Τα κενά που εμφανίζουν οι ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις
Τι επισημαίνει στα Φορολογικά Νέα ο φοροτεχνικός, Γ. Χριστόπουλος
Του Γιώργου Λαμπίρη
Στις αδυναμίες που παρουσιάζει η εγκύκλιος 1/2018 του ΕΦΚΑ με την οποία σε συνέχεια της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 130060/27.11.2017, οι οποίες φέρνουν μία πιο απλοποιημένη διαδικασία ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων που δεν ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού, αναφέρεται ο φοροτεχνικός Γιώργος Χριστόπουλος, μιλώντας στα Φορολογικά Νέα.
Ο ίδιος τονίζει ότι κατά το επόμενο χρονικό διάστημα πρέπει να εξειδικευτεί η ρύθμιση του ΕΦΚΑ. «Εμφανίζεται ασάφεια σε ό,τι αφορά περιπτώσεις, στις οποίες εμφανίζονται περισσότεροι και ετερόκλιτοι πιστωτές».
Επί της ουσίας υπάρχουν δύο κατηγορίες οφειλών, όπως τονίζει ο κύριος Χριστόπουλος. «Στην πρώτη εντάσσονται όσοι οφείλουν προς το Δημόσιο και στη δεύτερη εκείνοι που οφείλουν σε ιδιώτες πιστωτές (π.χ. προμηθευτές). Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επανέλθει το υπουργείο Εργασίας, όπως δεσμεύτηκε και να διευκρινίσει πότε είναι αποδεκτή η ένταξη στη ρύθμιση. Επομένως αναμένουμε τις ρυθμίσεις από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθώς και από την ΑΑΔΕ».
«Θα πρέπει να γνωρίζουμε πότε ακριβώς υποβάλλουμε αίτηση για ένταξη στα ευεργετήματα της ρύθμισης από 1η Φεβρουαρίου. Για παράδειγμα θα μπορεί να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση όταν έχει χρέη 10.000 μόνο στο ΙΚΑ και άλλες 5.000 ευρώ για χρέη στην εφορία και χρωστάει επιπλέον 15.000 ευρώ σε ιδιώτη πιστωτή; Επίσης, θα πρέπει να διασαφηνιστεί εάν το Δημόσιο θα πρέπει να διατηρεί το 85% του ποσού των συνολικών οφειλών, έναντι των υπολοίπων πιστωτών, ούτως ώστε να μπορεί κάποιος να ενταχθεί στη ρύθμιση. Αυτές οι διευκρινίσεις θα πρέπει να ισχύουν εκτός από τις υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία και για τις φορολογικές υποχρεώσεις», σημειώνει ο φοροτεχνικός.
Τι συμβαίνει με τα αποτελέσματα χρήσης
«Επίσης, θα πρέπει να ξεκαθαριστούν κάποιες ασάφειες που υπάρχουν σε ό,τι αφορά το ποιος έχει δικαίωμα να ενταχθεί στη ρύθμιση, καθότι αρχικά αναφέρεται ότι προϋπόθεση είναι η ύπαρξη θετικών αποτελεσμάτων σε τουλάχιστον μία χρήση, στη συνέχεια όμως αναφέρεται ότι λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των κερδών της τελευταίας τριετίας».
Ποιες ορίζονται ως «σημαντικές αποκλίσεις;»
Τέλος στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα και μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση να προχωρήσει σε έλεγχο ακριβείας των στοιχείων που δήλωσε ο οφειλέτης έως και ένα έτος μετά την αποπληρωμή.
Σε περίπτωση που γίνουν αντιληπτές «σημαντικές αποκλίσεις», το Δημόσιο προβαίνει μονομερώς σε έκπτωση από τη ρύθμιση και αναβίωση των οφειλών.
Ωστόσο θα πρέπει να διευκρινιστεί ποιες αποκλίσεις θεωρούνται «σημαντικές» και πώς θα καθοριστούν αυτές μετά από διάστημα π.χ. δεκαετίας ή περισσότερων ετών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου