Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Βγαίνουν τα «μαχαίρια» στο Euroworking Group Προεκλογικά παιχνίδια της κυβέρνησης με τη «φωτιά»

Βγαίνουν τα «μαχαίρια» στο Euroworking Group

Προεκλογικά παιχνίδια της κυβέρνησης με τη «φωτιά»

Βγαίνουν τα «μαχαίρια» στο Euroworking Group
Στη λογική της παροχολογίας και των «θολών» υποσχέσεων, διολισθαίνει η κυβέρνηση τα τελευταία 24ωρα, όπως ακριβώς φοβούνταν στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο, όχι βέβαια λόγω ΔΕΘ αλλά επειδή ξαναμπαίνει στο κάδρο το σενάριο των πρόωρων εκλογών, πριν σκάσει η διαφαινόμενη «βόμβα» της Προληπτικής Πιστωτικής Γραμμής, δηλαδή ενός νέου μίνι Μνημονίου.
Όπως αναφέρουν στα «Π» ευρωπαϊκές πηγές, οι κινήσεις αυτές δεν έχουν περάσει απαρατήρητες και θα συζητηθούν στο Euroworking της Δευτέρας, όπου θα ζητηθούν εξηγήσεις και στοιχεία από την ελληνική πλευρά, ειδικά όσον αφορά στο θέμα του Δημοσίου. Σε αντίθεση, δε, με τη χαλαρή διάθεση του οικονομικού επιτελείου απέναντι στο διαφαινόμενο πρόβλημα της υστέρησης στα φορολογικά έσοδα, οι συνάδελφοι του Γ. Χουλιαράκη φέρονται θορυβημένοι και πέρα από τα αναλυτικά στοιχεία και τις προβολές των επόμενων μηνών, που θα συζητηθούν τη Δευτέρα, τα αρμόδια τεχνικά κλιμάκια που καταφτάνουν στην Αθήνα μετά από τη ΔΕΘ, θα «χτενίσουν» κωδικό προς κωδικό τον Προϋπολογισμό.
Ακτινογραφώντας κανείς τις κινήσεις των τελευταίων ημερών, διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει γέφυρες και να περιορίσει τις εκλογικές της απώλειες στην Περιφέρεια.
Οι διατάξεις για τη δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών συντάξιμων χρόνων στους αγρότες και μάλιστα με χαμηλότερο αντίτιμο, η προαναγγελία της κατάργησης του ούτως ή άλλως αποτυχημένου και δικής της έμπνευσης μέτρου επιβολής ΕΦΚ στο κρασί, καθώς και οι πληροφορίες περί αιτήματος νέας αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που δέχονται κυρίως τα κύματα των μεταναστών, δείχνουν ποια είναι η στόχευση, ενώ αν συνυπολογίσει κανείς την προ μηνών εξαίρεση των αγροτεμαχίων από τον Συμπληρωματικό Φόρο του ΕΝΦΙΑ και την επαναφορά των μέσων παραγωγής στο χαμηλό ΦΠΑ, αντιλαμβάνεται τον προβληματισμό της κυβέρνησης για τον αντίκτυπο που έχουν τα δημοσιονομικά μέτρα (αύξηση φόρων στο εισόδημα και στην παραγωγή των αγροτών, αυξήσεις εισφορών και μειώσεις συντάξεων) στην Περιφέρεια.
Όπως αναφέρουν πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο, το θέμα της κατάργησης του ΕΦΚ στο κρασί έχει ήδη συζητηθεί και παρά το επικοινωνιακό παιχνίδι που θέλει να στήσει η κυβέρνηση, θεωρείται ως ζήτημα ελάσσονος σημασίας, αφού τα έσοδα του φόρου αυτού είναι ασήμαντα. Αντιθέτως, οι ίδιες πηγές δηλώνουν άγνοια για το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά, υποστηρίζοντας μέχρι τώρα δεν έχει υποβληθεί αίτημα για νέα αναστολή της κατάργησης των ειδικών, χαμηλών συντελεστών και στα τελευταία νησιά του Αιγαίου.
Εκεί που φαίνεται πως ρίχνει το μεγαλύτερο βάρος η κυβέρνηση είναι το εκλογικό της προπύργιο ήτοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, διακινδυνεύοντας την εμπλοκή με τους δανειστές λόγω των καθυστερήσεων στη διαδικασία αξιολόγησης- κινητικότητας αλλά και της προσπάθειας παράκαμψης των κανόνων που έχουν τεθεί για τους συμβασιούχους στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η προαναγγελία 5.000 προσλήψεων στην καθαριότητα δεν πέρασε απαρατήρητη στο στρατόπεδο των δανειστών, πόσο μάλλον από τη στιγμή που η προαναγγελία συνοδεύτηκε από το επιχείρημα πως το κόστος δεν θα καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό αλλά από τα ανταποδοτικά τέλη των ΟΤΑ! Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων, υπενθυμίζουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει δεσμευθεί μόνο για ότι ακόμα και οι μετατροπές συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου από ΣτΕ επ’ ουδενί θα επιβαρύνουν τις οροφές του μισθολογικού κόστους (17,3 δις ευρώ ως το 2021), αλλά κι ότι θα θεσμοθετήσει ένα «κατώφλι» συμβασιούχων (47.584) ως το τέλος του 2018.
Εμπλοκή «μυρίζει» και το πεδίο των Εργασιακών, αφού οι δύο βασικές μνημονιακές υποχρώσεις δείχνουν δύσπεπτες για την ελληνική πλευρά. Πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση όσον αφορά στο θέμα απεργιών (πρόβλεψη αυξημένης πλειοψηφίας για την κήρυξη απεργίας από πρωτοβάθμια σωματεία), όπως επίσης στο θέμα της αναμόρφωσης του πλαισίου Διαιτησίας- Διαμεσολάβησης. Αν και υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών, οι απαιτούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις από την κυβέρνηση θα κοστίσουν πολιτικά- επικοινωνιακά κι ως εκ τούτου εκτιμάται ότι το ζήτημα των Εργασιακών θα εξελιχθεί ως ένα από τα «αγκάθια» της επικείμενης διαπραγμάτευσης.
Οι γερμανικές εκλογές «φρενάρουν» την αξιολόγηση- Ο ρόλος του Τόμσεν
Το νωρίτερο στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα πρέπει να αναμένονται οι Θεσμοί στην Αθήνα και το κατά πόσο μπορεί να «τρέξει» η αξιολόγηση και να κλείσει ως τις αρχές Δεκεμβρίου, θα εξαρτηθεί από τις αστοχίες που θα εντοπίσουν τα τεχνικά κλιμάκια (επιστρέφουν κατά κύματα μετά από τη ΔΕΘ), από τις μετεκλογικές ισορροπίες στη Γερμανία αλλά κι από τον Π. Τόμσεν.
Το κατά πόσο μπορεί οι παλινωδίες της ελληνικής πλευράς να προκαλέσουν νέες καθυστερήσεις είναι μάλλον κάτι που ήδη έχουν στην ατζέντα τους οι Θεσμοί.
Άγνωστος «Χ» χαρακτηρίζονται οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία ειδικά αν ο Β. Σόιμπλε αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ αυτό που φοβούνται ακόμα και στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο είναι ο ρόλος του ισχυρού άνδρα του ΔΝΤ, του Π. Τόμσεν, καθώς εκτιμάται ότι η εμμονή/επιμονή του Ταμείου στο θέμα της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών δεν είναι μόνο αδικαιολόγητη αλλά πολύ πιθανόν προμηνύει αρνητικές εξελίξεις συνολικά στο πεδίο των διαπραγματεύσεων και του Προγράμματος.
Όπως, άλλωστε, παραδέχονται και ελληνικές πηγές, αν διαβούμε το Ρουβίκωνα- δηλαδή μπούμε στο 2018 χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση- τότε το νέο αφήγημα περί «καθαρής» εξόδου πάει περίπατο και το Τέταρτο Μνημόνιο υπό το μανδύα της Προληπτικής Πιστωτικής Γραμμής θα βρεθεί προ των πυλών.
Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: