Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Αντικειμενικές: Πότε και πού συμφέρουν τώρα γονικές παροχές- μεταβιβάσεις

Αντικειμενικές: Πότε και πού συμφέρουν τώρα γονικές παροχές- μεταβιβάσεις

4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Αντικειμενικές: Πότε και πού συμφέρουν τώρα γονικές παροχές- μεταβιβάσεις
Του Σπύρου Δημητρέλη
 
Δεν είναι λίγοι οι φορολογούμενοι που αναρωτιούνται σε ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και αν τους συμφέρει φορολογικά να προχωρήσουν τώρα ή να περιμένουν για να πραγματοποιήσουν κάποια συναλλαγή ακινήτων. Πιο συνηθισμένες συναλλαγές που η φορολογική τους επιβάρυνση εξαρτάται από τις αντικειμενικές αξίες είναι οι μεταβιβάσεις και οι γονικές παροχές.
Το Capital.gr θα επιχειρήσει να αποκρυπτογραφήσει τα έως τώρα δεδομένα από το μέτωπο των αντικειμενικών αξιών προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, με δεδομένο ότι ακόμη το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στην αρχή της διαδικασίας για την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών, η όποια απόφαση ληφθεί από τους φορολογούμενους αναφορικά με κάθε είδους μεταβιβάσεις ακινήτων ενέχει ένα βαθμό ρίσκου.
Πάντως με βάση τις έως τώρα πληροφορίες για τις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί αναφορικά με τον προσδιορισμό των τιμών, αναμένονται μεταβολές σε πολλές περιοχές της χώρας καθώς οι αντικειμενικές αξίες σε αυτές απέχουν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό ανά περιοχή από τις τρέχουσες εμπορικές αξίες.
Ειδικότερα, αυτά που αναμένονται στο πεδίο των αντικειμενικών αξιών είναι τα εξής:
- στις περιοχές με τιμή ζώνης άνω των περίπου 2.500 ευρώ αναμένονται μειώσεις που μπορεί να φθάσουν ακόμη και στο 15%. Οδηγός για αυτές τις μειώσεις είναι οι αποφάσεις που έλαβε το υπουργείο Οικονομικών όταν "διατάχθηκε” από το Συμβούλιο της Επικρατείας να διορθώσει τις τιμές ζώνης σε περιοχές όπως το Παλαιό Ψυχικό, η Φιλοθέη, ο Νέος Βουτζάς και οι Δελφοί Φωκίδας. Σε αυτές τις περιοχές που έχουν υψηλή τιμή ζώνης (ακόμη και πάνω από 4.000 ευρώ) έγιναν μειώσεις που προσέγγισαν ακόμη και το 15%
- περιοχές με τιμή ζώνης από 850 έως 2.500 ευρώ όπου αναμένονται αυξομειώσεις ανάλογα με την περιοχή, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί μια ξεκάθαρη κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούν οι νέες τιμές ζώνης. Σε ορισμένες περιοχές, δηλαδή θα υπάρξουν μειώσεις και σε άλλες θα γίνουν αυξήσεις με όσο χαμηλότερη είναι η τιμή ζώνης να αυξάνονται οι πιθανότητες αύξησή της
- περιοχές με τιμή ζώνης κάτω των 850 ευρώ. Στις περιοχές αυτές υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να γίνουν αυξήσεις καθώς θεωρείται ότι υπολείπονται σημαντικά σε σχέση με τις τρέχουσες εμπορικές αξίες. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται κυρίως στην περιφέρεια καθώς και στα μεγάλα αστικά μέτρα όπου οι εμπορικές αξίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές (π.χ. Δυτικά προάστια Αθήνας, Θεσσαλονίκη)
 
Με βάση τα παραπάνω οι φορολογούμενοι μπορούν να επιλέξουν το χρόνο πραγματοποίησης προγραμματισμένων μεταβιβάσεων, όπως είναι η γονική παροχή ακινήτων ή η αγορά ακινήτου. Και αυτό διότι οι αντικειμενικές αξίες αποτελούν τη βάση για τον υπολογισμό του φόρου που καλείται να πληρώσει ο φορολογούμενος κατά τη μεταβίβαση.
Έτσι:
- για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, δηλαδή εκεί που η τιμή ζώνης είναι τουλάχιστον 2.500 ευρώ το πιθανότερο είναι η αναμονή μέχρι την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών να λειτουργήσει προς όφελος του φορολογούμενου καθώς εκτιμάται ότι λόγω των μειώσεων των τιμών θα μειωθεί και ο φορολογικός λογαριασμός της μεταβίβασης (π.χ. γονικής παροχής)
- για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές της τρίτης κατηγορίας, δηλαδή εκεί που θα γίνουν αυξήσεις τιμών είναι πιθανό να συμφέρει η πραγματοποίηση γονικής παροχής πριν την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών καθώς στην παρούσα βάση η φορολογική βάση υπολογισμού του φόρου είναι χαμηλή
- στη δεύτερη κατηγορία η πραγματοποίηση προβλέψεων είναι παρακινδυνευμένη καθώς κάθε περιοχή έχει ιδιαιτερότητες που θα καθορίσουν αν οι τιμές τους θα αυξηθούν ή θα μειωθούν.
Αυτό για το οποίο δεν πρέπει να ανησυχούν οι φορολογούμενοι είναι η επόμενη ημέρα του ΕΝΦΙΑ. Όποιες αλλαγές και αν γίνουν στις αντικειμενικές αξίες ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει στο ύψος του, δηλαδή θα φέρνει σε επίπεδο ετήσιας βεβαίωσης τουλάχιστον το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: