Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

H ενίσχυση της αξίας των εγγυήσεων, κλειδί για την ανάκτηση «κόκκινων» δανείων Άγνωστος Χ η τύχη 20 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών - Πώς τιμολογούν τα funds

H ενίσχυση της αξίας των εγγυήσεων, κλειδί για την ανάκτηση «κόκκινων» δανείων

Άγνωστος Χ η τύχη 20 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών - Πώς τιμολογούν τα funds
Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2018 09:34
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Από την έντυπη έκδοση 
Της Ειρήνης Σακελλάρη
esak@naftemporiki.gr
Με την προσδοκία να αυξηθούν οι αξίες των ενεχύρων, κάτι που αναμένεται να συμβεί εφόσον οι αγορές πεισθούν πως η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της, κινούνται τόσο τα funds όσο και οι τράπεζες σε ό,τι αφορά το κρίσιμο θέμα των «κόκκινων» δανείων.
Και ενώ οι αναθεωρήσεις στόχων βρίσκονται προ των πυλών -εκτιμάται πως τον Σεπτέμβριο θα υπάρχουν νέα επ' αυτού-, στην παρούσα φάση τόσο οι τράπεζες όσο και τα ενδιαφερόμενα funds θα «κυνηγήσουν» διαγωνισμούς περί τα 10 δισ. ευρώ την ερχόμενη διετία. Οι διαγωνισμοί αυτοί αφορούν επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια με και άνευ εξασφαλίσεων, ενώ άγνωστος Χ παραμένουν ακόμη λόγω νομοθεσίας -προστασία πρώτης κατοικίας- στεγαστικά ύψους 20 δισ. ευρώ τα οποία είναι μη εξυπηρετούμενα. Για αυτά τα ΜΕΔ οι τράπεζες προς το παρόν επιλέγουν άλλες μεθόδους διαχείρισης (πλειστηριασμούς όπου μπορούν και απαιτείται, ή άλλου τύπου αναδιαρθρώσεις).
Και ενώ τα παραπάνω συνθέτουν την εικόνα στη χώρα μας, τα ενδιαφερόμενα funds χαρτογραφούν τα όσα συμβαίνουν τόσο στον Νότο όσο και στον Βορρά της Ευρώπης, επιχειρώντας να διαμορφώσουν όρους ισορροπίας για τις διεκδικήσεις τους, που είναι εξαιρετικά διαφορετικές στις ευρωπαϊκές αγορές.
Τρία ερωτήματα
Κλειδί για όλα τα παραπάνω είναι ο τρόπος τιμολόγησης των «κόκκινων» δανείων, που απαντάει στα εξής τρία κρίσιμα ερωτήματα, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι διεθνών funds στη «Ν»:
  • Τι τμήμα της αξίας των «κόκκινων» δανείων μπορώ να ανακτήσω και σε πόσο καιρό;
  • Τι θα μου κοστίσει η ανάκτηση;
  • Ποια θα ήταν η εναλλακτική απόδοση των κεφαλαίων μου;
Όλα τα παραπάνω σχετίζονται αρκετές φορές με το θέμα των εγγυήσεων, όπου υφίστανται εγγυήσεις. Άλλωστε αυτό κάνει τη διαφορά και στον τρόπο με τον οποίο πωλούνται τα «κόκκινα» δάνεια σε χώρες όπως η Γερμανία και γενικότερα ο Βορράς της Ευρώπης, αλλά και σε χώρες όπως οι Ισπανία,Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία και η Κύπρος που μαζί με την Ελλάδα συνθέτουν τις βασικές αγορές στις οποίες απευθύνονται τα funds αυτήν την περίοδο προκειμένου να αγοράσουν «κόκκινα» δάνεια.
Όπως εξηγούν στη «Ν» οι ίδιες πηγές, η αποχώρηση από τα μνημόνια οδηγεί μοιραία, όπως έχει φανεί στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, σε μια ανάκτηση των ενεχύρων είτε αυτά αφορούν ακίνητα είτε άλλες αξίες, είτε υπάρχουν υποθήκες είτε προσωπικές εγγυήσεις. Εκείνο που δεν γνωρίζουν τα funds όταν αγοράζουν πακέτα «κόκκινων» δανείων, όπως σημειώνουν στη «Ν» οι ίδιες πηγές, είναι το προφίλ του εγγυητή, που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το ποσό της ανάκτησης το οποίο μπορούν να επιτύχουν. Αυτό απαγορεύεται να τους κοινοποιηθεί από τις τράπεζες, καθώς εμπίπτει στη σφαίρα των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Για παράδειγμα, αν ο εγγυητής έχει θέσει προσωπικές εγγυήσεις στη χορήγηση ή στην αναδιάρθρωση του δανείου, αλλά συγχρόνως χρωστάει και στο Δημόσιο, θεωρείται απίθανη η ανάκτηση του δανείου καθώς θα προηγηθεί το Δημόσιο. Φυσικά όλα εξαρτώνται και από το μέγεθος του χρέους.
Πρόσβαση στον Τειρεσία
Προκειμένου να αποκτήσουν καλύτερη εικόνα της αγοράς τα funds θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στον Τειρεσία, κάτι που αποτελεί μόνιμο αίτημά τους προς τους θεσμούς. Προκειμένου όμως κάτι τέτοιο να γίνει πράξη θα πρέπει να μεταβληθούν βασικές κοινοτικές οδηγίες, που αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη, κάτι το που πρακτικά δεν είναι πολύ εύκολο να συμβεί, αν και για τις χώρες οι οποίες έχουν μπει στα μνημόνια πάντα μπορεί να υπάρχουν σχετικές εξαιρέσεις.
Καθώς λοιπόν η χώρα θα ανακτά αξιοπιστία και αυτό θα αποτιμάται και από τους ίδιους τους οίκους αξιολόγησης με διαρκείς αναβαθμίσεις, πεποίθηση των funds αποτελεί πως και οι αξίες των εγγυήσεων θα ισχυροποιηθούν, όπως άλλωστε συντελέστηκε και σε όλες τις χώρες που εξήλθαν από τη μνημονιακή μέγγενη (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρος). Το στοιχείο αυτό θα δημιουργεί προϋποθέσεις και για καλύτερες ανακτήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ό,τι αφορά τα funds, αλλά σε τελική ανάλυση και για καλύτερες τιμές πώλησης σε ό,τι αφορά τις τράπεζες.
Άλλωστε οι καθυστερήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων και οι πιέσεις των θεσμών οδήγησαν σε μια μάλλον ισχυρή καθίζηση τιμών σε ό,τι αφορά τα πακέτα τα οποία ρευστοποιήθηκαν.
Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές στη «Ν», πωλήσεις δανείων πραγματοποιούνται και σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία και τη Γαλλία, ωστόσο με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά, αφού οι εγγυήσεις που συνοδεύουν τα δάνεια αυτά λειτουργούν προς αύξηση των τιμών, καθώς είναι βέβαιες οι ανακτήσεις σε σημαντικό βαθμό.
Σε ό,τι αφορά τους εν όψει διαγωνισμούς στη χώρα μας, όπως είναι γνωστό αυτό που τρέχει είναι το πακέτο της Alpha Bank ΑΛΦΑ+2,70% υπό την ονομασία Jupiter, ενώ αναμένεται να βγει ένα νέο πακέτο επιχειρηματικών δανείων από την Πειραιώς και ένα επίσης από την Εθνική, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: