Τελευταία ευκαιρία
Kτηματολόγιο : Χάνονται 200 χιλιάδες ακίνητα – Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες
Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση για το ακίνητο.
«Φέτος συμπληρώνονται 14 χρόνια λειτουργίας των πρώτων κτηματολογικών γραφείων σε 111 πόλεις, οπότε και λήγει η προθεσμία άσκησης δικαστικής προσφυγής κατά της περιέλευσης στο Δημόσιο των ακινήτων «αγνώστου ιδιοκτήτη» που οι ιδιοκτήτες τους δεν τα δήλωσαν για οποιονδήποτε, συχνά ανυπαίτιο λόγο ή τα δήλωσαν λάθος» τόνισε χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής για το νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης που ξεκινά μέσα στις επόμενες μέρες.
Ο Στράτος Παραδιάς ζήτησε τη νομοθετική παράταση της προθεσμίας στα 20 χρόνια (για όλα τα προγράμματα κτηματογράφησης), αφού, όπως είπε, σε πόλεις όπως η Πάτρα, η Καλαμάτα, το Αργοστόλι, αλλά και περιοχές στην Αθήνα, όπως η Νέα Σμύρνη, το Νέο Ψυχικό, τα Βριλήσσια, τα Μελίσσια και ο Γέρακας, σημαντικά περιουσιακά στοιχεία περιέρχονται στο Δημόσιο. «Η αυτόματη «δήμευση» της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας εκείνων που δεν συμμετείχαν σε μια διοικητική διαδικασία καταγραφής έχει αντισυνταγματικό χαρακτήρα» τόνισε.
Αποζημίωση
Σημειώνεται πως όποια ακίνητα δεν δηλωθούν στο Κτηματολόγιο χαρακτηρίζονται «αγνώστου ιδιοκτήτη». Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση για το ακίνητο. Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα, για τα παλιά προγράμματα (1997 – 1999) ένα ακίνητο χαρακτηρίζεται «αγνώστου ιδιοκτήτη» αν δεν δηλωθεί σε 14 χρόνια και για τα νέα (2008 και μετά) σε επτά χρόνια.
Εως τώρα, τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα ανέρχονται σε περίπου 200.000. Αυτά τα ακίνητα περιέρχονται στο Δημόσιο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς θα αξιοποιηθούν. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες ζητούν και νομοθετική επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίων ακινήτων, αφού όπως υποστηρίζουν, χωρίς αυτήν, είναι αδύνατη η κατάρτιση της νέας φάσης κτηματογράφησης. Οπως ισχυρίζονται, το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να διεκδικήσει οποτεδήποτε οποιοδήποτε εκτός σχεδίου ακίνητο, αξιώνοντας από τους πολίτες την ανεύρεση και επίκληση μεταγραμμένων τίτλων μέχρι και το 1885!
Νέες προθεσμίες
Η συλλογή των δηλώσεων θα αρχίσει στις 19 Νοεμβρίου από τα Δωδεκάνησα (Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως και Ρόδος) και σταδιακά έως τον Φεβρουάριο του 2019 θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας: Αγρίνιο, Ιωάννινα, Πρέβεζα, Αρτα, Λευκάδα. Και κατά τον Δεκέμβριο θα αρχίσει η κτηματογράφηση σε άλλες 30 περιοχές. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κόσμου από τις αρχές του επόμενου χρόνου (και έως τη λήξη της συλλογής των δηλώσεων) θα λειτουργήσει Γραφείο Κτηματογράφησης στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου, το οποίο θα εξυπηρετεί τις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης. Επιπλέον, έως το τέλος του χρόνου θα λειτουργήσει Γραφείο Κτηματογράφησης και στη Θεσσαλονίκη (Καλαμαριά) για τις περιοχές Ξάνθης, Δράμας, Χαλκιδικής, Καστοριάς και Φλώρινας.
«Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου δημιουργεί ασφάλεια δικαίου για τις επενδύσεις και διασφαλίζονται τα δικαιώματα των πολιτών επί της ακίνητης περιουσίας τους» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κτηματολογίου Βύρωνας Νάκος επεσήμανε πως «μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και λειτουργεί Κτηματολόγιο για το 29,2% των εμπράγματων δικαιωμάτων της χώρας».
«Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου δημιουργεί ασφάλεια δικαίου για τις επενδύσεις και διασφαλίζονται τα δικαιώματα των πολιτών επί της ακίνητης περιουσίας τους» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κτηματολογίου Βύρωνας Νάκος επεσήμανε πως «μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και λειτουργεί Κτηματολόγιο για το 29,2% των εμπράγματων δικαιωμάτων της χώρας».
ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ. Η διάρκεια της συλλογής των δηλώσεων είναι τρεις μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και έξι μήνες για τους κατοίκους εξωτερικού. Μετά την επεξεργασία των δηλώσεων διενεργείται η προανάρτηση (η οποία γίνεται κυρίως ηλεκτρονικά και διαρκεί 45 μέρες). Ακολουθεί η προσωρινή ανάρτηση (για διόρθωση τυχόν λαθών) και στη συνέχεια η ανάρτηση που είναι δυο μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις για τους κατοίκους εξωτερικού. Και πριν από την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης προηγείται η λεγόμενη φάση της αναμόρφωσης προσωρινών στοιχείων. Στην τελευταία γενιά κτηματογράφησης περιλαμβάνονται αγροτικές περιοχές (36%), αστικές περιοχές (4%), οικισμοί με διαφορετικά χαρακτηριστικά (αραιοδομημένοι σε αγροτικές περιοχές, ορεινοί με έντονο ανάγλυφο, παραδοσιακοί, νησιώτικοι κ.ά.), δασικές εκτάσεις καθώς και όλα τα νησιά και οι βραχονησίδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου