο φόρος στην αμόλυβδη, κατά 8 λεπτά στο ντίζελ κίνησης, κατά 10 λεπτά στο υγραέριο κίνησης και κατά 5 λεπτά ανά λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης.

- Έχει ψηφιστεί για εφαρμογή από το 2018 ειδικό τέλος διανυκτέρευσης για όλα τα τουριστικά καταλύματα

-Επιβλήθηκε φόρος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών (π.χ. airbnb).

- Επιβλήθηκε φόρος στον καφέ 3 ευρώ ανά κιλό για τον καβουρδισμένο, 2 ευρώ για τον μη καβουρδισμένο, 4 ευρώ για τον στιγμιαίο και τα συμπυκνώματα καφέ κ.α. Η επιβολή του φόρου εκτιμάται ότι αύξησε τη λιανική τιμή του προϊόντων έως και 10%.

- Αυξήθηκαν οι συντελεστές του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από 0,1 έως 1% που είναι σήμερα σε έως και 1,15% αλλά ο φόρος αρχίζει να επιβάλλεται από χαμηλότερη αξία καθώς μειώνεται το αφορολόγητο από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ.

- Αυξήθηκαν οι συντελεστές για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ στα οικόπεδα.

- Αυξήθηκε από 5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα.

- Αυξήθηκε το φορολογούμενο εισόδημα ως παροχή σε είδος για την παροχή εταιρικών ΙΧ από τις επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους. Το εισόδημα υπολογίζεται σε ποσοστό 80% αντί για 30% που ίσχυε επί του κόστους συντήρησης που εγγράφουν ως δαπάνη οι επιχειρήσεις στα βιβλία τους.

Οι δύο νέες "ρήτρες" των μνημονίων που αυξάνουν τον "λογαριασμό" των μέτρων

Οι δύο νέες "ρήτρες" των μνημονίων που αυξάνουν τον "λογαριασμό" των μέτρων
Της Δήμητρας Καδδά
Δύο νέες "ρήτρες" που θα πρέπει να περιληφθούν στα κείμενα των μνημονίων με την ΕΕ (MoU) και με το ΔΝΤ (MEFP) τα οποία "προσαρμόζονται" παράλληλα από τα τεχνικά κλιμάκια κυβέρνησης και Θεσμών θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για την τελική συμφωνία καθώς μπορούν να αυξήσουν τον "λογαριασμό" των μέτρων.

Δηλαδή θα κρίνουν αν θα εφαρμοσθούν παράλληλα τα μέτρα (1% του ΑΕΠ μείωση συντάξεων και 1% του ΑΕΠ μείωση αφορολόγητου) αλλά και τα αντίμετρα (1% μείωση φορολογίας άμεσων, έμμεσων φόρων και 
ΕΝΦΙΑ και 1% αύξηση κοινωνικών επιδομάτων, παροχών προς παιδιά και δαπάνης για κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών των συνταξιούχων).

Η πρώτη "ρήτρα" είναι ο μηχανισμός που θα καθορίσει στην υπερδιαπραγμάτευση του 2018 (θεωρητικά θα γίνει τον Σεπτέμβριο μετά το τέλος του Μνημνονίου) την παράλληλη ή όχι επιβολή μέτρων και αντίμετρων του 2019 (μείωση συντάξεων και εφαρμογή κοινωνικών παροχών). Eπιπλέον θα κρίνει και αν θα αναγκαστεί τελικά η κυβέρνηση σε περικοπές όχι μόνο στις κύριες αλλά και στις επικουρικές συντάξεις.

Η απόφαση του Eurogroup για το αφορολόγητο μπαίνει στα Μνημόνια

Η δεύτερη "ρήτρα" αποφασίστηκε (με αποδοχή και από τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο) στο Eurogroup της Μάλτας στις 7/4 και καταγράφεται ρητά στα αποτελέσματα της συνόδου που παρουσίασε το Capital.gr αναφέρει ότι μπορεί να υπάρξει εμπροσθοβαρής εφαρμογή το 2019 της περικοπής του αφορολόγητου (με το βασικό σενάριο περί τα 5.500 - 5.700 ευρώ για άγαμο από 8.545 σήμερα), εφόσον οι υπολογισμοί δείξουν ότι δεν διασφαλίζονται τα πλεονάσματα.

Σύμφωνα με το σενάριο για τη μείωση του αφορολόγητου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς προστατευόμενα τέκνα, η έκπτωση φόρου μειώνεται από 1.900 σε 1.200 ευρώ που οδηγεί σε μείωση του αφορολόγητου ορίου από 8.636 σε 5.554 ευρώ, για όσους έχουν ένα παιδί μειώνεται από τα 1.950 σε 1.250 που αντιστοιχεί σε αφορολόγητο όριο 5.681 ευρώ, για όσους έχουν δυο παιδιά η έκπτωση φόρου μειώνεται από 2.000 σε 1.300 ευρώ που αντιστοιχεί σε αφορολόγητο όριο 5.909 ευρώ και σε όσους έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά η έκπτωση φόρου μειώνεται από 2.100 ευρώ σε 1.400 που αντιστοιχεί σε αφορολόγητο όριο 6.363 ευρώ.

Επίσης, όπως ανέφερε το Capital.gr στο πεδίο του αφορολόγητο στο τραπέζι βρίσκεται και η προσθήκη μίας νέας μικρότερης κλίμακας φορολόγησης 19% ή 20%.

Με δεδομένο ότι το ΔΝΤ θα έχει "ρόλο" στις εκτιμήσεις του 2018 (αν βεβαίως μετάσχει τελικά με δάνειο) στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τίθενται τα "ψιλά γράμματα" του τρόπου που θα ληφθούν αυτές οι αποφάσεις για  τις "ρήτρες". Αποτελούν ένα κομμάτι από τα προαπαιτούμενα των υπό οριστικοποίηση μνημονίων. Στις τεχνικές συναντήσεις που ξεκίνησαν χθες επί κειμένων μνημονίων ένα από τα μεγάλα αγκάθια είναι οι συντάξεις.

Χθες, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου για πρώτη φορά παραδέχτηκε δημοσίως πως επίκειται νέα μείωση συντάξεων από το 2019, η οποία μάλιστα θα πλήξει το 1/3 των συνταξιούχων.

Η κα Αχτσιόγλου επισήμανε ότι "πρώτα θα λυθούν τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα και μετά θα γίνει η τεχνική διαπραγμάτευση".  Για το ασφαλιστικό ανέφερε χθες ότι "διαπραγματευόμαστε να υπάρξει ένα ποσοστό προστασίας των συντάξεων και ένα ανώτατο όριο απομείωσης της προσωπικής διαφοράς για να μην υπάρξουν μεγάλες μεταβολές. Το μέτρο αυτό θα υλοποιηθεί μόνο εφόσον τον Αύγουστο του 2018, υλοποιηθούν και τα μέτρα για το χρέος".

Ο Γενς Σπαν, στενός συνεργάτης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πάντως χθες ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων (του μνημονίου) συνιστά προϋπόθεση για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Αθήνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του πως σύντομα θα υπάρξει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση και αποδέσμευση των νέων δόσεων των δανείων.

Προς το παρόν συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ δεν αποκλείεται σύμφωνα με πηγές να γίνει συνάντηση σε επίπεδο "κορυφής", δηλαδή του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου και των επικεφαλής των 4 Θεσμών το απόγευμα, χωρίς αυτό να είναι ακόμη δεδομένο. "Υπάρχει πολλή δουλειά στα τεχνικά κλιμάκια" ανέφερε χθες κυβερνητική πηγή αιτιολογώντας την απουσία συναντήσεων "κορυφής".

Σημειώνεται ότι χθες, κατά την πρώτη ημέρα διαπραγματεύσεων είχε ανακοινωθεί ότι θα ξεκινούσαν από το πρωί συναντήσεις σε επίπεδο κλιμακίων με βάση τα κείμενα των μνημονίων και τις απαντήσεις που θα έστελνε η Ελληνική πλευρά με πολυάριθμες παρατηρήσεις/διαφωνίες.

Οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα ξεκίνησαν χθες από "περιφερειακά" θέματα, τις διαφωνίες στο πεδίο της ενέργειας και του "Υπερταμείου" ιδιωτικοποιήσεων. Στο Υπερταμείο η ελληνική πλευρά ζητά να διατυπωθεί και να καθοριστεί σαφώς ο μηχανισμός με τον οποίο το κράτος θα ελέγχει την πολιτική των ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν.

Για τέσσερα χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% ζητά το ΔΝΤ

Για τέσσερα χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% ζητά το ΔΝΤ
Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% για μία τετραετία 2018 - 2021 προβλέπει το νέο μνημόνιο της Ελλάδας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με το κείμενο που έχει στη διάθεσή ο ΣΚΑΙ.
Η ​συμφωνία προβλέπει την περικοπή της προσωπικής διαφοράς έως 22% από 1/1/2019 και την μείωση της έκπτωσης φόρου από τα 1.900 στα 1.250 ευρώ από 1/1/2020, γεγονός που οδηγεί σε έμμεση μείωση αφορολόγητου στα 5.600 ευρώ από 8.600 που ίσχυε μέχρι σήμερα, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ.
Αναφέρει ακόμα ότι για τα εργασιακά προβλέπει την εκ νέου νομοθέτηση από την ελληνική κυβέρνηση της διάταξης, βάση της οποίας οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών με ισχύ ως το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Προβλέπει επίσης την κατάργηση της διοικητικής έγκρισης στις ομαδικές απολύσεις.
Περιλαμβάνει επίσης την απελευθέρωση του ανοίγματος των καταστημάτων της Κυριακές, την απελευθέρωση του επαγγέλματος του μηχανικού και του εργολήπτη δημοσίων έργων. 
Ακόμα, προβλέπει την νομοθέτηση των αντίμετρων ύψους επίσης 2% του ΑΕΠ τα οποία θα ενεργοποιούνται σε περίπτωση υπεραπόδοσης του προγράμματος.
Το μεγαλύτερο μέρος των αντίμετρων αφορά τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση φόρου των επιχειρήσεων από το 29 στο 26%, ενώ η μείωση του ΕΝΦΙΑ περιορίστηκε τελικά στη συμφωνία σε ένα κονδύλι της τάξης των 180 εκατομμυρίων ευρώ.
Σημειώνεται ότι η βασική πρόταση που είναι στο τραπέζι αφορά σε πρωτογενή πλεονάσματα για μια πενταετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: