Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Τριπλό κρας τεστ σε ΔΝΤ, ΕΚΤ και γερμανική Βουλή για το ελληνικό ζήτημα

Τριπλό κρας τεστ σε ΔΝΤ, ΕΚΤ και γερμανική Βουλή για το ελληνικό ζήτημα

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Τριπλό κρας τεστ σε ΔΝΤ, ΕΚΤ και γερμανική Βουλή για το ελληνικό ζήτημα
της Δήμητρας Καδδά
Με τρεις διαδοχικές κινήσεις μέσα στις επόμενες ημέρες, ολοκληρώνεται το "παζλ" των δεδομένων που θα ισχύουν μετά την 21η Αυγούστου, τόσο αναφορικά με τις υποχρεώσεις της χώρας, όσο και σε σχέση με τις παραμέτρους βιωσιμότητας του χρέους. Αύριο το μεσημέρι αναμένονται οι ανακοινώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την 1η Αυγούστου συνεδριάζει η γερμανική βουλή (παρουσία του Όλαφ Σολτς)  για τη δόση των 15 δισ. ευρώ, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται και από την ΕΚΤ η άρση του waiver για τα ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο των αποφάσεων που ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι την προηγούμενη Πέμπτη.
Την Τετάρτη η γερμανική Βουλή θα καταστήσει εκ νέου σαφές ότι ζητά από την Ελλάδαδεσμεύσεις εφαρμογής μέχρι… κεραίας όσων έχουν συμφωνηθεί, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα προσφυγικά νησιά στο τέλος του έτους και της πλήρους υλοποίησης των μέτρων για το χρέος.  Η δέσμευση προκύπτει από τα επίσημα κείμενα της Κομισιόν, όπως αναμορφώθηκαν ειδικά για αυτή τη σύνοδο της γερμανικής Βουλής που θα εγκρίνει την ολοκλήρωση του μνημονίου.
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο κείμενο της Έκθεσης Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ημερομηνία 9/7), η κυβέρνηση έχει αναλάβει ρητές δεσμεύσεις όχι μόνο για ισοδύναμα μέτρα αξίας 28 εκατ. ευρώ (ως αντάλλαγμα για τις αποφάσεις της να διατηρήσει για έξι ακόμα μήνες τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ στα λεγόμενα "προσφυγικά νησιά" του Αιγαίου), αλλά έχει δεσμευθεί ότι νέα παράταση δεν θα υπάρχει σε αυτό το πεδίο.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι "ο δημοσιονομικό αντίκτυπος του μέτρου αυτού το 2018 εκτιμάται ότι θα είναι πολύ περιορισμένος (στα 28 εκατομμύρια ευρώ) και δεν θα θέσει σε κίνδυνο τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ". Επισημαίνεται ότι το κείμενο της Επιτροπής θα διαβαστεί "ως μέρος του συμφωνημένου πλαισίου για τη μεταμνημονιακή επιτήρηση", αλλά και ότι οι τριμηνιαίες εκθέσεις που θα ακολουθήσουν, θα επιτρέψουν τη "στενότερη παρακολούθηση" των δεσμεύσεων της κυβέρνησης.
Βάσει αυτών των δεσμεύσεων καθίσταται σαφές ότι το Eurogroup θα αποφασίσει σχετικά με την επιστροφή των κερδών ομολόγων (SMP – ANFA αξίας 5,8 δισ. ευρώ έως και το 2022 εκ των οποίων τα 600 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο), αλλά και σχετικά με τη διατήρηση του χαμηλού επιτοκίου στα δάνεια του EFSF (200 εκατ. ευρώ όφελος ετησίως).
Επισημαίνεται μάλιστα ρητά ότι οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις "περιλαμβάνουν και την κατάργηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ έως το τέλος του 2018".
Οι αγορές από την άλλη πλευρά παρακολουθούν με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή τα όσα έχουν ήδη διαρρεύσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αναφορικά με την θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο λόγος, για την έκθεση αναφορικά με την ελληνική οικονομία στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν αναφορές για την ανάγκη εφαρμογής των περικοπών σε αφορολόγητο και σε συντάξεις, αλλά και νέος κύκλος παρεμβάσεων στις αγορές. Επίσης, στην έκθεση βιωσιμότητας χρέους που θα περιλαμβάνει, θα αναλύει την κατάσταση προ και μετά το 2032, μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, δίδοντας το ανάλογο "σήμα" στις αγορές.
Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται και οι ανακοινώσεις από την ΕΚΤ. Ουσιαστικά αναμένεται μία επανάληψη όσων έγιναν στην Κύπρο λίγο πριν από τη δική της "έξοδο" από το πρόγραμμα. Θα αποτυπωθεί λοιπόν και εγγράφως η επιβεβαίωση του αποκλεισμού των ελληνικών τραπεζών από το waiver (δηλαδή από την κατ' εξαίρεση χρηματοδότηση με εγγύηση κρατικά ομόλογα), αλλά (κατά συνέπεια) και του ελληνικού Δημοσίου από το QE.

Δεν υπάρχουν σχόλια: