Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Αντικειμενικές: Οι πρωταθλητές σε αύξηση- μείωση και οι περιοχές φιλέτα

Αντικειμενικές: Οι πρωταθλητές σε αύξηση- μείωση και οι περιοχές φιλέτα

3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Του Σπύρου Δημητρέλη
Οι περισσότερες ακριβές περιοχές ακρίβυναν πιο πολύ και το AirBnB έδωσε ώθηση σε περιοχές που μέχρι πριν από μερικά χρόνια τα ακίνητά τους δεν ξεχώριζαν όσον αφορά στις τιμές. Την ίδια ώρα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης οι τιμές ζώνης κατά κανόνα μειώθηκαν. Αυτές ήταν οι τρεις κατευθύνσεις που κινήθηκαν οι τιμές ζώνης κατά την ευθυγράμμισή τους με τις εμπορικές τιμές. 
Από την επεξεργασία των στοιχείων των νέων αντικειμενικών προκύπτει ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές που κατά τα χρόνια της κρίσης, λόγω της τουριστικής ανάκαμψης, γνώρισαν σημαντική άνθηση. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η μεγαλύτερη αύξηση τιμής ζώνης πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Μακρυγιάννη όπου μετά την λειτουργία του Μουσείου Ακροπόλεως και σταθμού μετρό σημειώθηκε έκρηξη ανάπτυξης στην τοπική αγορά ακινήτων με μεγάλη ζήτηση για βραχυπρόθεσμη ενοικίαση ακινήτων.
Η τιμή ζώνης στην περιοχή αυξάνεται από 1.750 σε 3.050 ευρώ, δηλαδή κατά 1.300 ευρώ το μέτρο ή κατά 74%. Ακολουθούν τρεις νησιωτικές περιοχές με έντονη τουριστική ανάπτυξη, δηλαδή τα Χανιά, ο Άγιος Νικόλαος Κρήτης και τμήμα της χώρας της Τήνου.
Στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες μειώσεις εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα και κατά κύριο λόγο στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για περιοχές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα τα χρόνια της κρίσης με αποτέλεσμα να έχουν υποχωρήσει σημαντικά οι εμπορικές αξίες των ακινήτων. Για παράδειγμα, η μεγαλύτερη μείωση τιμής ζώνης παρατηρείται στην Θ ζώνη της Καλαμαριάς, Η τιμή ζώνης μειώθηκε από τα 1.200 στα 750 ευρώ ανά τετραγωνικό, δηλαδή μειώθηκε κατά 450 ευρώ ή 37,5%.
Παρά τις αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια στις συνθήκες που επικρατούν στην κτηματαγορά, μερικές αξίες παρέμειναν αναλλοίωτες. Πρόκειται για τις πιο ακριβές περιοχές της χώρας που κράτησαν τα σκήπτρα. Μάλιστα στις περισσότερες από αυτές το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών αναγνωρίζοντας ότι έχουν ακριβύνει ακόμη περισσότερο.
Ο πιο ακριβός δρόμος της Ελλάδας, σύμφωνα με την εφορία, είναι η Ηρώδου Αττικού με την τιμή ζώνης να ανέρχεται στα 9.000 ευρώ ανά τετραγωνικό. Μάλιστα στον συγκεκριμένο δρόμο η τιμή ζώνης αυξήθηκε κατά 500 ευρώ ή περίπου 6%. Δεύτερη ακριβότερη περιοχή είναι η Α ζώνη της Βουλιαγμένης με 8.900 ευρώ. Μάλιστα, στην κορυφή της κατάταξη υπήρξε αλλαγή καθώς με τις προηγούμενες αντικειμενικές, η ακριβότερη περιοχή ήταν η Βουλιαγμένη και η δεύτερη ακριβότερη ήταν η Ηρώδου Αττικού.

Οι ακριβότερες περιοχές
 
hfhghg

Δεν υπάρχουν σχόλια: