Τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς από την τρίτη αξιολόγηση
08:07 πμ
Οικονομία
Κοινωνικό μέρισμα για το 2017, ρύθμιση των 120 δόσεων, και ΦΠΑ στο Βόρειο Αιγαίο είναι τα αιτήματα με τα οποία προσέρχεται στην τρίτη αξιολόγηση η ελληνική πλευρά επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό μομέντουμ για την Ελλάδα.
Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν σήμερα το μεσημέρι με το πιο δύσκολο θέμα: Την πορεία του προϋπολογισμού του 2017 και την σύνταξη του προϋπολογισμού του 2018 αλλά και την γενικότερη δημοσιονομική διαχείριση. Με άλλα λόγια θα εξεταστεί εκτός από την πορεία των εσόδων και των δαπανών και η πορεία του ασφαλιστικού οι αμυντικές δαπάνες.
Η ελληνική πλευρά είναι αισιόδοξη ότι θα επιβεβαιωθεί πως ο στόχος του 2017 θα επιτευχθεί με άνεση και θα πείσει ότι το 2018 θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Αν γίνει αυτό τότε θα μπορέσει να ανοίξει την συζήτηση για ελληνικά αιτήματα.
Το πρώτο αφορά στη δυνατότητα να διαθέσει όσο το δυνατό μεγαλύτερο ποσό από το πλεόνασμα του… πλεονάσματος σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Ως γνωστό το οικονομικό επιτελείο προβλέπει για το τέλος του 2017 υπερπλεόνασμα δηλαδή υπέρβαση του στόχου του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα κατά 0,45% του ΑΕΠ (προβλέπει να έχει πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.75% του ΑΕΠ).
Οι Ευρωπαίοι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει πριν φτάσουν στην Ελλάδα ότι θέλουν, στο ποσό που θα είναι τελικά διαθέσιμο , να δοθεί προτεραιότητα στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων.
Η ελληνική πλευρά θέλει να επαναφέρει κατά ένα τρόπο την νόρμα του δεύτερου μνημονίου σύμφωνα με την οποία το 40% από το υπερπλεόνασμα θα πρέπει να δίνεται για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.
Η ελληνική πλευρά θέλει να τηρηθεί αυτό το ποσοστό ώστε 328 εκατ. ευρώ να δοθούν για ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα υπόλοιπα περίπου 500 εκατ. ευρώ για έκτακτες ενισχύσεις.
Αν και τα ποσά θα οριστικοποιηθούν στην επόμενη επίσκεψη των θεσμών ,τον Νοέμβριο η συζήτηση θα ξεκινήσει από σήμερα.
Το δεύτερο αφορά στην ρύθμιση των 120 δόσεων χρεών προς το δημόσιο για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν χρέη μόνο σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού αλλά και μια αντίστοιχης ρύθμισης εκτός εξωδικαστικού για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το ζητούμενο εδώ είναι τα κριτήρια να είναι χαλαρά ώστε να μπορούν να συμμετέχουν όσο το δυνατό περισσότεροι.
Το τρίτο είναι η διατήρηση του καθεστώτος των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου Πρόκειται για 32 νησιά του βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων που είχαν εξαιρεθεί από τις προηγούμενες δύο φάσεις εξομοίωσης των φορολογικών συντελεστών, μεταξύ των οποίων η Λήμνος, ο Άγιος Ευστράτιος, η Χίος, τα Ψαρά, οι Οινούσσες, η Σάμος, η Ικαρία, η Κως, η Κάλυμνος, η Νίσυρος, η Πάτμος, η Λέρος, η Σύμη, η Αστυπάλαια, η Χάλκη και το Καστελόριζο.
Τα επιχειρήματα είναι ότι αφενός ο ΦΠΑ που εισπράττεται από τα νησιά αυτά αντιστοιχεί στο 0,5% του συνολικού ΦΠΑ που εισπράττεται σε ετήσια βάση άρα και χωρίς την αναπροσαρμογή η απώλεια θα είναι ελάχιστη και επίσης πολλά από τα νησιά αυτά υπομένουν το βάρος του προσφυγικού για όλη την Ευρώπη.
Πηγή:enikonomia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου