Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Σήμερα "κληρώνει" για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ και για τα προαπαιτούμενα

Σήμερα "κληρώνει" για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ και για τα προαπαιτούμενα

3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Σήμερα "κληρώνει" για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ και για τα προαπαιτούμενα
της Δήμητρας Καδδά
 
Ο ESM έχει επαναπροσδιορίσει για σήμερα την απόφασή του αναφορικά με το αν θα εγκρίνει την διάθεση του 1 δισ. ευρώ της υποδόσης που εκκρεμεί από την τρίτη αξιολόγηση, μετά την αδυναμία λήψης απόφασης την προηγούμενη Παρασκευή. Αύριο, 15 Ιουνίου λήγει η προθεσμία και το ποσό επιστρέφει στο πακέτο του δανείου του ESM.
Σήμερα όμως τελειώνει η προθεσμία και για τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, αλλά και την αποστολή στοιχείων από την Αθήνα, ότι έχουν γίνει και όλες οι υπόλοιπες εκτός Βουλής ενέργειες.
Ο ESM είχε ανακοινώσει ότι περιμένει περισσότερα στοιχεία, ενώ χθες πληροφορίες ανέφεραν ότι ακόμη η απόφαση δεν ήταν δεδομένη, αν και εκφραζόταν η πεποίθηση ότι στις 21 Ιουνίου θα είναι εφικτή η πολιτική συμφωνία για όλα τα πεδία.
Όπως ανέφερε ο ESM στην ανακοίνωσή του, η εκταμίευση της υπoδόσης θα κριθεί στις 14 Ιουνίου 2018 όταν θα συνεδριάσει εκ νέου. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM "αναμένει περαιτέρω επιβεβαίωση ότι όλες οι απαραίτητες πληρωμές για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών εκτελέστηκαν προκειμένου να επιτραπεί η αποδέσμευση για το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ", επισήμανε. Πρόσθεσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM "θα επανέλθει στο θέμα αυτό όταν καταστεί  διαθέσιμη η επιβεβαίωση των πληρωμών". Ωστόσο, "δεδομένου ότι η περίοδος διαθεσιμότητας θα λήξει στις 15 Ιουνίου 2018, το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM είναι έτοιμο να το αναθεωρήσει στις 14 Ιουνίου 2018", ανέφερε.
Ο Χανς Φάιλμπριφ, πρόεδρος του EWG, επισήμανε πάντως χθες ότι το τέλος του χρόνου είναι η 21η Ιουνίου. "Ξεχάστε τον Ιούλιο", ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε: "Δεν θα φτάσουμε στον Ιούλιο, είμαι πεπεισμένος ότι θα έχουμε συμφωνία στο επόμενο Eurogroup".
Σύμφωνα με τον κ. Φάιλμπριφ η δόση της τέταρτης αξιολόγησης θα είναι 11-12 δισ. ευρώ, ενώ πρόσθεσε πως δεν έχει ακόμη κλειδώσει, όπως δεν έχει προσδιοριστεί και το μαξιλάρι διαθεσίμων.
Αναφέρθηκε επίσης σε ενισχυμένη εποπτεία που θα διενεργείται τέσερρις φορές τον χρόνο, απέρριψε σενάριο προληπτικής γραμμής και δεν απέκλεισε ένα έκτακτο EWG πριν την σύνοδο του Ιουνίου.
Επίσης, ο  Ολιβιέ Μπαγί, επικεφαλής του γραφείου του επιτρόπου Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί εκτίμησε ότι δεν υπάρχει πια το χρονικό περιθώριο για να ενεργοποιήσει το ΔΝΤ ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα αλλά το ΔΝΤ θα παραμείνει ως "τεχνικός σύμβουλος".
Διαβάστε ακόμη:

Δεν υπάρχουν σχόλια: