Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Στα 3,5 δισ. οι απώλειες εσόδων του κράτους από τα προϊόντα «μαϊμού»

Στα 3,5 δισ. οι απώλειες εσόδων του κράτους από τα προϊόντα «μαϊμού»

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ανοιχτή «πληγή» για τα έσοδα του Δημοσίου, αλλά και των επιχειρήσεων που λειτουργούν νόμιμα, παραμένει η διακίνηση και εμπορία προϊόντων απομίμησης – γνωστά στην καθομιλουμένη ως προϊόντα «μαϊμού». Χθες, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) ανακοίνωσε την κατάσχεση δεκάδων χιλιάδων ποσοτήτων προϊόντων απομίμησης και λαθραίας εισαγωγής, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των τεμαχίων που έχουν κατασχεθεί από τις αρχές του τρέχοντος έτους σε 2.000.319 από 1.056.377 το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του εμπορικού κόσμου, οι απώλειες ετησίως σε φορολογικά έσοδα από τη δράση του λαθρεμπορίου υπολογίζονται σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ –συμπεριλαμβανομένου του λαθρεμπορίου καυσίμων–, ενώ εάν συνυπολογισθούν οι επιπτώσεις στη νόμιμη οικονομική δραστηριότητα η ζημία εκτιμάται πως είναι πενταπλάσια.
Την πρωτιά στα προϊόντα απομίμησης κατέχουν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα είδη ένδυσης - υπόδησης με τις κατασχέσεις του ΣΔΟΕ από τις αρχές του 2018 έως σήμερα να ανέρχονται σε 652.238 τεμάχια. Ακολουθούν τα σήματα –έχουν κατασχεθεί 235.465 τεμάχια– τα οποία επικολλώνται στα προϊόντα απομίμησης προκειμένου αυτά να μοιάζουν με γνήσια. Η συνήθης πρακτική των κυκλωμάτων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον χώρο είναι να φέρνουν στην Ελλάδα με διαφορετικά φορτία τα προϊόντα απομίμησης και τα πλαστά σήματα, και να γίνεται εδώ η επικόλληση των σημάτων πάνω στα είδη και μάλιστα σε ειδικά... εργαστήρια. Στην τρίτη θέση βρίσκονται τα γυαλιά ηλίου (198.442 τεμάχια από τις αρχές του χρόνου), ακολουθούν οι τσάντες και τα πορτοφόλια (153.244 τεμάχια), στη συνέχεια, ρολόγια (11.834 τεμάχια), αρώματα (6.911 τεμάχια), ηχεία (1.975 τεμάχια), αλλά και... κουβέρτες (1.180 τεμάχια). Στις παραπάνω ποσότητες δεν περιλαμβάνονται τα τσιγάρα, καθώς και το περιεχόμενο 262 ακόμη εμπορευματοκιβωτίων που επίσης έχουν κατασχεθεί για καταστρατήγηση των διατάξεων του ειδικού τελωνειακού καθεστώτος 42 (Το καθεστώς αυτό προβλέπει την αναστολή καταβολής του ΦΠΑ για προϊόντα που δηλώνονται ότι εισάγονται στη χώρα μας προσωρινά για να μεταφερθούν σε άλλη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα παράνομα κυκλώματα δηλώνουν ψευδώς ως τελικό προορισμό μια άλλη χώρα, συνήθως την Ιταλία, και καταβάλλουν μόνο τους αναλογούντες δασμούς και όχι τον ΦΠΑ.)
Η αύξηση των κατασχεθέντων προϊόντων φανερώνει από τη μία τη μεγαλύτερη κινητοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, ωστόσο, από την άλλη υποδηλώνει ότι το φαινόμενο μοιάζει με τη Λερναία Υδρα. Τα τελευταία δε χρόνια έχουν αυξηθεί τα κρούσματα, διότι οι καταναλωτές αναζητούν φθηνότερα προϊόντα, συχνά μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων, μέρος των οποίων δεν είναι αξιόπιστο. Το 2017 κατασχέθηκαν συνολικά στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης 31.410.703 τεμάχια προϊόντων απομίμησης με χώρα προέλευσης κυρίως την Κίνα. Ανά κατηγορίες, πάντως, καταγράφεται «εξειδίκευση» ως προς τη χώρα προέλευσης: η Μολδαβία στα αλκοολούχα, οι ΗΠΑ για άλλα ποτά, η Τουρκία στα είδη ένδυσης, η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ σε κινητά τηλέφωνα, μελάνια εκτυπωτών κ.ά. και η Ινδία στα φάρμακα.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: