Πότε κόβεται η σύνταξη σε όσους επιλέξουν να εργαστούν ξανά
Μεταξύ σύνταξης και αντιμισθίας πρέπει να επιλέξουν δήμαρχοι και πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων. «Ψαλίδι» 60% αλλά και περικοπή του συνόλου της σύνταξης προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Ο 5 κατηγορίες συνταξιούχων και πώς διαμορφώνεται η σύνταξη, σε περίπτωση που συνεχίσουν να εργάζονται.
Πέντε διαφορετικές κατηγορίες ασφαλισμένων, για τις οποίες ισχύουν διαφορετικές προβλέψεις αναφορικά με την απασχόληση συνταξιούχων, περιλαμβάνονται σε έγγραφο του υπουργείου Εργασίας.
Πρόκειται για διευκρινίσεις που δίνονται για το άρθρο 20 του νόμου Κατρούγκαλου, που αφορά την απασχόληση συνταξιούχων και ως γενικό κανόνα, ορίζει μείωση της σύνταξης κατά 60%, σε όσους ανέλαβαν ή θα αναλάβουν εργασία από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά.
Αναλυτικά, στο έγγραφο επισημαίνεται ότι οι συνταξιούχοι που πριν την ψήφιση του νόμου του 2016, ήταν ασφαλισμένοι κατά το μεγαλύτερο διάστημα του ασφαλιστικού τους βίου στο Δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και συνέχισαν να εργάζονται μετά τη συνταξιοδότησή τους στους ως άνω τομείς καταλαμβάνονταν από τις διατάξεις του νόμου 2592/1998, δηλαδή το ποσό της σύνταξής τους καταβαλλόταν μειωμένο κατά 70%.
Αν τα ίδια πρόσωπα αναλάβουν εργασία στο Δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα μετά την ψήφιση του νόμου 4387 (νόμος Κατρούγκαλου), ήτοι μετά τις 13 Μαΐου 2016, το ακαθάριστο ποσό της κύριας και της επικουρικής σύνταξής τους καταβάλλεται μειωμένο κατά 60%, για όσο διάστημα εργάζονται.
Προσοχή όμως. Εάν αναλάβουν εργασία/απασχόληση/δραστηριότητα σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, τόσο η κύρια όσο και η επικουρική τους σύνταξη θα ανασταλούν για όσο χρόνο διαρκεί η παροχή της εργασίας τους ή των υπηρεσιών τους ή η δραστηριότητά τους.
Στο έγγραφο του υπουργείου Εργασίας δίνονται διευκρινίσεις για άλλες 4 ομάδες ασφαλισμένων και συγκεκριμένα ορίζονται τα εξής:
1. Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων που ανέλαβαν ή θα αναλάβουν καθήκοντα από 13/5/2016 και μετά, μπορούν να αποφύγουν το “ψαλίδι” 60% στην σύνταξη εφόσον δεν δικαιούνται ή έχουν παραιτηθεί από την αντιμισθία τους. Ειδικότερα, ξεκαθαρίζεται πως οι αιρετοί των Δήμων, εφόσον έχουν την ιδιότητα του συνταξιούχου, έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν είτε την αντιμισθία που προβλέπεται είτε να παραιτηθούν αυτής εντός προθεσμίας 10 ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων τους. Εφόσον ο διορισμός τους γίνει από 13.5.2016 και μετά και εφόσον προκύπτει υποχρέωση ασφάλισής τους στον ΕΦΚΑ καταλαμβάνονται από τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.
2. Για τους συνταξιούχους που έχουν συνταξιοδοτηθεί λόγω γήρατος με τις διατάξεις του 1977 και τους συνταξιούχους που λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα, ισχύει η ρύθμιση του 2011, δηλαδή δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του 1999 και του 2010 για την περικοπή σε περίπτωση εργασίας, αλλά ούτε και καταστατικές διατάξεις που προβλέπουν αναστολή καταβολής της σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας σε περίπτωση που ο συνταξιούχος αναλαμβάνει εργασία ή αυτοαπασχολείται και υπάγεται στην ασφάλιση του φορέα από τον οποίο συνταξιοδοτείται.
3. Για τους δικαιούχους του εξωιδρυματικού επιδόματος, εφαρμόζονται οι διατάξεις που ορίζουν ότι το ποσό του επιδόματος καταβάλλεται ολόκληρο στην περίπτωση κατά την οποία αυτοί εργαστούν.
4. Ως προς τους εργαζόμενους/απασχολούμενους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας, εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι προ-ισχύουσες του νόμου Κατρούγκαλου γενικές, ειδικές και καταστατικές διατάξεις όλων των ενταχθέντων στον ΕΦΚΑ φορέων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου