Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Ισχυρές αντιδράσεις στα νέα μέτρα της ΕΚΤ για τα NPLs

Ισχυρές αντιδράσεις στα νέα μέτρα της ΕΚΤ για τα NPLs

7
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Ισχυρές αντιδράσεις στα νέα μέτρα της ΕΚΤ για τα NPLs
Του Γ. Αγγέλη 
Μεγάλη αναταραχή έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες κανονιστικές προτάσεις της ΕΚΤπου έχουν τεθεί από τις 4/10 σε διαβούλευση (πριν μπουν σε εφαρμογή από 1/1/2018) για τις αυξημένες, έως και το 100% της ονομαστικής αξίας των δανείων, προβλέψεις για τα "κόκκινα δάνεια”. 
Οι αντιδράσεις, για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση, έχουν εκδηλωθεί σχεδόν "οριζόντια” σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, ειδικά μεταξύ των βιομηχανικών ενώσεων αλλά και της τραπεζικής βιομηχανίας. 
Ανάλογες αλλά προς το παρόν ανεπίσημες είναι οι αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί από πλευράς Υπ. Οικονομικών, αλλά το πλέον εντυπωσιακό είναι οτι μέσα σε λίγα 24ωρα έχουν αρχίσει οι διαρροές για τις "επιφυλάξεις” που υπάρχουν και σε επίπεδο διοικητικών στελεχών κεντρικών τραπεζών (!)... 
Όπως παρατηρούν τραπεζικοί κύκλοι είναι η πρώτη φορά από ιδρύσεως ΕΚΤ που μία "οδηγία” της προκαλεί τέτοια έκρηξη αντιδράσεων από την πρώτη στιγμή που μπαίνει προς συζήτηση και πριν καν υλοποιηθεί...
Η ΕΚΤ όπως έγινε γνωστό μετά τη δημοσιοποίηση των προς διαβούλευση προτάσεων θέλει να ενεργοποιήσει ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο από 1/1/2018 το οποίο θα προβλέπει την αύξηση των προβλέψεων από πλευράς τραπεζών στο 100% της ονομαστικής αξίας των δανείων μέσα σε 2 χρόνια από τη στιγμή που χαρακτηρίζονται ως NPLs και είναι χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις και σε επτά χρόνια από τη στιγμή που έχουν εμπράγματες εγγυήσεις. 
Οι "κατηγορίες” που απευθύνουν οι... επικριτές της πρότασης αυτής είναι ότι από τη στιγμή που μία τέτοια απόφαση δρομολογηθεί και μάλιστα τόσο άμεσα – σε λιγότερο από τρεις μήνες– η ισχνή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη θα δεχθεί μεγάλο χτύπημα καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν την καρδιά της ευρωοικονομίας αλλά και οι τράπεζες θα πρέπει να συρρικνώσουν απότομα τη δραστηριότητά τους για να ανταποκριθούν στους χρονικούς ορίζοντες που θέτει η ΕΚΤ. Το χρήμα θα γίνει λιγότερο και ακριβότερο, ενώ ένα μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων θα υποχρεωθεί σε κλείσιμο λόγω της αυστηρής διαχείρισης των NPLs ακόμα και εκείνων που είναι καλυμμένα με εμπράγματες εγγυήσεις. Πέραν αυτού προβλέπεται ότι οι συνέπειες του νέου κανονιστικού πλαισίου σε μία ευρωζώνη με περισσότερα από 1 τρισ. ευρώ NPLs θα είναι μία ταχύτερη συγκέντρωση του τραπεζικού κλάδου σε μεγαλύτερες και λιγότερες τράπεζες στην Ευρωζώνη...
Αρμόδιο υπηρεσιακό στέλεχος της ΕΚΤ στο οποίο απευθύνθηκε το Capital.gr για να πάρει και την άλλη "άποψη", υποστήριξε οτι το θέμα της κάλυψης των NPLs και η ανάγκη άμεσης αντιμετώπισής του στην Ε.Ε. υποχρεώνει την ΕΚΤ να κάνει περισσότερο προσεκτικό και αυστηρό το κανονιστικό πλαίσιο διαχείρισής του. 
Και αυτό ήταν κάτι που εδώ και καιρό βρίσκεται στο κέντρο των συζητήσεων των κεντρικών τραπεζιτών με αποτέλεσμα την συγκεκριμένη πρόταση. 
Οι αντιδράσεις αξιολογούνται ως υπερβολικές. Και αναμένεται ότι θα διαμορφωθούν συγκλίσεις των συναρμόδιων φορέων για το θέμα στο πλαίσιο της διαβούλευσης οι οποίες θα επηρεάσουν πιθανώς την τελική μορφή των νέων κανονισμών που θα τεθούν σε ισχύ από την 1/1/2018.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: