Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Όλα τα σενάρια για την πρώτη κατοικία 2μηνη παράταση στο ν. Κατσέλη - Τέλος Ιανουαρίου συζητείται με τους θεσμούς το νέο πλαίσιο προστασίας

Όλα τα σενάρια για την πρώτη κατοικία

2μηνη παράταση στο ν. Κατσέλη - Τέλος Ιανουαρίου συζητείται με τους θεσμούς το νέο πλαίσιο προστασίας
Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2018 07:07
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Από την έντυπη έκδοση
Στη δίμηνη παράταση του νόμου Κατσέλη (ν.3869/ 2010) φαίνεται να προχωρά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κυβέρνηση. Το θέμα συζητήθηκε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο και λόγω του περιορισμένου χρόνου για να νομοθετηθεί από τη Βουλή, καθώς για το τρέχον έτος ολοκληρώνει τις νομοθετικές της εργασίες αύριο το βράδυ, θα νομοθετηθεί με πράξη υπουργικού συμβουλίου.

Η παράταση του νόμου για δύο μήνες κρίνεται επιβεβλημένη καθώς έως αυτή τη στιγμή δεν έχει συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης, των θεσμών και των τραπεζών το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο θα αντικαταστήσει τον ν.3869/2010. Η πρόταση των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομίας, Οικονομικών και Δικαιοσύνης για το νέο πλαίσιο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί εντός του Ιανουαρίου, ώστε να συζητηθεί εκ τους σύνεγγυς με τους εκπροσώπους των δανειστών στο τέλος Ιανουαρίου στη διάρκεια της δεύτερης επίσκεψής τους στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, το νέο θεσμικό πλαίσιο θα αφορά ρυθμίσεις τόσο ως προς το ύψος της προστασίας όσο και ως προς τον τρόπο.

Στο μοντέλο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση θα υπάρχουν πιθανότατα προληπτικές δράσεις κατά της υπερχρέωσης, όπως η σύσταση της Αρχής Πιστοληπτικής Ικανότητας ιδιωτών και επιχειρήσεων, αλλά και ενεργητικές πολιτικές, όπως η ενεργοποίηση της στεγαστικής πολιτικής, καθώς και της επιδότησης στεγαστικών δανείων.

Τέλος, δεν αποκλείεται και η πρόβλεψη για επιδότηση των δόσεων κατά τη λογική του προγράμματος «Εστία» στην Κύπρο.
Να σημειωθεί ότι το κυπριακό σχέδιο «Εστία» προβλέπει κούρεμα του δανείου του δανειολήπτη όταν η αξία του υποθηκευμένου ακινήτου είναι χαμηλότερη από το υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου και για το υπόλοιπο του δανείου που απομένει η αποπληρωμή του γίνεται κατά το 1/3 με επιδότηση της δόσης από το Δημόσιο και ενώ τα υπόλοιπα 2/3 της δόσης καταβάλλονται από τον οφειλέτη.

Ως προϋπόθεση είναι το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του δανειολήπτη να μην υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ, ενώ ως προϋπόθεση πέραν της αξίας του ακινήτου τίθεται τα υπόλοιπα καθαρά περιουσιακά στοιχεία του νοικοκυριού, εξαιρουμένης της κύριας κατοικίας, να μην υπερβαίνουν το 125% της αγοραίας αξίας της κύριας κατοικίας, όπως θα προκύπτει από την εκτίμηση.  
Στο... τραπέζι της ΕΕΤ τα «κόκκινα» δάνεια

Τα «κόκκινα» δάνεια συνεχίζουν να είναι στην αιχμή του δόρατος και σε ό,τι αφορά την Τράπεζα της Ελλάδος.
Γεύμα εργασίας προς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος παρέθεσαν ο πρόεδρος και η διοίκηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Κύριο θέμα και στη χθεσινή συνάντηση των τραπεζικών παραγόντων τα «κόκκινα» δάνεια.

Στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με θεσμικούς φορείς, χθες ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Νικόλαος Καραμούζης, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της και οι διοικήσεις των τραπεζών παρέθεσαν στα γραφεία της Ένωσης γεύμα εργασίας στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, καθηγητή Γιάννη Στουρνάρα, τους υποδιοικητές Ιωάννη Μουρμούρα και Θεόδωρο Μητράκο και στα διευθυντικά στελέχη της ΤτΕ.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, σε εποικοδομητικό κλίμα, συζητήθηκαν οι εξελίξεις και τα σημαντικότερα θέματα και οι προκλήσεις που απασχολούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, σε ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο. Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στα θέματα ρευστότητας, διαχείρισης NPEs και χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, στις μακροοικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις, και σε τεχνικά ζητήματα συνεργασίας μεταξύ ΤτΕ και ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων τόσο ως προς την περαιτέρω αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων όσο και ως προς τη διαρκή προσαρμογή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στο απαιτητικό ευρωπαϊκό εποπτικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: